Kina bi uskoro mogla maknuti ICO ban

5

Kriptovalute i ICO su nedavno doživjeli veliki udar od strane kineskih regulacijskih tijela, no dolaze naznake da bi ovaj ban uskoro mogao biti ukinut.

Dolaskom regulacije mogao bi se ukinuti ICO ban?

Na Southeast Asia Blockchain Summitu, predsjednik kineskog pravnog sveučilišta (China’s People’s University Law School) Jang Dong je održao prezentaciju pod nazivom ‘Reflection on regulation of cryptocurrency’. Gdje se osvrnuo na regulaciju kripto valuta i ICO-a u Kini. Rekao je da vjeruje kako trenutni kineski ban neće trajati vječno i da bi se s dolaskom regulacije mogao ukinuti.

Kineska odluka da banira ICO je drastično utjecala na tržište koje je potom izgubilo 50% svoje valuacije. Bitcoin, koji se u to vrijeme trgovao po skoro $5000 je pao na manje od $2500. Iako je ovaj ban sa strane svih medija bio popraćen u negativnom smislu, treba razumjeti zašto je do njega uopće i došlo.

Tržište je neregulirano, a to mnogi iskorištavaju te se svako malo nađe nekolicina prevaranata koji naprave ICO, pokupe novce od investitora i zatim nestanu. Kina si to nije htjela dopustiti te su uveli momentalni ban dok ne slože neku regulativu koja bi mogla štititi njihove građane od tih prevara.

Dobrim ICO projektima je dopušteno da se razvijaju u legalnom i kontroliranom okruženju. Kineska regulacijska tijela će u skorijoj budućnosti pokrenuti crowdfunding pilot program gdje će svatko tko želi raditi ICO imati priliku da to obavi legalnim putem. Jang Dong

Dolaskom regulacija bi Kina mogla filtrirati loše projekte od dobrih, te bi to moglo biti pozitivno za sve one projekte koji bi moglo nastati u Kini. Yang sudjeluje u izradi regulacija, pa je najavio da bi službena regulacija i prvi pilot projekti mogli doći već ove godine.

Ban od strane Kine je bio strateški potez

Kao što svi znamo, ban blockchain tehnologije je nemoguć, ono što je moguće je da države uvedu regulacije i kontrole koji bi limitirale konverziju kripto valuta u fiat novac i obrnuto. Konkretnije, države mogu jedino regulirati centralizirane kripto burze.

Osvrnemo li se malo na kineski ban ICOa, kako je on nastupio? Sve je bilo normalno i onda se odjednom stvorio hype oko nekakvog novoga modela financiranja projekata, odnosno ICOa. Kineska vlada ne voli kada nešto snažno dođe, a oni ne znaju kako tome pristupiti i što je još gore nemaju nad tim kontrolu.

Sigurno su vidjeli da ovo dolazi toliko brzo da se ne stignu pripremiti, te je za njih logično bilo da baniraju ’to nešto’ dok se ne educiraju i ne smisle način kako to imati pod kontrolom.

Kina se tehnološki razvija mnogo brže od ostatka svijeta, sjetimo se samo kako su solarnu energiju prihvatili i počeli masovno primjenjivati u svega nekoliko godina, brže od bilo koje druge nacije. Zašto su to napravili? Pa zato što su shvatili da je to profitabilno i ekonomski će jako utjecati na cijelu državu. Mislite da će samo sjediti i gledati dok druge nacije prihvaćaju blockchain? Zasigurno da ne, jer oni žele biti prvi.

Hoće li blockchain regulacijom izgubiti svoju pravu svrhu?

Na redditu se razvila diskusija oko bana Kine, gdje je jedan korisnik raspisao zanimljivu teoriju, a ona se odnosi na suradnju Kine i NEO blockchaina.

Sigurno ste već svi čuli za kripto valutu i blockchain NEO ili kako bi ga mnogi nazvali, kineski ethereum. NEO je savršen blockchain preko kojega bi se moglo pratiti tko posjeduje koju imovinu, a pod tim mislimo doslovno na sve. Zamislite svijet u kojemu je sva imovina i bilo koji drugi asset kojega posjedujete zapisan na nekom blockchainu i vidi se trag kada je koji asset postao vaše vlasništvo. Nije li to ono što vlade žele?

Odemo li skroz u krajnost, možemo zamisliti svijet u kojem uz imovinu, za svakoga možemo vidjeti kada je koristio neko vozilo, kada je koristio javni prijevoz, kada je kupovao u nekom supermarketu, što je kupio itd… Sve bi se logiralo na jednom ili više blockchaina, a država bi imala uvid.

Postoje indikatori da kineska vlada surađuje s NEO blockchainom, te da bi njihove regulacije mogle biti uvedene u suradnji s njima. Hoće li sve ići baš u tome smjeru? Možda da, a možda ne. Ono što smo sigurni je da ako državna tijela stvore takav sustav u kojemu bi dobili još veći uvid u navike svojih građana bi bilo totalno suprotno od cijele ideje blockchaina, a to je da se izbjegne centralizirana kontrola.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

X