Hakerski napad na Coincheck rezultirao krađom 534 milijuna dolara

2

Azija je već duže vrijeme udarna tema za kripto tržište te taman kada su krenule dobre vijesti iz tog kraja svijeta i naznake da će se možda ukinuti ICO ban, na kripto burzi Coincheck iz Japana, došlo je do krađe u vrijednost čak 534 milijuna dolara.

Koban vikend u Japanu

Jedna od većih kripto burzi iz Japana iza sebe ima hakerski napad koji je rezultirao krađom 523 milijuna NEMa, što je u vrijeme krađe vrijedilo 534 miljuna dolara. Hakeri su uspjeli ukrasti privatne ključeve od hot walleta korisnika te prebaciti sredstva u svoje wallete. Coincheck je u ovoj situaciji brzo regairao te onemogućio bilo kakvu isplatu novca s burze dok se ova situacija ne riješi. Nakon detaljne istrage, utvrđeno je da je u krađi oštećeno čak 260.000 korisnika.

Hoće li Coinchcek refundirati ukradeni novac?

Dana 27. siječnja, kripto burza Coincheck ispričala se zbog svih neugodnosti svojim klijentima, poslovnim partnerima i svim ostalim uključenim stranama te su objavili da će obeštećenim strankama vratiti novac.

Svim pokradenim vlasnicima NEMa vratit ćemo sredstva u njihove wallete u protuvrijednosti japanskih jena. Coincheck

Kako bi vratila ukradena sredstva, kripto burza će koristiti vlastiti kapital, dok će za svaki ukradeni NEM coin, korisnik dobiti 88.549 japanskih jena. Coincheck je objavio da je ovo bila prosječna vrijednost JPY dok se dogodila pljačka.

Hot wallet vs cold wallet

Hot wallet služi trgovcima kriptovaluta da u njima drže manje iznose sredstva kako bi istima mogli trgovati, dok u cold walletima najčešće drže većinu sredstava koje posjeduju. Uz to hot wallet je spojen na internet i upravo zbog toga je na meti hakerima koji vrebaju. Primjerice ukoliko trgujete na Coinbaseu, nakon što obavite transakciju preporuča se da sredstva povučete na svoj cold wallet jer ako i dođe do napada hakera na burzu vi im nećete biti na meti.

Coincheck je kripto burza koja je odlučila vratiti ukradena sredstva o svojem trošku, no to ne znači da će i ostale burze postupiti jednako, stoga nemojte štedjeti u zaštiti svojih kriptovaluta te ih držite u cold walletima koje kupite preko provjerenih servisa i trgovina.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

Head of Marketing @Async Labs

2 Comments

  1. Pingback: U Japanu avionske karte možete platiti Bitcoinom - Hrvatski Bitcoin Portal

  2. Pingback: Coincheck bilježi isplate u iznosu od $373 milijuna u jednom danu - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X