Grayscale dobio slučaj Bitcoin ETF-a protiv SEC-a

0

Upravitelj kripto imovine Grayscale Investments dobio je presudu federalnog suda koja bi mu mogla omogućiti pokretanje prvog američkog fonda kojim se trguje na burzi.

Grayscale je postigao veliku pobjedu protiv Komisije za vrijednosne papire i burzu Sjedinjenih Američkih Država u njezinim naporima da pretvori svoj izvanburzovni Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) u uvršteni Bitcoin burzovni fond (ETF).

Prethodno je SEC odbio prijavu za GBTC na temelju toga što nije odgovorio na pitanja SEC-a o sprječavanju manipulacije tržištem. Grayscale je kasnije tužio SEC, a odluka je sada poništena.

Komisija nije uspjela adekvatno objasniti zašto je odobrila uvrštenje dva bitcoin ETP-a, ali ne i Grayscaleov predloženi Bitcoin ETP.

Sutkinja Prizivnog suda SAD-a Neomi Rao naredila je da se prihvati Grayscaleov zahtjev za reviziju i da se poništi nalog SEC-a da se odbije prijava za uvrštenje GBTC-a. Sutkinja Rao rekla je da SEC nije “ponudio nikakvo objašnjenje” zašto je Grayscale pogriješio.

“U nedostatku dosljednog objašnjenja, ovaj različiti regulatorni tretman sličnih proizvoda je nezakonit. Stoga odobravamo zahtjev Grayscalea za ponovno razmatranje i poništavamo nalog Komisije”, mišljenje je sudaca.

Michael Sonnenshein, izvršni direktor tvrtke Grayscale, napisao je na X-u (bivši Twitter) da njegov pravni tim “aktivno pregledava” mišljenje suda.


Optimizam među Bitcoin investitorima

Ova odluka dolazi nakon što su mnoge institucije podnijele zahtjeve za spot Bitcoin ETF-ove, uključujući divove poput BlackRocka i Fidelityja. Trenutna situacija stvorila je značajan optimizam među Bitcoin investitorima koji čekaju odobrenje BTC ETF-a da nas uvedu u novo tržište bikova.

Prema mišljenju tržišnih stručnjaka kažu da bi pretvorba iz zatvorenog fonda u ETF vjerojatno u potpunosti eliminirala popust zbog prirode ETF-ova, koji obično trguju blizu svoje fer vrijednosti.

Grayscale je najveći OTC Bitcoin fond, s više od 14 milijardi dolara imovine pod upravljanjem. Ranije ove godine, dionice GBTC-a trgovale su se uz gotovo 50% popusta na neto vrijednost imovine zbog tadašnjeg spora tvrtke sa SEC-om i kreditnih problema povezanih s matičnom Digital Currency Group (DCG).

U listopadu 2022. Grayscale je raskinuo materijalne ugovore sa svojim partnerom i brokerom digitalnih valuta Genesis Global. Genesis Global je 16. studenog 2022. pauzirao svoje povlačenje, navodeći tržišna previranja usred kolapsa FTX mjenjačnice kriptovaluta. Na tvrtku je također utjecao kolaps singapurskog kripto hedge fonda Three Arrows Capital, s još nepodmirenim dugom od 1,2 milijarde dolara Genesisu.

U siječnju 2023. otkriveno je da DCG duguje vjerovnicima više od 3 milijarde dolara i da razmišlja o prodaji svog portfelja rizičnog kapitala od 500 milijuna dolara. Samo korisnicima Geminijeve mjenjačnice za kriptovalute Earn Genesis Global duguje 900 milijuna dolara.

U trenutku pisanja članka, Bitcoin je pozitivno reagirao na vijest te je u zadnjih sat vremena porastao preko 5.7% i trenutno se trguje na oko 27,400 USD (CoinMarketCap).

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X