Kako kupiti Bitcoin preko Coinbase platforme?

Bitcoin je pojam za koji ste sigurno čuli već više puta, osobito posljednjih godina, kada su naslovnice bile pune naslova u kojima se spominje taj neki Bitcoin.

O njemu se krenulo intenzivno pisati još davne 2011., kada se pričalo kako postoji to nešto što bi moglo promijeniti svijet i pojam novca kakav smo u to vrijeme poznavali.

Bitcoin je eksplodirao onaj tren kada je dostigao vrijednost od $1. U to vrijeme je to bilo neshvatljivo, kako nešto kao što je Bitcoin može biti ekvivalent američkom dolaru? Nedugo zatim, točnije samo 4 mjeseca nakon, Bitcoin dostiže do tada nezamislivih $31.

Cijena Bitcoina je vrlo promjenjiva i često se mijenja i po nekoliko stotina eura u jednom danu. Danas, 9 godina poslije imamo Bitcoin ekvivalentan $17799.

Da ste u to vrijeme uložili $100 u Bitcoin, sada biste imali $1.779.900. To je razlog zašto svi pričaju o Bitcoinu, zato svi mediji pune naslovnice s člancima o Bitcoinu. Nitko to nije očekivao i svima je žao što u to vrijeme nisu uložili tih $100 dolara.

Hoćemo li se za nekoliko godina pitati i žaliti što nismo uložili u Bitcoin dok je bio povoljniji? Možda, nitko to ne zna, baš iz tog razloga mi smo svoje Bitcoine kupili, a na vama je da odlučite želite li učiniti isto.

Donosimo vam tutorial, odnosno upute kako možete na najednostavniji način kupiti svoj prvi Bitcoin preko platforme Coinbase!

Danas vrlo vjerojatno nećete postati milijunaš ako se upustite u trgovanje, no ono i dalje dalje može biti vrlo isplativo. Kupnja kriptovaluta nikad nije bila jednostavnija i lakša, a može vam poslužiti i kao oblik štednje u budućnosti.

Da biste trgovali kriptovalutama, trebate imati otvoren račun i digitalni novčanik (engl. wallet). Jedna od najpopularnijih platformi na kojima možete kupovati i prodavati svoje kriptovalute je Coinbase. 

Coinbase je poznat po tome što je najpopularniji i najjednostavniji način kupnje Bitcoina. Ova firma iz Silicijske doline, trenutno broji više od 35 milijuna zadovoljnih korisnika u preko 100 zemalja, a predstavlja digitalni novčanik za pohranu digitalnih valuta te platformu za kupnju Bitcoina, Ethereuma i Litecoina.

Je li Coinbase siguran?

Coinbase je najveća, i jedna od najsigurnijih svjetskih platformi za kupnju Bitcoina. U njih su do sada uložili najveći svjetskih investitora i investicijskih fondova te je do sada uloženo preko 547 milijuna dolara. Među njima je i veliki investicijski fond Y combinator koji je poznat po tome što je uložio u Dropbox, Reddit, Airbnb, Mixpanel i mnoge druge.

Kako radi Coinbase?

Njegovo jednostavno sučelje kupnju Bitcoina čini vrlo lakim, osobito za one koji prvi put kupuju Bitcoin. Najpopularnija metoda kupnje njihovih korisnika je kupnja preko kreditne ili debitne kartice, no moguće je i kupovati preko bankovnih transfera.

Trgovanje kriptovalutama isto je kao i kod bilo koje druge trgovine – kupujete jeftino, a pokušavate prodati skuplje.

Kakve su naknade za kupnju kriptovalute?

Coinbase zarađuje od kupnje i prodaje Bitcoina pa možete očekivati naknade koje morate plaćati pri svakoj kupnji/prodaji ili povlačenju novca. Dostupne metode plaćanja skupa sa različitim naknadama ovise o državi iz koje radite uplatu/isplatu.

Naknada se naplaćuje za svaku transakciju koju napravite na Coinbaseu, neovisno o tome kupujete li ili prodajete kriptovalute.

Uzmimo za primjer da pokušate kupiti Bitcoin u vrijednosti $100, a fee je 2.99%.  Ukupan iznos transakcije na kraju će iznositi 100$, ali dobit ćete samo BTC u vrijednosti od 97,01$. Iznos će vam biti naplaćen preko odabrane metode plaćanja, a vi ćete dobiti Bitcoin u vrijednosti 97,01$.

Pri prodaji Bitcoina, naknada će biti oduzeta od ukupnog iznosa Bitcoina koje želite prodati. Primjerice, ako želite prodati Bitcoin u vrijednosti $100, a naknada je 1.49%, tada će ukupan iznos prodanih Bitcoina vrijediti $98.51. Odnosno Bitcoin u vrijednosti $100 bit će uklonjen s vašeg računa, a preko odabrane metode plaćanja bit će vam biti isplaćeno $98.51.

Možete li kupovati preko Coinbasea iz vaše države?

Coinbase nudi svoje usluge u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Singapuru. Osim tih država također podržavaju neke od Europskih država, a to su redom: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Velika Britanija, a trenutno rade na širenju ponude na dodatna tržišta.

Kakvi su limiti?

Coinbase nudi jako visoke limite koji ovise o razini verifikacije koje ste napravili s vašim profilom. Tražit će od vas fotografiju nekog od osobnih dokumenata – osobne, vozačke, putovnica, a ako niste napravili sve potrebne korake, nećete moći trgovati s velikim iznosima.

Potpuno verificiran profil osobe iz USA može dnevno kupiti Bitcoina u vrijednosti $25 000, dok korisnici u EU i UK mogu maksimalno dnevno potrošiti €10,000/£10.000. Uz to, postoji i mjesečno ograničenje kupnje u iznosu od €20.000/£20.000.

Coinbase tutorial: Kako kupiti Bitcoin?

#1. Kreirajte svoj račun

Potrebno je kliknuti ovdje te unijeti svoje podatke. Nakon što završite unos podataka bit će potrebno uploadati svoju presliku osobne iskaznice. Nakon toga će vam račun biti kreiran i trebate se ulogirati kako biste došli do idućeg koraka.

#2. Unesite svoje podatke o kartici

#3. U postavkama odaberite metodu plaćanja

Nakon što ste se ulogirali na vaš Coinbase račun, vidjet će te svoje ime u gornjem desnom kutu. Kod svog imena bi trebali imati padajući izbornik gdje imate opciju “Settings”. Nakon što ste otišli na postavke potrebno je pronaći opciju plaćanja pod nazivom “Payment Methods”.

#4. Kupite Bitcoin

Klikom na gumb “Buy Bitcoin” kupite svoje Bitcone.

Prošla su ona vremena kada je bilo teško kupiti Bitcoin. Kao što ste to mogli vidjeti u ovom članku, Coinbase je pojednostavio kupnju digitalnih valuta i tako omogućio svima da ulože u svoju budućnost. Na vama je da odlučite želite li se odvažiti i uložiti u Bitcoine, Ethereume ili Litecoine.

Napomena: Ako odlučite koristiti ovu burzu, svakako sami dobro istražite kako se točno koristi i budite sigurni da znate koristiti tehnologiju te razumijete osnovne koncepte kriptovaluta. HBP ne odgovara za eventualne pogreške ili gubitke. Niti jedan od servisa ili tehnologija koje spomenemo nije naš proizvod, već su objektivno ocijenjeni kao trenutno jedna od najboljih rješenja na tržištu, no nisu jedina.

X