Kako postati rudar

bitcoin miner

Trenutno postoje 3 glavne kategorije bitcoin hardwarea za rudarenje (mining), svaki skuplji i jači od prethodnog. U ovom vodiču objašnjen je svaki od njih te kako ih složiti da rade. Kako biste razumijeli ovaj dio, važno je znati vodič koji tome prethodi, Rudarenje (mining).

Kako biste doveli teoriju u praksu, potrebno je objasniti oko čega se sve zapravo i okreće. Naravno, potreban je hardware, ali koji hardware odabrati? Prilikom odabira važno je promatrati dvije stvari: brzinu hasha i potrošnju energije.

U ovom članku, više ćemo se osvrnuti na “koncepte” rudarenja i uzeti bitcoin kao primjer, no bitcoin nije jedina kriptovaluta koja se danas rudari. Litecoin, Ethereum, Monero te mnoge druge se također mogu rudariti, a cijeli poppis možete pronaći ovdje.

Stopa hasha

Stopa hasha je broj operacija koje vaš hardware može odraditi svake sekunde kada pokušava razbiti matematički problem. Stopa se mjeri u: megahash, gigahash i terahash po sekundi (MH/s, GH/s, TH/s). Što je veća stopa hasha (u usporedbi s prosječnom stopom), veće su šanse za rješavanje tansakcijskog bloka. Wiki stranica na kojoj su napravljene usporedbe je odlično mjesto za pogledati razliku u hardwareu. -> Wiki Hardware Comparison

Potrošnja energije

Sva računalna snaga troši energiju, a to naravno košta. Vrlo je važno provjeriti potrošnju u vatima kada radite odabir. Želite biti sigurni da ćete uzeti hardware koji neće trošiti više energije nego što ćete vi zaraditi rudarenjem.

Uzmite u obzir oba faktora kakbitcoin-mining-usb-block-erupter-power-consumption-while-using-anker-9-port-usb-hubo biste izračunali koliko hasheva možete proizvesti po jednom vatu. Kako biste to dobili, podjelite hash s vatom.

Primjerice, ukoliko imate 600 GH/s uređaj, koji troši 400 vata energije, tada ostvarujete 1,5 GH/s po vatu. Možete provjeriti koliko će vas to koštati provjerom vašeg računa za struju ili preko online kalkulatora.

Naravno, u nekim ćete slučajevima koristiti i vaše računalo kako biste pokretali hardware za rudarenje. Tada je važno uračunati i potrošnju energije računala.

Bitcoin hardware za mining

Postoje tri glavne hardware kategorije za rudarenje: GPU, FPGA i ASIC.

CPU/GPU Bitcoin mining

Najslabija kategorija od ove tri je računalo samo. Teoretski, možete koristiti CPU svojeg računala za rudarenje bitcoina, ali u praksi ono je jako sporo i na današnjem tržištu nema smisla.

GPU miningStopu hasha možete pojačati dodajući grafički hardware računalu. Grafičke kartice sadrže GPUe. One su dizajnirane za teške matematičke probleme kako bi mogle računati kompleksne poligone u najnovijim računalnim igrama. To ih čini posebno dobrim u rješavanju bitcoin algoritma, tj. u rješavanju transakcijskog bloka.

Najveći trgovci GPU-a su ATI i Nvidia. Međutim, high-end grafičke kartice koštaju nekoliko tisuća kuna, ali daju znatnu prednost naspram CPU hashiranja. Primjerice,  ATI 5970 grafička kartica će vam dati 800MH/s u usporedbi s prosječnim CPU-om koji će Vam ostvariti oko 10MH/s.

Jedna od velikih prednosti GPU-a jest što vam ostavljaju otvorene opcije. Za razliku od hardwarea, o kojem ćemo pričati niže u članku, GPU se može koristiti za rudarenje drugih kriptovaluta osim bitcoina. Primjerice, Litecoin koristi drugačiji algoritam koji je napravljen da bude „prijateljski“ nastrojen prema CPU i GPU rudarima te samim time omogućava rudarima prijelaz na tu valutu.

Ovih dana GPU rudarenje koristiti se uglavnom na drugim kriptovalutama . Težina rudarenja bitcoina je toliko uznapredovala otkad je ASIC hardware došao na tržište, da se GPU-i ne mogu natjecati. Ukoliko ih želite koristiti, budite spremni izdvojiti veliki novac, budući da će vam biti potrebna matična ploča koja može pokretati više grafičkih jedinica preko istog napajanja.

FPGA Bitcoin rudarenje

FPGA (Field Programmable Gate Array) je integrirani strujni krug koji se konfigurira nakon što je izgrađen. To omogućava proizvođačima hardwarea za rudarenje da kupe čipove i sami slože opremu. Budući da je hardware konfiguriran za rudarenje, često daje bolje rezultate od CPU i GPU-a. Može se vidjeti da jedan čip FPGA radi na 750MH/s, iako je to high-end. Naravno, moguće je staviti više čipova na jedan hardware.

ASIC Bitcoin rudarenje

asic miningOvo je područje gdje se akcija zapravo odvija. ASIC (Application Specific Integrated Circuits) je specifično dizajniran kako bi radio samo jednu stvar: rudari bitcoinove zapanjujućom brzinom  s relativno niskom potrošnjom energije. Budući da ti čipovi moraju biti specifično dizajnirani za taj zadatak, izuzetno su skupi i vremenski zahtjevni za proizvesti – ali osvajaju brzinom. U trenutku pisanja članka, neke jedinice su se prodavale po brzinama između 5-500GH/s (iako ih je jako teško kupiti). Trgovci već obećavaju ASIC uređaje s još više snage, koja se proteže i do 2TH/s. Neki od njih su: Avalon, Buterfly Labs, te famozni Bitmain.

Ažuriranje članka u 2018. Treunutno najveći na tržištu je 14 TH/s. Dakle u 4 godine, snaga se više nego učeverostručila sa novom tehnologijom.

Cloud rudarenje (cloudhashing)

Za krenut rudarit (da li u bitcoin ili neku drugu kriptovalutu) prvo je potrebna veća investicija u hardver i opremu posvećenu i optimiziranu samo za rudarenje (ASIC/Scrypt). Razlog zašto su potrebne veće investicije jest u tome što raste “težina” mreže te vam je potrebno više integriranih ASIC-a no i zbog same pošiljke i rasta industrije gdje proivođači  proizvode jači i bolji hardver kojem pritom proporiconalno raste cijena. Jedan od trendova koji se javlja u Bitcoin industriji je rudarenje u oblaku. Kao što mu i samo ime govori, rudarenje se sa vaše strane odvija u “oblaku” što znači da se pružatelj ovakve usluge brine za sve procese koji su potrebni za rudarenje – od hardvera, struje, održavanja, programa i spajanja na rudarske bazene (mining poola). Ovakav pristup daje korisniku koji želi rudariti u mreži gotov proizvod a to je stopa hash rate kojeg kupite u nekom paketu i sa time odrađujete proces rudarenja. Dakle sve što vi imate su GH/s (Giga hashes/ sekundi) ili TH/s ovisno koji paket kupite i kod kojeg ponuđača.

Mnogi ljudi su nas pitali: “Zašto bi te tvrtke prodavale rudarsku snagu svoje opreme kad bi ju mogli upregnuti u svoju korist i direktno rudariti?”. Pa eto da i ovdje obrazložimo to pitanje. Razlog je vrlo jednostavan, a zove se diversifikacija rizika. Naime ovakve kompanije koje su krenule u ovom smjeru su najprije trebale uložiti velike investicije da bi postavili svoje rudarske centre. Povrat investicije kroz samo rudarenje bi se isplatio tek nakon perioda od više godina. Dakle tu su uračunati troškovi struje, hlađenja, održavanja, radne snage i podrške. Menađment rizikom također uračunava rizike od nestanka struje, popravaka, neočekivanih kvarova do različitih osiguranja pa čak i u slučaju elementranih nepogoda. Tu je još i najveći rizik, a to je sama nepredvidljivost bitcoina i mogućnost pada cijene koja bi u određenim situacijama mogla učiniti kompletnu rudarsku operaciju negativnom u smislu da su troškovi veći nego profit. Naravno da će jedan dio te opreme direktno biti usmjeren na rudarenje za tu istu kompaniju, no da bi smanjili sav taj rizik veći dio opreme odnosno stope hasha se prodaje odmah po određenoj cijeni korisnicima koji tada “iznajmljuju” ili permanentno kupuju snagu hashinga.

Jedna od najpoznatijih takvih kompanija je i CEX.io koja svojim korisnicima nudi kupnju stope GH/s za bitcoin po trenutnoj tržišnoj cijeni kojeg trguju drugi korisnici. Za početnike je ovo jedna od najlakših solucija gdje ste u mogućnosti kupiti već 1 GH/S za nekoliko dolara ( u bitcoin protuvrijednosti) ovisno o trenutnom stanju na tržištu. Zanima li vas nešto više o tome, pogledaje naš video.

Računanje profitabilnosti

Prije bilo kakve kupovine, izačunajte mogući profit koji biste mogli ostvariti. Odlična stranica koja pruža i kalkulator: The Genesis Block. U kalkulator možete unijeti parametre poput troška hardwarea, brzine hasha, potrošnje energije i trenutne bitcoin cijene te možete vidjeti koliko će vam biti potrebno da povratite investiciju.

Još jedan od parametara, i to možebitno ključan,  jest zahtjevnost mreže. Taj faktor određuje koliko je teško riješiti transakcijski blok, a to zavisi o prosječnoj stopi hasha na mreži. Za očekivati je da će se težina povećavati pojavom sve više ASIC uređaja i povećanjem broja rudara. Preporuka je da se taj faktor još malo poveća, čisto kao mjera opreza.

Nakon što ste odabrali hardware, potrebno je odlučiti o još nekoliko stvari:

Software Download

Ovisno o hardwareu kojeg ste odabrali, potreban vam je software koji će ga pokretati. Tipično, za GPU i FPGA hardware potrebno je host računalo koje pokreće standardni bitcoin klijent i software za rudarenje.

Standardni bitcoin klijent

Bitcoin-client-0.3.18Ovaj software (Bitcoin Client) povezuje vaše računalo na mreži, omogućuje interakciju sa bitcoin klijentima, proslijeđuje transakcije i prati lanac blokova. Bit će potrebno neko vrijeme da klijent skine cijeli bitcoin lanac kako bi mogao početi rudariti. Bitcoin klijent automatski sinkronizira informacije između rudara i bitcoin mreže.

Bitcoin software za rudarenje

poolBitcoin software za rudarenje je ono što daje instrukcije hardwareu da odradi teži posao; prolazak kroz tansakcijske blokove kako bi ih riješio. Postoje brojne inačice tog softwarea, ovisno o operacijskom sustavu kojeg koristite. (Win, Mac OS…)

Za ASIC rudare je slučaj nešto drugačiji te oni zahtjevaju posebni software kojeg obično trgovac ponudi. Međutim, trgovci pričaju o tome kako će noviji ASIC modeli biti tvornički konfigurirani te će ih biti potrebno samo spojiti.

Jedan developer je proizveo operacijski sustav za Raspberry Pi, jeftin uređaj veličine kreditne kartice koji troši minimalne količine energije. Njega se može koristiti za spajanje ASIC uređaja preko USB-a.

Pool

Sada kada ste sve postavili možete početi rudariti. Ali, ako ste mislili da sami možete postići velik uspjeh, prevarili ste se. Imati ćete male šanse protiv svih rudara na mreži ako se ne udružite s drugim rudarima.

Sretno!

Ako ipak ne želite kupovati opremu za rudarenje uvijek možete rudariti preko clouda, a kako to napraviti saznajte u našem vodiču Hashflare – rudarite kripto valute preko clouda, a ako ipak želite kupiti Bitcoin pogledajte naš vodić kako najbrže kupiti Bitcoin.

Source:

Bitcoin CoinDesk guide 
Potrošnja Watt-a
Math problem
Bitcoin Client
Bitcoin software
GPU mining
ASIC mining

 

X