Kako kupiti Bitcoin preko Coinbase platforme?

Bitcoin je pojam za koji ste sigurno čuli već više puta, osobito posljednjih godinu dana. Naslovnice su pune naslova u kojima se spominje taj neki Bitcoin.

O njemu se krenulo intenzivno pisati još davne 2011-te, kada se pričalo kako postoji to nešto što bi moglo promijeniti svijet i pojam novca kakav smo u to vrijeme poznavali.

Bitcoin je eksplodirao onaj tren kada je dostigao vrijednost od $1. U to vrijeme je to bilo neshvatljivo, kako nešto kao što je Bitcoin može biti ekvivalent američkom dolaru? Nedugo zatim, točnije samo 4 mjeseca nakon, Bitcoin dostiže do tada nezamislivih $31. Danas, 6 godina poslije imamo Bitcoin ekvivalentan $6000.

Da ste u to vrijeme uložili $100 u Bitcoin, sada bi imali $600 000. To je razlog zašto svi pričaju o Bitcoinu, zato svi mediji pune naslovnice s člancima o Bitcoinu. Nitko to nije očekivao i svima je žao što u to vrijeme nisu uložili tih $100 dolara. Hoćemo li se za nekoliko godina pitati i žaliti što nismo uložili u Bitcoin dok je bio $6000? Možda, nitko to ne zna, baš iz tog razloga mi smo svoje Bitcoine kupili, a na vama je da odlučite želite li učiniti isto.

Donosimo vam tutorial, odnosno upute kako možete na najednostavniji način kupiti svoj prvi Bitcoin preko platforme Coinbase!

Coinbase je poznat po tome što je najpopularniji i najjednostavniji način kupnje Bitcoina. Ova firma iz Silicijske doline, trenutno broji više od 11 milijuna zadovoljnih korisnika, a predstavlja digitalni novčanik za pohranu digitalnih valuta, te platformu za kupovinu Bitcoina, Ethereuma i Litecoina.

Je li Coinbase siguran?

Coinbase je najveća svjetska platforma za kupovinu Bitcoina, ne bi se mogli time pohvaliti da nisu sigurni. U njih su do sada uložili najveći svjetskih investitora i investicijskih fondova, te je do sada uloženo 117 milijuna dolara. Među njima je i veliki investicijski fond Y combinator koji je poznat po tome što je uložio u Dropbox, Reddit, Airbnb, Mixpanel i mnoge druge.

Kako radi Coinbase?

Njegovo jednostavno sučelje kupovinu Bitcoina čini vrlo jednostavno, osobito za one koji prvi puta kupuju Bitcoin. Najpopularnija metoda kupovine njihovih korisnika je kupnja preko kreditne ili debitne kartice, no moguće je i kupovati preko bankovnih transfera.

Kakve su naknade za kupovinu?

Coinbase zarađuje od kupovine i prodaje Bitcoine, pa možete očekivati naknade koje morate plaćati pri svakoj kupovini/prodaji ili povlačenju novca. Dostupne metode plaćanja skupa sa različitim naknadama ovise o državi iz koje radite uplatu/isplatu.

Pri kupovini Bitcoina, naknada je dodana iznosu koji želite kupiti. Na primjer, ako pokušate kupiti Bitcoin u vrijednosti $100, a fee je 1.49%, ukupan iznos će biti $101.49. Ukupni iznos od $101.49 će biti naplaćen preko odabrane metode plaćanja, a vi će te dobiti Bitcoin u vrijednosti ravno $100.

Pri prodaji Bitcoina, naknada će biti oduzeta od ukupnog iznosa Bitcoina koje želite prodati. Na primjer ako želite prodati Bitcoin u vrijednosti $100, a naknada je 1.49% tada će ukupan iznos prodanih Bitcoina vrijediti $98.51. Odnosno Bitcoin u vrijednosti $100 će biti maknuti s vašeg računa, a preko odabrane metode plaćanja će $98.51 će vam biti isplaćeno.

Možete li kupovati preko Coinbasea iz vaše države?

Coinbase nudi svoje usluge u Sjedinjenim Američkim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Singapuru. Osim tih država također podržavaju neke od Europskih država, a to su redom: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Ciprus, Češka, Danska, Finska, Francuska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Latvia, Lihtenštajn, Malta, Monako, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, San Marino, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska i Švicarska.

Kakvi su limiti?

Coinbase nudi jako visoke limite koji ovise o razini verifikacije koje ste napravili s vašim profilom. Tražit će od vas sliku osobne, vozačke i tako dalje, te ako niste napravili sve korake nećete moći trgovati s velikim iznosima.

Potpuno verificiran profil osobe iz USA može dnevno kupiti Bitcoina u vrijednosti $50 000, dok Europski korisnici mogu maksimalno imati 30 000 EUR na svom Coinbase računu.

Kako kupiti Bitcoin?

#1. Kreirajte svoj račun

Potrebno je otići ovdje, te unijeti svoje podatke. Nakon što završite unos podataka biti će potrebno uploadati svoju presliku osobne iskaznice. Nakon toga će vam račun biti kreiran i trebate se ulogirati kako bi došli do idućeg koraka.

#2. Otiđite do postavka

Nakon što ste se ulogirali na vaš Coinbase račun, vidjet će te svoje ime u gornjem desnom kutu. Kod svog imena bi trebali imati padajući izbornik gdje imate opciju “Settings”. Nakon što ste otišli na postavke potrebno je pronaći opciju “Payment Methods”.

#3. Odaberite metodu plaćanja

#4. Unesite svoje podatke o kartici

#5. Metoda plaćanja potvrđena

#6. Kupite Bitcoin

Prošla su ona vremena kada je bilo teško kupiti Bitcoin. Kao što ste to mogli vidjeti u ovom članku, Coinbase je pojednostavio kupnju digitalnih valuta i tako omogućio svima da ulože u svoju budućnost. Na vama je da odlučite želite li se odvažiti i uložiti u Bitcoine, Ethereume ili Litecoine.

X