Kako jednostavno i brzo kupiti bitcoin iz Hrvatske

Pogledajte novi vodič za jednostavnu kupnju kriptovaluta!

Kako kupiti Bitcoin preko Coinbase platforme?

Bitcoin se može kupiti na gotovo isti način kao i tradicionalne valute; u mjenjačnicama. Sa cijelim rastom tržišta i tehnologije, svakodnevno se poboljšava korisničko iskustvo, te kupiti bitcoin ili bilo koju drugu kriptovalutu je danas postalo poprilično jednostavno. Donosimo vam konkretno DVA bitna koraka koje je potrebno napraviti kako biste mogli kupiti bitcoin. U sažetku, kupovina se sastoji od sljedećeg:

  1. Otvaranje digitalnog novčanika za pohranu bitcoina
  2. Odlazak na Coinbase te kupnja bitcoina

U nastavku objašnjavamo svaki korak u detalje.

1. Korak – otvaranje walleta odnosno digitalnog novčanika

Kao i sa “klasičnim” novcem, potrebno vam je mjesto gdje ga pohraniti. U svijetu bitcoina te lokacije zovu se „wallets“ (digitalni novčanici). Na njih možete gledati kao na bankovni račun, no u ovom slučaju vi ste svoja banka i kontrolirate direktno svoj digitalni novčanik.

U sveopćem ekosustavu kriptovaluta i blockchaina, postoji nekoliko vrsta digitalnih novčanika:

  • Desktop/PC novčanici
  • Web novčanici
  • Mobilni novčanici
  • Hardverski novčanici

Jaxx Wallet

Prije nego što krenemo u detaljni raspis i opis naših prijedloga, želimo istaknuti da svi koji se odluče koristiti ove aplikacije moraju sami istražiti i biti sigurni da znaju kako koristiti tehnologiju te razumjeti osnovne koncepte kriptovaluta. Ne možemo odgovarati za eventualne pogreške ili gubitke korisničkih podataka te privatnih ključeva koji se mogu dogoditi od strane samog korisnika ili nekog eventualnog propusta u tehnologiji. Niti jedan od servisa ili tehnologija koje spomenemo nije naš proizvod već su objektivno ocijenjeni kao trenutno jedna od najboljih rješenja na tržištu no nisu jedina.

Jaxx wallet je jedan od popularnijih digitalnih novčanika na tržištu. Postoje mobilne, desktop ali i web verzije cijele platforme. Mi smo odlučili napraviti vodič nad Chrome ekstenzijom (aplikacijom) koja će se instalirati direktno na vaš Internet preglednik Chrome. (ne Firefox ili Internet explorer). Također, u mogućnosti ste odabrati bilo koju platformu (Desktop PC/Mac) ili mobilne uređaje ako smatrate da više odgovara vašim preferencijama. Postavke aplikacije su u jezgri procesa poprilično identične.

Nakon što ste stigli na stranicu, potrebno je kliknuti na verziju softvera koja najbolje odgovara vašim preferencijama. Mi smo u ovom vodiču odlučili pokriti Chrome ekstenziju, odnosno aplikaciju koja će se direktno “zakopčati” na vaš Chrome internet preglednik. (Još jednom napominjemo da ovo ne funkcionira sa Firefox ili Internet explorer”)

1) Klikom na DOWNLOAD opciju otvara nam se sljedeći prozor gdje je potrebno kliknuti na gumb “DODAJ U CHROME”

2) Nakon toga, instalacija bi se trebala odmah izvršiti nakon što potvrdite na dijalogu da želite instalirati istu. U sljedećem koraku, vaš preglednik bi trebao ovako izgledati te se u gornjem desnom uglu pojavi mala ikonica “jaxx” walleta preko koje se tada pristupa samom novčaniku.

3) Klikom na instaliranu ikonicu, otvara nam se JAXX wallet i vodi nas kroz nekoliko koraka potrebnih za instalaciju.

U ovih 3 koraka morat ćete prihvatiti usluge korištenja (budite upoznanti sa istima) i stvorit ćete novi novčanik klikom na “CREATE NEW WALLET”. Jaxx također nudi i opciju uparivanja novčanika s mobilnim ili povratak nekog novčanika za kojeg imate “backup key” kojeg ćemo obraditi malo kasnije. Nakon što ste kliknuli da kreirate novi novčanik, odaberite EXPRESS instalaciju.

U tom trenu, vaš bitcoin novčanik će biti spreman i u mogućnosti ste koristiti isti za primanje ili slanje bitcoina. Adresa koja će vam se izgenerirati u tom trenu je adresa koju možete koristiti u koraku 2. ovog vodiča nakon što odete na Coinbase.

Sigurnost i čuvanje podataka novčanika

Ovaj novčanik trenutno “živi” u vašem Chrome internet pregledniku. Potrebno je osigurati se da uvijek možete pristupiti vašem novčaniku ako se dogodi neka havarija s vašim računalom ili morate pristupiti novčaniku na nekom novom računalu.

Za to, prvo moramo otići pod opcije menija:

Nakon toga u izborniku imamo nekoliko opcija koje će nam biti potrebne. Nama su potrebne opcije TOOLS i SETTINGS. 

Prvo ćemo otići na opciju SETTINGS kako bismo postavili sigurnosni pin na naš novčanik. S time smo se osigurali da samo mi kao vlasnik ovog novčanika možemo primati, slati i raditi bilo kakve interakcije i promjene na samom novčaniku odnosno aplikaciji. Klikom na opciju Setup Security PIN, novčanik će nam omogućiti da složimo svoj PIN. Vrlo bitno je da zapamtite ili zaištete taj pin kako u budućnosti ne bi imali problema s pristupom samom novčaniku.

Nakon što smo uspješno postavili PIN, vratimo se na meni i odemo na opciju TOOLS, te odlazimo na sekciju Backup Wallet. Ova funkcionalnost nam omogućuje da spremimo specifičan set riječi (točnije 12) koji će biti uvijek vezani uz naš tzv. privatni ključ. U slučaju bilo kakvog gubitka preglednika, računala ili kreiranja tog istog novčanika na nekom drugom uređaju, ovih 12 riječi će nam uvijek omogućiti povrat sredstava odnosno mogućnost interakcije s našim sredstvima.

Nakon što smo odabrali opciju Backup Wallet, odabrat ćemo opciju koje se isto tako zove – Backup Wallet. 

Tu će nas aplikacija provesti kroz nekoliko koraka i dati nam na uvid svih 12 riječi koje su nam potrebne. Vrlo je BITNO da ove riječi zapišete na komad papira (i više puta) i staviti na sigurne lokacije kako bi u bilo kojem slučaju mogli vratiti ili ponovo osposobiti svoj novčanik i doći do sredstava na njemu. 

Nakon što ste dobili frazu i prepisali je na papir, aplikacija će vas pitati da ponovo upišete tih 12 riječi kako bi bili sigurni da ste ih dobro zapisali i da je ta fraza vezana uz vaš novčanik.

Nakon što ste odradili ova 2 koraka vezana uz sigurnost, vaš novčanik bi trebao biti osiguran i uvijek ćete moći pristupiti ako se dogodi neka situacija. Iznimno je bitno istaknuti da u crypto svijetu i ovakvim novčanicima, VI ste ti koji imaju kontrolu nad svojim sredstvima i interakcijom. Ako u kojem slučaju izgubite PIN ili BACKUP frazu, nećete biti u mogućnosti više pristupiti svojem novčaniku tako da uzmite ovaj korak s dosta ozbiljnosti.

2. Korak – kupovina bitcoina

Sredili ste svoj novčanik i spremni ste negdje pohraniti svoje bitcoine koje ćete uskoro kupiti. Sada odlazimo na drugi korak u kojem ćemo vas provesti kako kupiti bitcoine u Hrvatskoj preko jedne od najpopularnijih mjenjačnica, Coinbase.

U ovoj sekciji, saželi smo cijeli proces kupovine bitcoina preko https://www.coinbase.com/:

  1. Posjetite Coinbase stranicu i kreirajte svoj korisnički račun
  2. Odite u postavke i odaberite metode plačanja
  3. Unesite svoje platne podatke te potvrdite metodu plaćanja
  4. Odaberite željenu količinu i kupite Bitcoin

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš detaljni vodič za Coinbase kripto mjenjačnicu sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Kako kupiti Bitcoin preko Coinbase platforme?

Dakle, kupovina i korištenje bitcoina postaje poprilično pristupačna širim masama. Svakako potrošite nekoliko sati na istraživanje da postanete sigurni u svoje znanje i proces koji je ovdje potreban i tada krenite u finalni korak. Zanimljiva činjenica da će ikad u cijelom postojanju kripto tržišta biti maksimalno 21 milijun bitcoina. Upravo se spremate uzet dio “kolača” za sebe, a sa time dobivate kartu u cijeli novi svijet tehnologije koja je zapravo puno, puno veća od samog bitcoina.

Upozorenje: burze, walleti i banke

Unatoč zaštitama oko provjere identiteta, zapamtite da burze i walleti nisu sigurni kao klasične banke, barem ne još. Trenutno ne postoji osiguranje za vaš novac ukoliko burza ostane bez posla ili je napadnuta od strane hakera. Bitcoin nema, za sad, status legalne valute u nekim dijelovima svijeta i vlasti ne znaju kako pristupiti tom problemu. Neke veće burze su obećale, ako dođe do krađe, kompenzaciju izgubljenog novca, ali nisu obvezne to napraviti. Ako do gubitka novca dođe zbog loše šifre na računu ili osobnog nemara, teško da će vam itko htjeti pomoći.

Neke banke na digitalne valute gledaju kao na prijetnju njihovom postojećem modelu poslovanja i iz tog razloga diskriminiraju sve što je s tim povezano. HNB je još uvijek neutralan i ne može se odlučiti koju stranu zauzeti. Trenutno je bitcoin legalan za trgovinu, ali oni drže ruke po strani. Ovdje možete pročitati zadnju izjavu HNB-a o bitcoinu (HNB o bitcoinu).

Investicijski fond

Ako ne vjerujete u ideju čuvanja novca u novčanicima, možete se okrenuti investicijskim fondovima koji iz dana u dan rastu. Najveći od njih je Bitcoin Investment Trust (BIT) o kojem više možete pročitati ovdje (Bitcoin Investment Trust)

Bitcoin bankomati

Budući da je u većim gradovima postalo popularno izmjenjivati bitcoin licem u lice, neke banke su došle na ideju uvođenja bankomata samo za bitcoin. Trenutno postoje tisuće takvih bankomata u svijetu, no pokazali su se izuzetno popularnima (bankomat u Vancouver-u, Kanada). Ideja takvih bankomata je, ako imate račun na nekim burzama koje taj bankomat „pokriva“,  mogućnost povlačenja novca iz digitalnog u fizički oblik.

Nešto o rudarenju (mining)

bitcoin rudarenjeNaravno, glavna tema u svijetu bitcoina je rudarenje. Ukratko, rudarenje je postupak u kojem vi trošite snagu svog računala kako bi on radio na algoritmu i pritom „kopao“ bitcoinove. Postoje i posebni računalni dijelovi orijentirani samo prema tome. Međutim, u 2014. rudarenje se više ne isplati, barem što se tiče bitcoina. Svatko tko vam kaže da se može zaraditi, pogotovo s klasičnim računalom, je dezinformiran. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje: Bitcoin: Rudarenje (mining) .

X