Ethereum

Blockchain tehnologija postala je poznata preko Bitcoina, no ima razne druge mogućnosti koje proizlaze okvire digitalne valute. Bitcoin nije jedina implementacija koja koristi blockchain tehnologiju, svakim danom se javljaju nove kreativne aplikacije koje iskorištavaju prednosti blockchaina.

Blockchain je za Bitcoin isto što je Internet za email. Veliki sustav nad kojim možete raditi svoje aplikacije, a digitalna valuta je samo jedna od njih. Sally Davies, FT Technology Reporter

Prije Ethereuma, izrada aplikacija nad blockchainom je zahtijevala veliko iskustvo u programiranju, kriptografiji, matematici… U to vrijeme su mnoge ideje za iskorištavanjem blockchain tehnologije djelovale kompleksno pa nerijetko čak i nemoguće. S razvojem Ethereuma, sve te nemoguće aplikacije su ugledale svjetlo dana. Ethereum je omogućio da razne ideje mogu biti razvijene izrazito brzo i kvalitetno korištenjem njihovog blockchaina.

Što je Ethereum?

Ethereum je otvorena platforma bazirana na blockchain tehnologiji koja omogućuje programerima da razvijaju i objave decentralizirane aplikacije.

Je li Ethereum sličan Bitcoinu?

Odgovor na ovo pitanje može biti i potvrdan i negativan. Isto kao i Bitcoin, Ethereum je javna distribuirana blockchain mreža. Iako postoje neke bitne razlike u njihovoj tehničkoj izvedbi, najveća je razlika u njihovoj svrsi te mogućnostima. Bitcoin je jedna specifična aplikacija koja koristi blockchain tehnologiju, distribuirani sustav elektroničkog novca koji omogućuje plaćanje i transfere pomoću Bitcoina. Dok je Bitcoin blockchain mreža korištena za kontrolu tko posjeduje koliko elektroničkog novca Bitcoin, Ethereum blockchain mreža je fokusirana na pokretanje programskog koda bilo koje decentralizirane aplikacije.

U Ethereumovom blockchainu, umjesto rudarenja Bitcoina, rudari rade kako bi zaradili Ether, tip digitalne valute koji služio kao gorivo za njegovu blockchain mrežu. Osim da bi bio prodan na nekoj burzi, Ether se koristi u Ethereum blockchainu kako bi se platile naknade i usluge koje se koriste.

Bitcoin je prva i najpoznatija digitalna valuta; to je jedna posebna primjena blockchain tehnologije. Naime, to je samo jedna od mogućih primjena. Ovakva situacija se već događala u prošlosti, kada je email došao na internet to je bila samo jedna od primjena koja ga je popularizirala, ali postoje razne druge. Dr Gavin Wood, Ethereum Co-Founder

Kako je Ethereum nastao?

Ruski programer Vitalik Buterin kreirao je Ethereum krajem 2013-te. Vitalik je najavio Ethereum u Siječnju 2014 na The North American Bitcoin konferenciji u Miamiju, US.

Njegov kreator Vitalik je toliko vjerovao da blockchain tehnologija može promijeniti svijet da je odustao od fakulteta da bi se u potpunosti mogao posvetiti razvoju Ethereumu.

Ethereum je kreiran da napravi stvari koje su bile nemoguće s Bitcoinom. Cijela ideja oko Ethereuma nije da bude samo još jedna kripto valuta već da bude više od toga, puno više.

Pametni ugovor i čemu on zapravo služi

Pametni ugovor je zapravo pojam koji se koristi za računalni program koji služi za olakšavanje razmjene kao što su novac, sadržaj, nekretnina, udjeli ili nešto drugo što predstavlja nekakvu razmjenu vrijednosti. Kada se pametni ugovor izvršava na blockchain mreži on postaje računalni program koji se samostalno izvršava kada su određeni preduvjeti zadovoljeni. Bitno je napomenuti da u slučaju da se računalni program izvršava na blockchainu nije moguće raditi nikakve promjene kao što su cenzuriranje, malverzacije ili uplitanje neke treće strane, izvršava se točno onako kako je programiran.

Sve blockchain mreže imaju sposobnost izvršavanja računalnog koda, ali većina je limitirana na neki način. Naime, Ethereum blockchain je drugačiji. Umjesto da su dozvolili limitirani skup operacija, Ethereum je kreiran s idejom da se programerima koji će raditi nad platformom dopusti korištenje bilo koje operacije. To znači da programeri mogu razvijati tisuće različitih aplikacija koje prelaze limite koji su do sada postojali u primjeni blockchain tehnologije.

Ethereum blockchain ima brojne mogućnosti, a pametni ugovori su jedna od njih. Kako mu ime kaže, pametni se ugovor samostalno izvršava i upravlja samim sobom. Don Tapscott

Ethereum virtualno računalo

Prije kreiranja Ethereuma, blockchain aplikacije su bile dizajnirane sa svega nekoliko operacija. Bitcoin je razvijan ekskluzivno za primjenu operacija koje su nužne isključivo za transfer elektroničkog novca.

Programeri su se suočili s problemom. Postojale su dvije opcije, jedna od njih je da prošire izvorni kod od Bitcoina proširen s operacijama koje njima trebaju, ali to je bila dugotrajna i komplicirana opcija. Druga opcija je bila da razviju novi blockchain kao zasebnu platformu. Skupina programera se odlučila za ovaj drugi pristup te je stvoren Ethereum.

Glavna inovativnost Ethereuma je njegovo virtualno računalo (EVM) koja je ključna za izvršavanja kompletnog računalnog programa u Ethereum mreži. To je omogućilo bilo kome da kreira bilo koju aplikaciju i pusti je u mrežu. Ethereum virtualno računalo je po prvi puta omogućila proces kreiranja blockchain aplikacija na vrlo jednostavan i učinkoviti način. Prije je bilo potrebno napraviti cijelu blockchain mrežu za svaku pojedinu aplikaciju, Ethereum je omogućio da se taj korak izbjegne i bilo koja aplikacija može koristiti njegovu mrežu.

Za što se Ethereum može koristiti?

Ethereum omogućuje programerima da razvijaju i lansiraju decentralizirane aplikacije. Decentralizirana aplikacija predstavlja samo jednu aplikaciju koja služi za neku posebnu namjenu, te ima određenu svrhu za svoje korisnike.

Na primjer, Bitcoin je decentralizirana aplikacija koje omogućuje korisnicima da koriste neku verziju elektroničkog novca te rade novčane transakcije preko nje. Decentralizirane aplikacije su napravljene od izvornog koda koji se pokreće i izvršava na blockchain mreži, nije moguće kontrolirati njegovo ponašanje preko nekog centraliziranog entiteta.

Bilo koja centralizirana aplikacija ili usluga može biti decentralizirana pomoću Ethereuma. Podizanje kredita od strane banke, registracija korisnika u nekakvom registru, online glasanje itd.

Koje su prednosti decentraliziranih aplikacija?

Integritet (nepromjenjivost) – treća strana ne može napraviti nikakve promjene podataka

Konsenzus – aplikacije su napravljene na principima konsenzusa, te je nemoguće napraviti cenzuru, a odluke se donose jednoglasno

Sigurnost – bez centralnog čvora, koji inače uvijek bude usko grlo i ako on bude nedostupan cijela aplikacija postaje nedostupna, aplikacije su ultra sigurne i ne može ih se hakirati

Uvijek su aktivne – aplikacija nikada ne može postati nedostupna ili izgašena, nitko je ne može ugasiti, pa čak ni vlada

Koji su nedostaci decentraliziranih aplikacija?

Naravno da nije sve savršeno i uz razne prednosti decentralizirane aplikacije nisu savršene. Smart contract je izvorni kod koji je pisan od strane programera, te su dobri onoliko koliko je dobar i programer koji ih je napisao. Pogreške u izvornom kodu napravljene od programera mogu uzrokovati akcije koje se izvrše, a nisu bile planirale i tako nije bilo zamišljeno. Ako se ostavi neki propust u aplikaciji koje se kasnije zloupotrijebi, ne postoji efikasan način da se propust popravi. Jedini način je da se po principu konsenzusa svi uključeni u mrežu dogovore, te se izvorni kod popravi. To se direktno suprotstavlja integritetu koji se kod blockchaina osigurava, te bilo takva akcija narušava prirodnost i osnovne principe decentralizacije.

Ako je Bitcoin kralj kripto svijeta, onda je Ethereum kraljica

Vrijednost Ethereuma je doživjela drastičan rast u proteklih godinu dana, svi pričaju o Bitcoinu, ali Ethereum mu je za petama. Prošle godine ste mogli kupiti Ethereum za $10, ali sada, za to trebate uložiti više od $300. Iako je Bitcoin za mnoge sada postao već preskup, Ethereum ima potencijala da probije $1000, a trenutno je i dalje relativno pristupačan.

X