Burze i Mjenjačnice

Burze i mjenjačnice su mjesta (večinom platforme) gdje korisnici mogu kupovati, prodavati i trgovati kriptovalutama. Kao i sa tradicionalnim valutama, moguće je trgovati bitcoinom, ethereumom, litecoinom i raznim ostalim kripto valutama u industriji. To nam omogućuju kripto burze i mjenjačnice. Danas već postoji desetak “stabilnijih” kripto burza i mjenjačnica u kojima je moguće trgovati i mijenjati bitcoin za altcoin i druge valute no isto tako postoji i stotine malih i sumnjivih burzi koje nisu likvidne i potencijalno su zlonamjerne. Trgovanje kriptovalutama ima isti koncept kao i trgovanje tradicionalnim valutama poput američkog dolara ili eura… Jedina je razlika što ovdje trgujete bitcoinom i takozvanim altcoinovima kao npr. litecoin, ethereum, ripple.

Kako pronaći mjenjačnicu koja vam odgovara?

Bitno je razlikovati nekoliko koncepta kripto mjenjačnica preko kojih bilo koji korisnik može kupiti, prodati ili trgovati kriptovalutama.

1) Brokerske mjenjačnice

Ove mjenjačnice su najjednostavnije i najpraktičnije za sve nove korisnike u kripto svijetu gdje direktno kupujete i prodajete preko brokera. Jedna od takvih mjenjačnica je upravo i Coinbase mjenjačnica sa sjedištem u San Franciscu.

Kako kupiti Bitcoin preko Coinbase platforme?

2) Platforme za “direktnu” trgovinu

Ove platforme su namijenjene da spoje direktno kupca i prodavača neke kriptovalute no cijenu određuju sami po dogovoru i preuzimanju. Najpoznatiji primjer ovakve platforme je online platforma LocalBitcoins gdje preprodavači nude bitcoine za određenu cijenu te se potom nalazite fizički kako biste obavili preprodaju.

3) Burze odnosno platforme za trgovanje

Iako se sve ove platforme unificirano na engleskom nazivaju “Cryptocurrency Exchanges”, doslovni prijevod bi bio “Mjenjačnice za kriptovalute” no u našem jeziku je taj termin isto tako poznat i kao burza. Burze su platforme gdje se korisnici mogu registrirati i direktno trgovati s drugim korisnicima na toj platformi te stvarati tržište ponude i potražnje. Velika količina trgovaca se susreće na ovim platformama i daju svoju cijenu po kojoj su spremni kupiti ili prodati kriptovalutu.Jedna takva koja se nalazi u hrvatskoj je Bitkonan burza kriptovalutama koja se trenutno nalazi u Splitu.

X