Prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj!

77

DISCLAIMER: Bankomat nije u vlasništvu Hrvatskog Bitcoin Portala.
U četvrtak ujutro, 25. rujna 2014., postavljen je prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj.

bitcoin bankomat

Prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj.

Bankomat je postavljen u kafiću History u Tkalčićevoj 68, u  Zagrebu. Postavili su ga Vedran Kajić iz bSpenda te njegov prijatelj Ivan Šimurina. Postavljanje je popratila televizijska ekipa N1 televizije, a novinski članci o bankomatu pojavit će se i u 24 sata te Večernjem listu.

Radi se o dvosmjernom bitcoin bankomatu kanadske kompanije Bitaccess. Dvosmjerni bankomat znači da osim što je moguće kupovati bitcoine za kune, moguće je i prodavati bitcoine za kune. Jednostavan je za korištenje te je već prvi dan potaknuo interes posjetitelja kafića.

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti.

Share.

About Author

Master's degree in information and communication technology. Currently working as software developer at Ericsson Nikola Tesla. Interested in the future of technology. Bitcoin enthusiast.

77 Comments

 1. Niste napisali kako ste koristi. Skenira se QR code ali treba se wallet imati na mobitelu?

  • Vidreven on

   Isinta, nisam napisao kako se koristi jer sam mislio to ostaviti za poseban članak. Može se skenirati QR kod, ali ako korisnik nema novčanik, bankomat će ga sam kreirati i ispisati na komadu papira.

 2. Upravo isprobao i uplatu i isplatu. Radi bez greske. Provizija na “spot” cca 3.5%. Ma vrhunski!!! 😉

   • Aj ga stavite da se vidi na http://coinmap.org/ – stranci vrte Conmap aplikacije po gradu i nije bas da nesto nalaze. BATM bi im jako dobro dosao i jos je u centru gdje je frekventno…. Budete zatukli mjenjacnice…. ;-))))

 3. Vidreven on

  Službena objava bankomata se tek mora dogoditi. Nakon toga će se on staviti na coinmap. Hvala na interesu 🙂

  • Kako sluzbena objava??? Pa bilo u vecernjem i po portalima… Ne kuzim ali nema veze…. Meni dobro i ovako… ;-)))

   • Vidreven on

    Da, većina toga je potekla od ovog mog posta koji je Luka zatim objavio na /r/croatia. Zatim su taj tekst djelomično kopirali Večernj i Index. Bug je također objavio nekakav članak. Ništa od toga nije bilo planirano. Sve je krenulo ovim nepromišljenim tekstom, ali što je tu je 🙂 Izašao je i tekst u 24 sata papirnatom obliku što je bilo ranije nego se očekivalo. Pod tim mislim da nije bila “službena” objava dečki koji su postavili BTM. Oglasit će se uskoro i oni.

 4. Pozdrav! Jel mi može netko kazati koji je postupak kupnje na btc bankomatu. Koliko sam shvatio skinem neki wallet na mobitel, ubacim lovu u bankomat, on mi pokaže QR kod kojeg skeniram s mobitelom u walletu i tada se ti bitcoini pohrane u wallet. Da li je to točno te ako nije, možete li mi objasniti točan postupak?
  Hvala!

  • Vidreven on

   Bok, da to je postupak. S tim da ne moraš imati novčanik na mobitelu nego ti bankomat može isprintati novčanik na papir, ali poslije toga moraš prebaciti u neki novčanik (na kompu recimo). Mislim da bankomat nije težak za koristiti. Dođeš i probaš 🙂

 5. John Titor on

  Čemu kamera na vrhu bankomata, ili je to QR čitač ? Ako je kamera, tko ima uvid u video zapis ?

 6. John Titor on

  Wait a minute, gledam na stranicama Bitaccess-a da je za transakciju potrebno upisati broj mobitela (u nekim slučajevima i skenirati putovnicu)? Pa zar nije moguće kupiti/prodati bicoin anonimno ?

 7. Vidreven on

  BTM ima KYC i AML mogućnosti koje su trenutačno isključene. Zato kamera na vrhu. BItcoini se kupuju anonimno. Na mobitel stiže poruka da se verificira da se radi o fizičkoj osobi i da se na kraju transakcije dobije SMS poruka koliko je BTC kupljeno.

 8. Bok, jel mogu QR coinbasea s mobitela pokazat i upltait?, btw kakve novcanice prima? kolko je min kolko max ?

  • Vidreven on

   Mislim da možeš cinbase QR pokazati. Bitno da je bitcoin adresa. Minimum je 100 kn, a maksimum 1000 koliko vidim sa svoje slike bankomata 🙂 Mislim da maksimalno možeš kupiti 3 BTC.

  • Vidreven on

   Moguće je. Bankomat nudi dvije opcije. Ako imaš wallet na mobitelu skeniraš sam QR kod, ako nemaš, isprintati ga na papir pa ručno uneseš u Coinbase wallet.

  • Nisam točno upoznat sa coinbase ali pretpostavljam da je klasicni wallet sa public address te vjerojatno postoji negdje i QR za njega tako da je u tom slučaju moguće 🙂

 9. pozdrav,dali se mogu isplatiti na bankomatu vece cifre tipa 10+ bitcoina,te dali uplate koje su ispisane na papiricu mogu posluszit kao sreddtvo placanja da se osobi da potvrda i da je ona verificira s mreze i koji je vijek tranjanja verifikacije,dali je ogranicen ili vjecan dok se ne verificira,hvala na odg

  • Vidreven on

   Mislim da je zasad prodaja ograničena na 3 BTC. Na bankomatu piše točno koliko se može prodati. Za veće iznose probaj kontaktirati info@bspend.com. Isplate na papiriću mogu poslužiti kao sredstvo plaćanja samo ako ih druga osoba prihvati kao takve 🙂 Svaka se transakcija verificira u mreži i to zauvijek.

 10. jel bankomat na ulici pored Historya ili je negdje unutra da ne tražim bezveze.Thyx.

  • Vidreven on

   Bankomat je u prostoru lijevo od Historyja (Village). Spustiš se prema WC-u i tamo je.

 11. Ako recimo uzmem ispisani bitcoin na papiru,pretpostavljam da ga mogu bilo kada unjeti u neki wallet neovisno jeli na kompu ili smartphonu,nadam se da bankomat daje printane bc.

  • Vidreven on

   Da, bankomat ti u slučaju da nemaš novčanik na mobitelu, transakciju može isprintati pa ju prebaciš u novčanik kasnije.

 12. Cijena na bankomatu je 1970 kuna za bitcoin a na trzistu je vrijednost bitcoina cca 1850 kuna danas. To je provizija od cca 7 posto!!! Ako grijesim molim vas da me ispravite.

  • Vidreven on

   Budući da nitko od nas ovdje nije operater bankomata, niti ga obilazimo redovito, ne mogu odgovoriti na ovo. Predlažem da upit pošaljete na info@bspend.com.

 13. Pohvala za ideju i izvedbu! Bio sam danas pa da podijelim svoje iskustvo.

  Sučelje je stvarno jednostavno za korištenje, zamjerka je što nisu uključene sve mobilne mreže u HR za slanje verifikacijskog koda ( mreža 097 nije pokrivena). Probao sam dobiti broj od Bspenda, ali se nitko nije javio, pa ukoliko netko čita neka poprave taj nedostatak.

  Tečaj je danas bio 1 BTC = 1484.48 kn, mada mi je na par aplikacija pokazan viši tečaj (prosječno je bilo 1500 kn) pa si sad računajte kolika je provizija za prodaju.

  Bilo bi super kad bi se moglo isplatiti i u drugoj valuti osim kunama (možda razmisliti o euru!?), ali u svakome slučaju pohvale.

  • Vidreven on

   Hvala na komentarima, nadam se da će ih netko iz Bspenda pročitati. Ne znam zašto nitko nije bio dostupan na mobitel jer je broj tu u slučaju da nešto zapne. Koliko znam, tečaj se uzima s Bitstampa i provizija bi trebala biti 5%. Ne znam je li se nešto promijenilo. Što se tiče isplate u drugim valutama, mislim da je to do proizvođača koji su stavili isplatu samo u kunama (ne znam je li u planu neka druga valuta). Inače, Bspend možeš probati kontaktirati na mail info@bspend.com.

 14. Bok svima, može li mi netko objasniti kako netko može prodati bitcoine. dali dobije novce kao na normalnom bankomatu ili mora ići negdje drugdje podići ih. Isto tako sam u nekoliko navrata pročitao da je limit 3 bitcoina. može li se isti postupak ponoviti nekoliko puta pa trodati, 6,9,12, ili više bitcoina? Hvala

  • Vidreven on

   Prodaja je vrlo slična kupnji, ubaciš bitcoine i dobiješ van kune. Ipak je bankomat 🙂 Nisam siguran koliko je ograničenje na prodaju. Moguće je da bankomat ima samo 3 btc u sebi. Najbolje ti je nazvati broj podrške na bankomatu i pitati.

 15. Pingback: 7 razloga zašto koristiti bitcoine

 16. Goran123 on

  Danas 22.04.2016. nije bila moguća isplata. Izgleda da skener ne radi. Probao sam i uplatu i u tom slučaju radi

 17. Pingback: Nakon Zagreba, Hrvati postavili bitcoin bankomat u Grčkoj

 18. Pingback: First ever Bitcoin ATM in Croatia installed at the historic History Caffe Club. – EASYBIT

 19. Pozdrav,

  nisam još koristio bitcoin bankomat pa molim odgovore na više pitanja 🙂

  Koje je radno vrijeme kafića u kojem je bankomat?
  Koja je točno procedura za prodaju BTC-a i podizanje kuna, onako za neuke?
  Koji su limiti za prodaju? Min i max?
  Koliko se čeka na isplatu i kako to ide? Ono tipa, da li stojiš pored bankomata i čekaš ili dobiješ neku potvrdu pa odeš na kavu dok čekaš, ili kako ide? Ako dobiješ potvrdu kome je pokažeš da bi dobio novac? 🙂

  Znam da je wallet ona adresa sa hijeroglifima, ali uopće ne znam što je to cold storage, private key itd. Ja imam wallet na jednoj burzi i na toj adresi imam BTC. Nemam ništa na mobitelu. Kako se u tom slučaju radi isplata i jel trebam nešto unaprijed pripremiti?

  Molio bih odgovore na ova pitanja jer vjerujem da će i drugim neukima dobro doći 🙂 Hvala unaprijed

  • Vidreven on

   Ne znam koje je radno vrijeme kafića, ali se da proguglati. Meni se čini da uvijek radi 🙂

   Procedura je okvirno da se na bankoomatu odabere prodaja bitcoina, bankomat prikaže adresu na koju uplatiti novac, novac se s mobitela pošalje bankomatu, pričeka se jedna potvrda i dobije se novac.

   Mislim da je minimum za prodaju 100 kn, a max je 10.000-20.000 kn. Može se poslati pitanje na info@bspend.com

   Novac će se isplatiti nakon što transakcija koja uplaćuje bitcone na bankomat dobije potvrdu (uključi se u blok). To obično traje 10 minuta, ali nekad zna i više. Nema neke treće strane kojoj bi se potvrda morala pokazati.

   Novčanik bi bilo dobro imati na smartphoneu radi uplate na bankomat. Ja za Android koristim Mycelium. Za iPhone preporučuju Bread wallet.

  • Vinko Polegubić on

   Dođite večeras na sastanak Bitcluba u Rijeci u 18h i biti će vam sve objašnjeno a mi imamo i u Rijeci Bitcoin bankomat odavno na botelu Marina. Vrijednost bitcoina koju spominjete od 1484.48 kn odnosi se na bitcoin cash a ne na Bitcoin jer je njegova vrijednost 8089US$

 20. Bio danas u Tkalči, sam proces isplate je jednostavan (prodaja bitcoina), ali iskreno neće me više vidjeti tamo.
  1. Naknada opisana 4.7% po transakciji što je LAŽ!
  2. Max isplata po transakciji 1100 KN, a u ATM-u trenutno 47k+ KN ( Zahtjeva dodatnu verifikaciju ali ne daje nikakve opcije za istu)

  Zašto je naknada laž!?
  Zato jer danas 08.02.2017. u 14h, market cijena BTC-a 981,00€ (Bitstamp)
  Dok na ATM-u otkup cijena je cca 890€, tko je tu lud??
  Znači dolazimo na naknadu od 10%, što je lopovluk!!!
  Ne želim biti prost, ali za zdravlje im trebala ta laž od naknade!

  • Vidreven on

   Idemo jedno po jedno. Nisam vlasnik bankomata, poznajem ga osobno i u trenutku pisanja prije dvije i pol godine nisam znao kolika je naknada pa zato u tekstu nije niti navedena. Primjetit ćete da su naknadu napisali korisnici bankomata. Prije dvije i pol godine, naknada je bila 5%. Nakon toga, povećena ja ne oko 9%. Prije nekoliko mjeseci trebala je bit smanjena na 7.5%-8%, ali budući da ga dugo nisam koristio ne znam kolika je trenutačno.

   Za dodatne promjene kod verifikacije također ne znam. U trenutku pisanja članka nikakva verifikacija nije bila potrebna osim davanja broja mobitela. Na bankomatu piše email i kontakt broj vlasnika, uvijek ga možete kontaktirati. Možete ga i kontaktirati ako želite kupiti veću količinu bitcoina.

   • Kako sam glup za ove stvari koliko danas vrijedi 500000 satoshia. Koliko je to kuna ili čega

    • Vidreven on

     5*10^5 satoshija / 10^8 satoshija u bitcoinu = 5*10^-3 bitcoina. Bitoin je $1000 pa je konačan rezultat $5.

 21. Pozdrav, do sada sam kupovao bitcoine preko mjenjačnice i trenutno imam wallet u Localbitcoinu.com zanima me kako mogu kupiti bitcoin na bankomatu i odmah ga prebaciti u svoj wallet. hvala

  • Vidreven on

   Bankomatu je potrebno samo predati adresu na koju da prebaci bitcoine. Skenira ju iz QR koda pa bi ju trebalo imati u tom obliku,

 22. Pingback: First ever Bitcoin ATM in Croatia installed at the historic History Caffe Club. - EasyBit Bitcoin ATM

  • Vidreven on

   Radi. Uglavnom ima novca, ali ga se ponekad isprazni pa treba pričekati vlasnika da napuni.

 23. Carl Javis on

  Koristim furcoins, prilično jednostavno. Obično svaka transakcija s njima uvijek traje 45 minuta do 6 sati kako bi se dovršila i postoji odredba za Live Chat Support / WhatsApp za kupnju ili prodaju bitcoina ili bilo koje druge kriptovalute.

  • Vidreven on

   Poštovani Danijele, budući da nitko od nas ovdje nema direktne veze s bankomatom, najbolje je kontaktirati vlasnika čiji su podaci na bankomatu.

 24. Kako bi se saznalo da li u ovom trenutku ima kuna u bankomatu ili nema. Prošli tjedan je bilo pa nije bilo.
  (nisam iz Zagreba pa mi nije baš za dolaziti bez veze)

 25. Da li potrebna verifikacija ili do koje veličine je moguće bez verifikacije kupovati ?

  I koliko je aktualna provizija? Ili koliko je % naf spotom ?

  Hvala

Leave A Reply

X