Odabir mjenjačnice

U prethodnom vodiču otvorili smo wallet a sada je vrijeme da pronađemo mjesto gdje ćemo kupovati kriptovalute koje ćemo slati na wallet. Za ovo nam služe mjenjačnice, burze ili preprodavači. Mi ćemo u ovom vodiču koristiti mjenjačnice iz razloga što na njima vi „određujete“ cijenu. Detaljniji opis sustava mjenjačnica i burza možete pročitati ovdje: Burze i mjenjačnice

Mjenjačnica Bitkonan

Mi smo odlučili koristiti ovu mjenjačnicu iz jednostavnog razloga što je stacionirana u Hrvatskoj i prijenos novca s Vašeg žiro/tekućeg računa ukoliko ste iz Hrvatske Vas ne košta ništa ili je minimalna transakcijska naknada od nekoliko kuna. Također Bitkonan (barem za sada) ne zahtjeva nikakvu potvrdu identiteta no preporuča se kreirati legitimne informacije kako bi procesiranje uplata i isplata išlo brže i korespondiralo sa vašim bankovnim računima.

Adresa: https://bitkonan.com/

Registracija na Bitkonan

Odmah pri dolasku na njihovu stranicu možete vidjeti gumb „REGISTER“ koji vas vodi na registracijsku formu koju je potrebno ispuniti.

Nakon što ispunite formu, Bitkonan će vam javiti kako trebate provjeriti email adresu, i na nju ćete dobiti Vaš username i password. Sada se vratite na početnu stranicu i koristite te podatke za login.

Nakon uspješnog logina otvara se glavna stranica na mjenjačnici na kojoj možete vidjeti sve opcije. Ukoliko vam se ne sviđa password kojeg ste dobili, možete ga promijeniti pod Account -> Security. Ono što ne možete mijenjati je vaš username tj. ID. Zbog vaše zaštite, Bitkonan automatski generira ID svakog korisnika.

Account

Sljedeći korak je popunjavanje podataka na računu. Na Account -> User info i Bank info popunite svoje podatke. To je upravo zbog sigurnosnih razloga da Bitkonan zna tko ste vi, a bankovni dio će vam trebati tijekom prve kupovine.

Upoznavanje sa radom mjenjačnice

Nakon što ste popunili osobne podatke, vrijeme je za upoznavanje sa osnovnim funkcijama mjenjačnice.

Deposit – opcija koja nam nudi stavljanje sredstva na Bitkonan račun. Postoji više načina od kojih su najzanimljivija dva, Bitcoin i Croatian Bank Transfer

Withdraw – opcija preko koje šaljemo sredstva na drugi račun, wallet itd.

Trade BTC – glavna opcija mjenjačnice, tj. mjesto na kojem se trguje bitcoinom

Bitkonan funkcije

Mi ćemo u nastavku koristiti sve tri opcije, prvo ćemo pomoću Deposita poslati sredstva sa računa u nekoj Hrvatskoj banci, zatim ćemo na Trade BTC kupiti određenu sumu bitcoina (ovisno o tome koliko sredstva ćete staviti) i na kraju ćemo na Withdraw poslati novac na novčanik.

Sljedeći korak nam je kupovina bitcoina koju ćemo raditi upravo na ovoj mjenjačnici. Međutim prije samog deposita sredstava na mjenjačnicu preporučamo da prvo proučite sve opcije i upoznate se sa radom mjenjačnice.

Depozit kuna na Bitkonan

Kako bi poslali sredstva na mjenjačnicu prvo treba otići na Deposit -> Croatian Bank Transfer. Ovdje možete vidjeti formu koja će prikupiti podatke s koji ćete KASNIJE poslati sredstva! Ovdje popunite informacije koje se od Vas traže, i u komentar možete ali ne morate ništa upisati. Dobra je praksa da se u komentar napišu podaci koji nešto više govore od kuda će sredstva doći, npr. koja banka, iban itd. Preporučamo uplatu od barem 500kn jer će nam taj iznos biti potreban za zadnji korak vodiča. Isto tako, trenutni transakcijski troškovi mogu se kretat u iznosu 50-150 kn za bitcoin transakciju, stoga je bitno da imamo dovoljni iznos sa kojim možemo “normalno” trgovati i operirati.

Deposit1

Kada sve ispunite, odaberite „Next“. Sada ćete dobiti podatke o Bitkonan bankovnom računu na kojeg morate poslati kunska sredstva. VRLO VAŽNO je da slijedite ove instrukcije, i da ne zaboravite u svoj transfer upisati Message ID koji se nalazi na zadnjoj poziciji.

Deposit2

Sada sve što ostaje da otiđete u svoju banku, ili putem Internet bankarstva pošaljete iznos koji ste odabrali. U slučaju da se iz bilo kojeg razloga dogodi greška, dali vaša ili od strane banke, novac će vam biti vraćen na račun! Također važno je napomenuti da se ovaj transfer zna čekati po nekoliko dana jer banke znaju odgađati sam prijenos.

U sljedećem koraku krećemo u kupovinu bitcoina u kojoj možete sudjelovati čim vam sredstva sjednu na račun mjenjačnice. To ćete prepoznati tako što će Vam se pojaviti svota novca koju ste uplatili konvertirana u dolarima (USD) odmah ispod glavnog izbornika.

Nadamo se da će depozit brzo proći i vidimo se na sljedećem koraku!

Još nemaš Bitcoine? Što čekaš? Kreni već danas!

Prethodni korak Sljedeći korak