Karakteristike Bitcoina

1. Decentraliziran je

Bitcoin mrežu ne kontrolira nijedna vlast. Svaki stroj koji „rudari“  bitcoinove i procesira transakcije je dio mreže i svi rade zajedno. To znači, u teoriji, da nijedna banka (država) ne može mijenjati monetarnu politiku i uzrokovati kolaps ili jednostavno odlučiti da će uzeti bitcoin od ljudi (kao što je Centralna europska banka 2013. odlučila uzeti stanovnicima Cipra). Ukoliko dio mreže iz nekog razloga padne, novac će nastaviti teći i sve transakcije će se i dalje moći izvršavati. Decentralizacija je jedna od bitnih karakteristika cijelog blockchaina i ekosustava kriptovaluta.

2. Jednostavno je otvoriti račun

U tradicionalnim bankama otvaranje računa iziskuje puno papirologije, a slaganje transakcijskog računa za plaćanje određeni dio vremena. Za bitcoin račun (adresu) potrebno je nekoliko sekundi, bez troškova, bez dodatnih pitanja, a ukoliko ste odlučni da želite otvoriti svoju adresu, posjetite naš članak posvećen tome.

3. (pseudo)Anoniman je

Djelomično je anoniman, točnije pseudo-anoniman. Korisnik može posjedovati više bitcoin adresa i one nisu povezane s imenima, adresama, ni bilo kakvim osobnim podacima. Međutim…

4. Potpuno je transparentan

…bitcoin pohranjuje podatke o apsolutno svakoj transakciji koja se ikad dogodila unutar mreže te ih pohranjuje u tzv. Blockchain. Blockchain govori sve. Ako posjedujete adresu, svatko može vidjeti koliko je bitcoinova pohranjeno na toj adresi. Međutim, nitko ne zna kome pripada. Naravno, postoje načini kako vaše aktivnosti bolje „sakriti“, kao primjerice, korištenjem više adresa i nepovezivanjem svih transakcija na jednu adresu. Mnogi digitalni novačnici već rade tu automatizmom gdje iz jedne “jezgrene” adrese uvijek generiraju nove koje su asocirane sa vašim novčanikom. Isto tako, klasični fiat novac večinom ulazi u kripto ekonomiju kroz tkz. mjenjačnice koje u tom trenu imaju večinu podataka o samim korisnicima. Sa tim podacima i “traceability-em” odnosno transparentnošću samog blockchaina dolazimo do toga zašto je bitcoin zapravo pseudo-anoniman.

5. Transakcijski troškovi su (ne)zanemarivi

U trenutku pisanja ovog članka još “davne” 2014. te u duhu inicijalne ideje Bitcoina – A Peer-to-Peer Electronic Cash System napisali smo: “Bitcoin ne zahtijeva nikakvu naknadu, dok bi u banci prijenos novca zahtijevao plaćanje određene naknade, pogotovo ako se radi o internacionalnom plaćanju. Trenutno postoje neke trgovine koje uzimaju malu proviziju zbog toga što su uvele bitcoin kao sredstvo plaćanja, ali s vremenom će i to nestati.”

Naime, od tada pa do danas, prosječna naknada za bitcoin transakciju narasla je sa tadašnjih nekoliko centa na cca. 5-10 dolara! To više i nije zanemarivi trošak te je zapravo i jako skup trošak za transakciju u kriptosvijetu. Zašto se to dogodilo u ovako kratkom vremenu? Nitko nije očekivao ovakav intenzitet rasta i utilizacije bitcoina u 2017.  stoga je sama astronomska cijena i “zagušenost” mreže izvukla ono što slobodno tržište nudi… Vi trenutno još uvijek možete poslati transakciju i staviti nekoliko centa za troškove koje će na kraju uzeti rudari. No ako postoji netko tko je voljan staviti $1 da njegova transakcija dođe prva na red za obradu, tada se upravo pojavila tržišna konkurencija sa strane potrošača i novo diktiranje cijena. Ukoliko uvijek postoji netko tko je spreman platiti više da mu se transakcija prije obradi, tada će vaša transakcija zauvijek ostati na dnu i jednostavno nikad se neće obradit. Zbog evolucijske prirode cijele mreže, cijena troškova transakcije je pratila astronomski rast same cijene bitcoina i dovela do ove situacije. Tome se priskače sa svim trenutnim debatama o skaliranju mreže koja bi trebala omogučiti veći protok i smanjiti redove čekanja na transakcijama, a shodno tome i transakcijske troškove. Jedna od tih implementacija je i čuveni Lightning Network.

6. Mreža je brza

Novac možete slati bilo gdje i on će stići nekoliko minuta kasnije, čim Bitcoin mreža procesira plaćanje. Točnije, transakcija će se instantno pojaviti u mreži, a zatim se čeka u intervalima od prosječnih 10 minuta kako bi vaša transkacija dobila potvrde (confirmatione) od rudara u mreži koji validiraju transakcije. Osjećaj blockchain mreže možete doživjeti na Block Exploreru.

7. Prijenos je nepovratan

Kada jednom pošaljete bitcoinove, ne možete ih „opozvati“, kao što to možete napraviti u bankama. To otvara vrata sigurnosti kod trgovaca. Jedini način kako možete vratiti novac je da vam osoba kojoj ste poslali pošalje natrag. Isto tako, stavlja odgovornost na samog pošiljatelja da bude siguran na koju adresu šalje svoje kriptovalute.

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Source:

X