Wallets (digitalni novčanici)

Bitcoin novčanici spremaju privatne ključeve koji su potrebni za pristup bitcoin adresi i novčanim sredstvima. Oni dolaze u različitim oblicima namijenjenima za različite tipove uređaja. Možete čak koristiti i „papirnatu pohranu“ kako biste izbjegli čuvanje na računalu. Naravno, vrlo je važno da se osigurate i napravite backup vašeg novčanika.

Bitcoinovi su moderni ekvivalent za novac i svaki dan ga novi trgovci prihvaćaju kao sredstvo plaćanja. Znamo kako se dolazi do bitcoinova i kako funkcioniraju transakcije. Zanima nas još kako su bitcoinovi pohranjeni. Tradicionalan novac spremamo fizički u novčanike. Bitcoin funkcionira na sličan način, samo digitalno.

Preciznije, bitcoinovi se zapravo ne pohranjuju nigdje. Pohranjuju se sigurnosni digitalni ključevi pomoću kojih pristupate bitcoin adresama i potpisujete transakcije. Te informacije su pohranjene u bitcoin novčaniku.

Bitcoin novčanici dolaze u raznim formama. Četiri glavna tipa novčanika: desktop novčanici, mobilni novčanici, web novčanici i hardware novčanici.

Pogledajte našu najnoviju recenziju Digital Bitbox novčanika

Desktop novčanici

armorypicAko ste instalirali originalan bitcoin klijent (Bitcoin-Qt), tada već imate novčanik iako možda niste ni svjesni. U svrhu prenošenja transakcija preko mreže, taj software vam također omogućuje stvaranje bitcoin adrese za slanje, primanje virtualne valute i pohranu njenog privatnog ključa. Naravno, postoje i drugi desktop novčanici, svaki sa drugačijim karakteristikama. Multibit je dostupan za Windows, Mac OSX i Linux. Hive je OSX novčanik s nekim jedinstvenim karakteristikama, uključujući aplikaciju koja se povezuje direktno na bitcoin servise. Neki novčanici su sigurnosno orijentirani, primjerice Armory. Nekima je cilj omogućiti dodatnu anonimnost, primjerice DarkWallet.

Mobilni novčanici

mobile wallet

Desktop novčanici su zaista odlični, ali nisu od neke koristi ukoliko se nađete na ulici pokušavajući nešto platiti. U takvim scenarijima se mobilni novčanici pokazuju korisnima. Pokrenuti kao aplikacija na vašem smartphoneu, novčanici spremaju vaše privatne ključeve od bitcoin adresa i omogućuju da platite direktno putem vašeg uređaja. U nekim slučajevima, novčanik će iskoristiti prednost smartphoneove NFC opcije te će vam omogućiti plaćanje dodirom uređaja s čitačem bez unosa bilo kakvih informacija.

Zajednička karakteristika mobilnih novčanika jest što nisu potpuni bitcoin klijenti. Potpuni bitcoin klijent mora skinuti cijeli bitcoin block chain koji uvijek raste i veličine je nekoliko gigabajta. To bi vas dovelo u velike probleme, dok bi vaš mobilni operater bio i više nego zadovoljan poslati vam račun. Uostalom, mnogi uređaji nemaju dovoljno memorije za pohranu toliko podataka.

Umjesto toga, mobilni novčanici su dizajnirani pomoću SPV-a (Simplified payment verification). Oni skidaju mali dio block chaina i oslanjaju se na druge nodove u bitcoin mreži kako bi potvrdili da imaju prave informacije.

Primjeri mobilnih novčanika: Bitcoin wallet, Mycelium, Blockchain (on čuva bitcoinove enkriptirane na vašem uređaju i pohranjene na web serveru kao dodatnu zaštitu). Neki imaju posebne karakteristike, kao primjerice Kipochi, koji kao bitcoin adresu nudi korištenje vašeg broja mobitela. Apple je posebno paranoičan što se tiče bitcoin novčanika te se intenzivno bori protiv njih tako da korisnici iPhonea ne mogu pronaći takve aplikacije na app storeu, ali mogu koristiti one na webu.

Web/online novčanici

blockchain

Web orijentirani novčanici pohranjuju vaše ključeve online – na računalo koje kontrolira netko drugi i koje je povezano na internet. Postoji nekoliko takvih servisa od kojih neki nude mogućnost povezivanja s vašim mobitelom ili desktop novčanikom sinkronizirajući sve adrese koje posjedujete.
Velika prednost web novčanika jest što im se može pristupiti bilo gdje ukoliko uređaj ima pristup internetu. Međutim, imaju jednu veliku manu: ako nisu korektno implementirani, mogu omogućiti organizaciji koja je u vlasništvu novčanika da vidi i upravlja vašim ključevima, što znači da mogu upravljati vašim novcem bez vašeg znanja i dozvole. To je poprilično zastrašujuće ako imate izdašnu svotu bitcoinova. Coinbase, integrirani novčanik/burza omogućen je svima u svijetu, ali je kupovina dopuštena samo unutar SAD-a. Blockchain također ima web orijentiran novčanik, a Strongcoin nudi hibridni novčanik koji vam omogućava enkripciju privatnih ključeva prije nego ih šaljete na njihov server – enkripcija se obavlja u browseru.

Hardware novčanici

Hardware novčanici su za sada vrlo rijetki. To su uređaji koji mogu pohraniti privatne ključeve elektronički i obavljati plaćanja. Trezor i Mycelium trenutno imaju takve novčanike u izradi, ali još nema rezultata. Zanimljivo rješenje je Nymi sports wristband koje djeluje kao novčanik i otključava se pomoću srčanog ritma vlasnika.

Sigurnost

Kao i u svakoj banci, vrlo je važna sigurnost.  Budući da ste vi ovdje sam svoj bankar, važno je imati neke stvari na umu.

security_bitcoin

Najvažnija stvar, što se zaštite tiče, jest imati dobru lozinku. Iako to malo otežava stalnu upotrebu i pristup novčaniku, snažna lozinka višestruko osigurava vaše ključeve.

Ako sve privatne ključeve imate pohranjene u jednom novčaniku i ako ga izgubite, izgubili ste sve. Vrlo je važno napraviti backup novčanika, i to više puta (obavezno cijelog novčanika), i staviti kopije na različita mjesta. Tako ćete samo vi znati gdje su i ako se nešto dogodi, uvijek možete pokrenuti kopiju.

Ako ste nesigurni i ne vjerujete u online novčanike, postoji opcija ‘cold storage’. Cold storage novčanici spremaju privatne ključeve offline, tako da ih ne može ukrasti nitko na internetu.

Pogledajte našu najnoviju recenziju Digital Bitbox novčanika

Kako da otvorite wallet potražite na: https://crobitcoin.com/vodic/otvorite-wallet/

Sources:

X