Kako kupiti bitcoin

Bitcoin se može kupiti na gotovo isti način kao i tradicionalne valute; u mjenjačnicama (one koje su prihvatile bitcoin) ili direktno od ljudi koji ih prodaju. Načini plaćanja su raznoliki: od fizičkog prijenosa novčanica pa sve do bankovnih transfera. Sve ovisi od koga kupujete.

Za početak: Otvorite „wallet“ (digitalni novčanik)

bitcoin wallet

Kao i sa svim novcem, potrebno vam je mjesto gdje ga pohraniti. U svijetu bitcoina te lokacije zovu se „wallets“ (digitalni novčanici). Na njih možete gledati kao na bankovni račun. Dvije osnovne opcije su:

  1. Software wallet kojeg pohranite na hard disk računala,
  2. Online wallets koji ovise o nekom pružatelju usluge.

Obje opcije imaju svoje slabosti. Ukoliko pohranite sve na računalo, obavezno napravite backup jer u protivnom može doći do gubitka podataka. Online walleti ovise o samom pružatelju usluge i vašem povjerenju prema odabranom. Više na: Kako početi: Wallets

Burze/online wallets

Kako se pojavljuju novi trgovci koji stvaraju nova tržišta, tako se i broj opcija svakim tjednom povećava. Postoje potpuno razvijene burze gdje možete čuvati svoj novac i mijenjati ga s tradicionalnim i drugim digitalnim valutama. S druge strane, neki su više ograničeni samo na čuvanje vašeg novca. Trenutno je većina u svijetu orijentirana samo čuvanju, dok je na vama da odlučite na kojoj ćete burzi trgovati.

bitcoin burzaDigitalni novčanici su najbolja opcija ukoliko se odlučite na trgovinu i špekulaciju novca te ne tražite potpunu anonimnost i ne smetaju vas birokratski zahtjevi za potvrdom identiteta. To je pravna zaštita u većini zemalja kako se sam financijski sistem ne bi srušio i kako bi se zadovoljili kriteriji „poznaj svojeg kupca“ (KYC) i „zaštita od pranja novca“ (AML).

Naravno, sigurno vas zanima koju burzu odabrati? Za početnike, i one koji tek ulaze u svijet kripto valuta, preporučujemo burzu Coinbase. Naime, ta burza je najjednostavnija za korištenje, a na njoj osim Bitcoina, možete kupiti još dvije valute: Ethereum, te Litecoin.

Nakon što napravite svoj profil na Coinbaseu, spremni ste za odabir uplate. Ova burza vam nudi odabir preko bankovne uplate, te direktna kupnja preko credit/debit kartice.

Nakon što prebacite novac koji ste spremni uložiti na burzu, preko nje dalje možete kupovati i prodavati Bitcoin, Ethereum ili Litecoin.

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Upozorenje: burze, walleti i banke

Unatoč zaštitama oko provjere identieta, zapamtite da burze i walleti nisu sigurni kao klasične banke, barem ne još. Trenutno ne postoji osiguranje za vaš novac ukoliko burza ostane bez posla ili je napadnuta od strane hakera. Bitcoin nema, za sad, status legalne valute u nekim dijelovima svijeta i vlasti ne znaju kako pristupiti tom problemu. Neke veće burze su obećale, ukoliko dođe do krađe, kompenzaciju izgubljenog novca, ali nisu obvezne to napraviti. Ukoliko do gubitka novca dođe zbog loše šifre na računu ili osobnog nemara, teško da će vam itko htjeti pomoći.

Neke banke na digitalne valute gledaju kao na prijetnju njihovom postojećem modelu poslovanja i iz tog razloga diskriminiraju sve što je s tim povezano. HNB je još uvijek neutralan i ne može se odlučiti koju stranu zauzeti. Trenutno je bitcoin legalan za trgovinu, ali oni drže ruke po strani. Ovdje možete pročitati zadnju izjavu HNB-a o bitcoinu (HNB o bitcoinu).

Investicijski fond

Ukoliko ne vjerujete u ideju čuvanja novca u novčanicima, možete se okrenuti investicijskim fondovima koji iz dana u dan rastu. Najveći od njih je Bitcoin Investment Trust (BIT) o kojem više možete pročitati ovdje (Bitcoin Investment Trust)

Bitcoin bankomati

Budući da je u većim gradovima postalo popularno izmjenjivati bitcoin licem u lice, neke banke su došle na ideju uvođenja bankomata samo za bitcoin. Trenutno postoji svega nekoliko takvih bankomata u svijetu, no pokazali su se izuzetno popularnima (bankomat u Vancouver-u, Kanada). Ideja takvih bankomata je, ukoliko imate račun na nekim burzama koje taj bankomat „pokriva“,  mogućnost povlačenja novca iz digitalnog u fizički oblik.

Nešto o rudarenju (mining)

bitcoin rudarenjeNaravno, glavna tema u svijetu bitcoina je rudarenje. Ukratko, rudarenje je postupak u kojem vi trošite snagu svog računala kako bi on radio na algoritmu i pritom „kopao“ bitcoinove. Postoje i posebni računalni dijelovi orijentirani samo prema tome. Međutim, u 2014. rudarenje se više ne isplati, barem što se tiče bitcoina. Svatko tko vam kaže da se može zaraditi, pogotovo sa klasičnim računalom, je dezinformiran. Više o ovoj temi možete pročitati ovdje: Bitcoin: Rudarenje (mining) .

Zaključak

Dakle, kupovina i korištenje bitcoina nije jednostavna, kako se čini na prvi pogled. Međutim, broj opcija se iz dana u dan povećava i postoji puno prostora da kreativci smisle nešto prigodnije. Trenutno je najnovija ideja  „Bitcoin čestitka“ na koju uplatite novac i poklonite nekome ili s njom, poput kupona, platite. U svakom slučaju, ove informacije vas ne bi smjele obeshrabriti, a isprobati, bez gubitka ijedne kune, mogu svi.

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Source: