NEX

Danas se kriptovalute trguju primarno na centraliziranim burzama gdje su sredstva podložna riziku od hakiranja, te prevarama od strane menađmenta burze. Decentralizirane burze (DEX-ovi) daju korisnicima potpunu kontrolu nad njihovim sredstvima jer se trgovanje odvija preko pametnih ugovora direktno na blockchainu. Nažalost s decentraliziranim burzama postoji problem spore kriptografske kalkulacije zbog koje je teško izvršavati kompleksne i velike transakcije.

Neon Exchange (NEX), je novi decentralizirani exchange (tj. burza) koji koristi javne verificirane mehanizme koji su izvan blockchaina, a pomoću njih bi mogli podržati velike volumene trgovanja i kompleksne narudžbe kao što su limit orderi. Kompleksne narudžbe u trenutnim decentraliziranim burzama nisu moguće, a NEX bi mogao to promijeniti.

Centralizirane burze su veliki rizik

Tržište kriptovaluta je u zadnjih par godina doživjelo značajan rast, prisjetimo se samo da je dnevni volumen trgovanja u siječnju 2015. iznosio svega 60 milijuna dolara, a u siječnju 2018. ta je brojka iznosila 40-tak milijardi dolara. Naravno, većina kripto valuta je sigurna zbog svoje decentralizirane prirode, ali gotovo sva trgovina se obavlja na centraliziranim burzama. U trenu kada se njima trguje, te su kripto valute ranjive jer nemate potpunu kontrolu nad njima, već netko drugi upravlja sa vašim privatnim ključevima.

Ovaj centralizirani način je usko grlo i stavlja sredstva korisnika pod visoki rizik od hakiranja i prevara. Sjetimo se samo Mt. Goxa 2013.,Bitfinexa 2016., ili Bitstamp-a 2015. Ne treba ni zanemariti posljednji veliki “hack” na japnskoj burzi Coincheck. U to vrijeme su se na tim burzama dogodili hakerski napadi koji su rezultirali s ukradenim sredstvima u vrijednosti od nekoliko stotina milijuna dolara.

Iz tog razloga razvila se cijela ideja oko decentraliziranih burza. Decentralizirane burze omogućuju korisnicima trgovanje dok u isto vrijeme oni i dalje imaju apsolutnu kontrolu nad svojim sredstvima. U tom sustavu, trgovanje se izvršava preko pametnih ugovora na blockchainu stoga centralizirano tijelo nije potrebno.

Naime, ovakve burze postižu svoj prvobitan cilj, a to je da se korisnik ne treba odreći kontrole nad svojim sredstvima (privatnim ključevima) kako bi trgovao, ali taj cilj je postignut pod određenom cijenom. Cijenom da se ne mogu izvršavati kompleksne narudžbe. Pametni ugovori su spori i na njima nije moguće izvršavati kompleksnu logika oko narudžbi.

Ako centralizirane burze omogućuju brzinu, a decentralizirane burze omogućuju sigurnost, prirodno je da se pitamo, može li se stvoriti hibrid oba pristupa da se pokupi najbolje sa svake strane? NEX upravo pokušava odgovoriti na to pitanje. Tvrde da njihov pristup decentraliziranoj burzi, gdje će postojati mehanizam izvan blockchaina, može procesirati velike i kompleksne narudžbe bez da se naruši sigurnost sredstava. Pri tome bi njihova burza zadržala prednosti s obje strane i tako bi napravili najsigurniju burzu. Neon Exchange (NEX) je burza izgrađena na NEO blockchainu, a tvrde da se savršeno uklapaju u NEO ekosustav.

U kojem je stanju trenutni razvoj decentraliziranih burza?

U zadnjih par godina je nekoliko decentraliziranih burza izašlo na tržište, no kao što smo ranije naveli, njihov dizajn nije savršen i napravljen je kompromis gdje su se izgubile neke mogućnosti kako bi se osigurala sigurnost sredstava.

Najranije decentralizirane burze su dizajnirane tako da se order bookovi postavljaju direktno na blockchain. U takvim sustavima, potrebno je čekati da se izvrši blockchain transakcija pri svakom kreiranju, ažuriranju ili otkazivanju ordera. Nakon što se postave novi orderi, pametni ugovor mora izvršiti logiku mapiranja koja se izvršava sporo i redundantno na svim virtualnim mašinama u mreži.

Generalno, takve burze troše veliku količinu propusnosti mreže pa operiraju izrazito sporo. Kao što smo ranije napomenuli, takav dizajn sustava koriste prve decentralizirane burze, one koje su kasnije nastale su vidjele da ovakav pristup u praksi nije efikasan pa su se odlučile na drugačiji pristup.

Drugi dizajn decentraliziranih burza koristi automated market maker pametne ugovore (AMM), koji za razliku od prethodnog dizajna (gdje se svaki order treba izvršiti kroz blockchain transakciju) imaju prilagodljiv model koji može ažurirati ordere. U ovakvom sustavu, sve strane trguju preko AMM-a gdje je cijena prilagodljiva i odredi se na temelju ponašanja korisnika i tržišta. Iako AMM nudi veću dostupnosti i performanse spram on-chain ordera, i dalje je ovaj način dosta sporiji u usporedbi s centraliziranim burzama.

Kasnije su uvedeni kanali izvan blockchaina koji smanjuju zagušenost mreže, preko njih sudionici dogovaraju transakciju i tek kada je kanal zatvoren (dogovor postignut) ona se šalje na blockchain kako bi se izvršila. Nažalost ovakvi kanali su idealni za dvije strane koje žele na ovaj način napraviti dogovor, no nije baš idealno rješenje kad jedna strana želi pregovarati s ostatkom tržišta. Iako smanjuju broj transakcija na blockchainu potrebnih za izvršavanje ordera, sigurnosni deposit koji je obvezan ih čini izrazito skupim za otvaranje i zatvaranje, te nisu efikasni za “one-shoot” transakcije.

Na temelju ovakvih kanala razvijen je zadnji dizajn decentraliziranih burzi. U ovom dizajnu, oni koji žele nešto prodati/kupiti broadcastaju narudžbu izvan blockchaina, a ta narudžba zatim može biti prihvaćena od neke stranke kojoj njezini uvjeti odgovaraju te će je ona prihvatiti i poslati na izvršavanje u blockchain. Ovakvi sustavi zahtijevaju minimalan broj blockchain transakcija, ali i dalje im performanse nisu na razini centraliziranih burzi. U ovakvom sustavu mapiranje narudžbi se ne radi automatski, pa se vrlo lako mogu dogoditi arbitraže prema korisnicima koji ne stignu na vrijeme otkazati svoje narudžbe. Također, zbog nepostojanja automatskog mapiranja ordera, korisnici ne mogu koristiti kompleksnije nardužbe kao što su limitirana prodaja ili limitirana kupovina.

S obzirom na nedostatke do sada razvijenih decentraliziranih burzi, NEX je odlučio napraviti novi dizajn, kojim bi trebali riješiti sve gore navedene probleme te zadržati performanse koje imaju centralizirane burze. NEX te probleme rješava preko mehanizma mapiranja ordera koji se nalazi izvan blockchaina. Ovaj mehanizam će imati kontrolu nad aktivnim orderima što bi trebalo zadržati performanse koje imaju centralizirane burze. Iako se kod ovog dizajna radi kompromis, te se korisnicima preuzima kontrola nad otvorenim orderima, ali za razliku od centraliziranih burzi, kod ovog pristupa će korisnici i dalje imati potpunu kontrolu nad svojim sredstvima za koje nisu napravili otvorene narudžbe.

NEX orderi će biti mapirani izvan blockchaina, a nakon što se mapiraju, izvršit će se na blockchainu. Da bi korisnicima dali veću dozu povjerenja, sva mapiranja izvan blockchaina će biti javno dostupna, pa ako dođe do krivoga izvršavanja, korisnici će se moći žaliti. Ako sve ovo uzmemo u obzir NEX će biti prva decentralizirana burza gdje će korisnici i dalje imati potpunu kontrolu nad svojim sredstvima, a transakcije će se izvršavati istom brzinom kao što je to slučaj kod centraliziranih burzi. Konkretno, NEX će stvoriti hibrida između decentraliziranih i centraliziranih burzi, te time ponuditi najbolje iz oba svijeta.

Zašto NEO, a ne Ethereum?

NEO je došao na ovo tržište još “davne” 2015., kao prvi Kineski blockchain. Iako je Ethereum danas daleko popularniji od NEO-a, NEO je sa zadnjim razvojem doveo svoj blockchain do razine da može jako dobro konkurirati Ethereumu u razvoju pametnih ugovora i distribuiranih aplikacija.

NEX će se prvo vrtjeti na NEOu, a kasnije se planiraju proširiti i podržati Ethereum. Iako se većina ideja iza NEXa mogu implementirati preko obje platforme, postoji nekoliko razlika između dvije platforme zbog kojih su se ipak odlučili ići na NEO.

Ethereum je baziran na account modelima, gdje je iznos ETHa spremljen u obliku broja na Ethereum virtualnoj mašini (EVM) i može se jednostavno ažurirati (primljenom ili poslanom transakcijom). Dok je kod NEO malo drugačije, jer se tamo globalni asseti kao što su NEO i GAS baziraju na UTXO modelu, a u njemu su sredstva determinirana kroz transakcije na blockchainu u mreži. Ali ovo se samo odnosi na NEO i GAS, drugi tokeni koji se kreiraju na NEO blockchainu preko pametnih ugovora funkcioniraju slično kao i ETH.

Svaki od ovih blockchaina ima svoje dobre i loše strane, tako je kod Ethereuma vrlo jednostavno s pametnim ugovorom raditi neku interakciju s korisničkim sredstvima tj. ETH, ali neki node teško može provjeriti je li neka transakcija izvršena bez sinkronizacije cijelog chaina i pokretanja EVMa. Dok je kod NEO malo drugačija situacija, tamo vrlo jednostavno treća strana (ili neki nod) može provjeriti je li neka transakcija izvršena, ali je zato mnogo teže programirati pametni ugovor koji će imati neku interakciju s korisničkim NEO ili GAS tokenima.

Da bi riješili ovaj problem, NEX je uveo payment servis, koji pretvara globalne assete (NEO i GAS) u obične tokene, a s običnim tokenima na NEO blockchainu mogu jednostavno raditi interakciju preko pametnih ugovora. Korisnici mogu pretvoriti svoje globalne assete u obične tokene tako što ih pošalju na adresu payment servisa, a nakon obavljene radnje preostale tokene mogu vratiti nazad na svoju adresu.

Druga velika razlika između NEO i Ethereum blockchaina je u načinu kako i kada pametni ugovor može napraviti interakciju s nekim drugim ugovorom u svrhu izvršavanja. Kod Ethereuma pametni ugovor može dinamički zvati bilo koji drugi pametni ugovor u run-timeu. Dok kod NEO blockchaina, NEO forsira da se interakcije moraju najaviti unaprijed. Ovaj limit kod NEO blockchaina je napravljen kako bi njima lakše bilo implementirati sharding optimizaciju kroz stanja VMa (virtual machine), ali to NEXu predstavlja problem pa će zbog toga morati hardkodirati sve token parove koje planiraju podržavati na burzi.

NEX se ipak na kraju odlučio za NEO, a da bi implementacija prošla sa što manje problema, osnivači NEOa ih savjetuju te se nalaze u advisory bordu, te će vjerojatno u suradnji s njihovom kompanijom Onchain surađivati na ovoj implementaciji.

Od čega se NEX sastoji?

Neon exchange (NEX) želi kombinirati performanse centralizirane burze, sa sigurnosti i privatnosti koje imaju decentralizirane burze. Da bi to postigli, njihov dizajn sustava se sastoji od tri glavne komponente. Prva komponenta je off-chain mehanizam za mapiranje transakcija, pametni ugovori preko kojih će se transakcije izvršavati, te payment servis koji će pretvarati NEO i GAS tokene u tokene koji će se moći transferirati direktno preko pametnih ugovora.

Off-chain mehanizam mapiranja

Off-chain mehanizam će omogućiti NEXu da postigne performanse jednake onima koje imaju centralizirane burze. Preko njega će se upravljati korisničkim računima. Potpisani orderi će se poslati s korisnikove adrese na ovaj mehanizam, a na njemu će se brzo i deterministički procesirati i mapirati svaki order uz pomoć hardvera visokih performansi. Oni orderi koje će se uspjeti mapirati (našao se netko tko će kupiti i netko tko će prodati) će se potpisati od strane ovog mehanizma i poslati na izvršavanje.

Prema gornjoj slici, možemo vidjeti primjer kako funkcionira NEXov off-chain mehanizam. Prvo korisnik autorizira svoj order gdje želi token A zamijeniti za token B i pošalje order na mehanizam mapiranja. Zatim drugi korisnik autorizira svoj order gdje želi zamijeniti token B za token A. Mehanizam mapira ova dva ordera i pošalje ih na pametni ugovor na izvršavanje.

Da bi korisnik mogao trgovati na NEX burzi, prvo treba autorizirati NEX kako bi burza mogla pristupiti sredstvima koje želi trgovati. Korisnik će zatim poslati potpisani JSON request na NEXov API za mehanizam mapiranja. Kada se order mapira s nekim drugim orderom, mehanizam će samostalno poslati transakciju na izvršavanje preko pametnog ugovora.

NEO omogućuje da svaka transakcija na blockchainu može raditi više poziva pametnog ugovora, to će omogućiti NEXu da šalje više mapiranih ordera u jednom navratu kako bi minimalizirali vrijeme verifikacije. Tvrde da NEO može izvršavati 1000 transakcija po sekundi, to znači da bi NEX (u teoriji) mogao izvršavati po 100 000 ordera svake sekunde.

Povjerenje na off-chain mehanizmu

Iako off-chain mapirajući mehanizam donosi značajne prednosti oko performansa cijele burze, također radi kompromis te stvara problematiku oko povjerenja između korisnika i burze. Kako korisnik može biti siguran da je mehanizam mapirao ordere fer i korektno? Kako može biti siguran da se nije manipuliralo s orderima kako bi burza profitirala? Iz tog razloga NEX je uveo off-chain mehanizam povjerenja. Dizajn njihovog mehanizma je takav da će za sve odluke mapirajućeg algoritma postojati javni zapis, slično kao što je to kod javnih blockchaina pa možemo vidjeti sve transakcije. Gdje svaki korisnik može vidjeti jesu li orderi koji su poslani na izvršavanje pravedno mapirani.

NEX planira uvesti još jedan sloj povjerenja, odnosno pametni ugovor preko kojega će svaki korisnik moći poslati žalbu na transakciju za koju smatra da nije bila pravedna, a zauzvrat će dobiti veliku nagradu kao kompenzaciju.

Pametni ugovori

NEX mapirajući mehanizam će komunicirati s pametnim ugovorom koji će izvršavati transakcije između korisnika. Pametni ugovor će sadržavati logiku NEP-5 token standarda, koja omogućuje ugovoru da ima pristup korisničkim tokenima koji su aktivni u orderu. Nakon što mapirajući mehanizam mapira ordere, poslat će na pametni ugovor adrese od korisnika, tipove tokena i iznose koje treba zamijeniti, a zatim će ugovor na blockchainu realizirati transakciju.

NEXov pametni ugovor će prihvaćati dva parametra: string koji označava koja operacija nad blockchainom treba biti izvršena, te byteArray koji će sadržavati serijalizirane podatke koji su potrebni da bi se određena aktivnost napravila. Rezultat bilo koje akcije će vratiti byteArray, gdje će prvi byte označavati je li transakcija uspješno izvršena, a u ostatku byteArraya će biti vraćeni podaci o izvršenoj transakciji.

Centralno sučelje između off-chain mehanizma i blockchaina će biti trade metoda u pametnom ugovoru. Ta metoda će primati parametre kao što su currency_maker, currency_taker, amount_maker, amount_maker, address_maker i address_taker. S ovim parametrima će ta metoda delegirati transakciju na pametni ugovor koji će biti zadužen za određenu valutu preko NEP5 transferFrom metode. Ako se dogodi da neka transakcija ne bude uspješna, na primjer ako prođe transakcija gdje se šalju sredstva od osobe A do osobe B, ali ne prođe transakcija gdje se šalju sredstva od osobe B do osobe A, cijeli order će biti neuspješan i prva transakcija će biti vraćena kako je bilo i na početku, a metoda će vratiti rezultat false, dok bi u suprotnom vratila true.

U ovakvom pristupu postoji sigurnosni propust da netko drugi na pametni ugovor pošalje lažnu transakciju koja bi se tada mogla izvršiti. Da bi se zaštitili od tog propusta, NEX će ograničiti svoj pametni ugovor tako da može prihvatiti isključivo transakcije koje su potpisane s privatnim ključem od strane njihovog off-chain mehanizma.

NEXov pametni ugovor će imati pristup jedino sredstvima koja su uključena u aktivni order, a ne na cijeli iznos koji korisnik posjeduje. Ako korisnik odluči prekinuti aktivan order, može poslati off-chain mehanizmu zahtjev za odustajanjem od ordera, a mehanizam će zatim automatski vratiti tokene nazad na korisnikovu adresu.

Payment servis

Treća komponenta dizajna NEX sustava se odnosi na payment servis, odnosno servis koji će raditi interakciju sa sredstvima koja se nalaze izvan NEO virtualne mašine. Korisnik će koristiti payment servis da bi napravio transakciju između različitih chainova, npr. da pošalje ETH na NEO pametni ugovor koji bi zatim taj ETH distribuirao dalje na ostale NEO adrese. Kasnije će ovaj payment servis imati podršku za sredstva koja nisu digitalne valute, kao što je USD ili EUR. Tada će on služiti kao gateway za transakcije na NEX burzi za sredstva koja nisu na blockchainu. Payment servis je prvobitno dizajniran da bi omogućio trgovanje s globalnim sredstvima na NEO blockchainu kao što su NEO i GAS. Ukratko, ovaj servis je startna točka pri trgovanju sredstava i imovine između različitih chainova.

Kao što smo već napomenuli, payment servis pretvara NEO i GAS u posebne tokene koji se jednostavno mogu preko pametnih ugovora na NEO blockchaina slati i primati. Kada pošaljete svoje NEO tokene na payment servis, za vas će se kreirati ekvivalentan broj XNEO tokena, koje tada možete primati i slati preko pametnog ugovora pomoću NEP-5 standarda. Na primjer, ako želite vratiti svoje NEO tokene s payment servisa na svoju NEO adresu, vaš iznos XNEO tokena će se smanjiti za broj NEO tokena koji ste vratili nazad, a svaka adresa koja će imati određeni broj XNEO tokena će moći povući na svoju NEO adresu ekvivalentan broj NEO tokena.

NEX tokeni

Oni koji će založiti NEX tokene će dobivati nagradu na temelju naknada koje će se uzimati od korisnika za svaku transakciju napravljenu preko NEX burze. Izdat će se ukupno 50 milijuna tokena, a ovisno o broju tokena koje je netko založio će se dobivati nagrada u obliku dividendi. Tako će oni koji posjeduju NEX tokene imati direktnu korist od uspjeha i popularnosti burze. Što se više bude trgovalo to će više NEX zarađivati na temelju naknada, a samim time će biti i veće nagrade koje će se isplaćivati holderima.

Korisnici će moći poslati svoje NEX tokene na pametni ugovor preko stake metode koja će evidentirati koliko tokena je netko založio. Korisnik će zatim moći ostvariti profit na svoje založene tokene.

NEX se priprema za ICO

NEX je najavio da će održati svoj ICO u Q1 2018, ali još nisu objavili točan datum niti konkretne uvjete. Do sada je poznato da planiraju na ICO-u ponuditi 25 milijuna tokena, što je 50% od 50 milijuna tokena koji će biti keirani.

Ako želite saznati više informacija o NEXu, posjetite njihve službene web stranice neonexchange.org

X