Karakteristike Bitcoina

1. Decentraliziran je

Bitcoin mrežu ne kontrolira nijedna vlast. Svaki stroj koji „rudari“  bitcoinove i procesira transakcije je dio mreže i svi rade zajedno. To znači, u teoriji, da nijedna banka (država) ne može mijenjati monetarnu politiku i uzrokovati kolaps ili jednostavno odlučiti da će uzeti bitcoinove od ljudi (kao što je Centralna europska banka 2013. odlučila uzeti stanovnicima Cipra). Ukoliko dio mreže iz nekog razloga padne, novac će nastaviti teći.

2. Jednostavno je otvoriti račun

U tradicionalnim bankama otvaranje računa iziskuje puno papirologije, a slaganje trgovačkog računa za plaćanje puno vremena. Za bitcoin račun (adresu) potrebno je nekoliko sekundi, bez troškova, bez dodatnih pitanja.

3. Anoniman je

Djelomično je anoniman. Korisnik može posjedovati više bitcoin adresa i one nisu povezane s imenima, adresama, ni bilo kakvim osobnim podatcima. Međutim…

4. Potpuno je transparentan

…bitcoin pohranjuje podatke o apsolutno svakoj transakciji koja se ikad dogodila unutar mreže te ih pohranjuje u tzv. Block chain. Block chain govori sve. Ako posjedujete adresu, svatko može vidjeti koliko je bitcoinova pohranjeno na toj adresi. Međutim, nitko ne zna kome pripada. Naravno, postoje načini kako vaše aktivnosti bolje „skriti“, kao primjerice, korištenjem više adresa i nepovezivanjem svih transakcija na jednu adresu.

5. Transakcijski troškovi su zanemarivi

Bitcoin ne zahtijeva nikakvu naknadu, dok bi u banci prijenos novca zahtijevao plaćanje određene naknade, pogotovo ako se radi o internacionalnom plaćanju. Trenutno postoje neke trgovine koje uzimaju malu proviziju zbog toga što su uvele bitcoin kao sredstvo plaćanja, ali s vremenom će i to nestati.

6. Mreža je brza

Novac možete slati bilo gdje i on će stići nekoliko minuta kasnije, čim Bitcoin mreža procesira plaćanje.

7. Prijenos je nepovratan

Kada jednom pošaljete bitcoinove, ne možete ih „opozvati“, kao što to možete napraviti u bankama. To otvara vrata sigurnosti kod trgovaca. Jedini način kako možete vratiti novac je da vam osoba kojoj ste poslali pošalje natrag.

 

Source: