Kupnja bitcoina na bankomatu

14

Od postavljanja prvog bitcoin bankomata u Hrvatskoj dobivamo pitanja o tome kako ga koristiti. Ovo su kratke slikovne upute.

Početni ekran

Početni ekran

Na početku vas dočeka ekran na kojem možete vidjeti trenutačnu cijenu bitcoina. Moguće je birati između četiri jezika: hrvatskog, engleskog, njemačkog i francuskog,  Ispod cijene pritisnete “Započni” te slijedite upute.

Prvo morate unijeti broj mobitela kako bi se potvrdilo da ste fizička osoba. Na vaš će broj zatim biti poslan SMS verifikacijski kod koji morate unijeti.

Unos broja mobitela

Unos broja mobitela

SMS verifikacijski kod

SMS verifikacijski kod

Kada je identitet potvrđen, možete birati između kupnje i prodaje bitcoina. U ovom vodiču opisujemo samo kupnju.

Kupnja ili prodaja

Kupnja ili prodaja

Nakon što odaberete kupnju, bankomat pita imate li bitcoin novčanik. Ako ne, adresa i ključ ispisat će se na papiriću. Ako imate, odaberite tu opciju.

Odabir novčanika

Odabir novčanika

Sada je potrebno prisloniti QR kod novčanika na skener.

Skeniranje novčanika

Skeniranje novčanika

Poslije skeniranja možete ubaciti novac u onom iznosu u kojem želite kupiti bitcoine. Tečaj se očitava s Bitstampa, a minimalni iznos je 100 kuna. U bilo kojem trenutku možete odustati od kupnje.

Unos gotovine

Unos gotovine

Umetanje novčanice

Umetanje novčanice

Nakon što ste ubacili novac, bankomat će vam prikazati koliko je ubačeno. Ako je to iznos koji želite, odaberite “Završi”.

Konačan iznos.

Konačan iznos.

I to je sve. Na kraju imate mogućnost ispisa potvrde na kojoj piše koliko ste bitcoina kupili i na koju su adresu poslani.

Završetak kupnje

Završetak kupnje

Ispis potvrde

Ispis potvrde

 

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

14 Comments

  1. tarantoo on

    Uvijek citam kako lovu ubaciti, a nigdje kako lovu izbaciti, pa mene jako uzasno interesira postupak da baca lovu van automat. Da li ce trazit dokumente, maksimalna isplata i da li je isplata instantna ili ima neke provjere?

    • Vidreven on

      Nisam prodavao bitcoine pa to nisam spomenuo. Prilično je sličan kupnji bitcoina. Moraš imati QR adresu s bitcoinima. Ne traži dokumente nikad. Maksimalna isplata piše na benkomatu. Ako hoćeš više, kontaktiraj broj na bankomatu. Isplata je instantna.

  2. Pingback: Bitcoin kladionice

Leave A Reply

X