Rusija ne želi i neće zabraniti kripto valute

1

S povećanjem interesa za kripto valute i blockchain tehnologiju, Rusija uopće niti ne razmatra opciju baniranja kripto valuta.

Da ovaj stav Rusije ima neku težinu potvrđuje i činjenica da ima podršku od strane ruskog predsjednika Vladimira Putina. Putin je odlučio podržati razvoj blockchain tehnologije u Ruskoj federaciji. Rusija je zauzela ovakav pristup jer bi im to moglo otvoriti vrata za diversifikaciju ekonomije, što im je bitno jer ne žele graditi cijelu ekonomiju samo na jednoj industriji.

S druge strane, Rusko ministarstvo financija je zabrinutost centralne banke prema kripto valutama pogurala na veću razinu te aktivno rade na lansiranju regulacija i legalnog okvira za kripto valute i ICOe.

Nacrt regulacije je napravljen

Rusko ministarstvo financija je objavilo draft regulative za kripto valute, a ta regulativa se sukobljava željama centralne banke koja želi da se zabrani kripto burzama kupovina kripto valuta s fiat novcem (ruski rubelj).

Trgovanje kripto valutama je postalo popularno, ako bi se isto zabranilo, kreirali bi se uvjeti za korištenje kripto valuta kao instrument za usluge ilegalne prirode, pranje novca i financiranje terorizma. Rusko ministarstvo financija

O Rusiji smo već ranije pisali kada su krajem 2017 godine prezentirali nacrt prijedloga regulacijskog okvira koji bi navodno trebao biti prihvaćen u ožujku ove godine, a taj isti nacrt je 25 siječnja javno objavljen. Rusija je već par puta naglasila da neće prihvatiti kripto valute kao legitimno sredstvo plačanja, ali bi mogli legalizirati trgovanje istima, što se napominje i u ovome nacrtu.

Osim kripto valuta, Rusija jako radi na razvoju blockchain tehnologije, tako je najveća Ruska banka u vlasništvu države, Sberbanka, nedavno otvorila laboratorij za razvoj i testiranje rješenja baziranih na blockchain tehnologiji.

Regulacija ICO-a?

Ranije je bilo najavljeno da će ovaj nacrt obuhvaćati regulacije ICO-a, pa se iste u njemu i nalaze. Naime, Rusija će regulirati i kompanije koje žele raditi ICO, ali i investitore koji žele investirati u neki od njih. Prema ovome nacrtu, za investitore koji su licencirani u Rusiji, neće biti gornje granice kod iznosa investiranja, ali za sve ostale bi tu mogla biti granica od $900 po ICOu.

Da bi neka kompanija napravila ICO, trebat će biti odobrena od državnih tijela, a da bi bila odobrena potrebno će biti priložiti neke podatke. Podatke kao što su puno ime i prezime odgovorne osobe, morat će biti publishana web stranica od projekta itd…

Javna podrška vlade za postojeće blockchain kompanije

Prošlog tjedna održao se jedan od najvećih ekonomskih foruma u Davosu koji okuplja visoke čelnike cijelog svijeta, a kriptovalute i blockchain bile su jedne od popularnijih tema. Jako pozitivan stav i komentare iznijeli su Rusi na svojem panelu posvećenom Rusiji i njezinoj poziciji na globalnoj digitalnoj agendi.

Od 7 panelista, čak dvoje su bili iz područja blockchaina, a to su Alexander Borodich (Universa Blockchain Protocol) i Alexandr Ivanov (Waves Platform) što pokazuje koliko im je ovo bitna tematika.

Alexandr Ivanov (Waves) priča o poziciji ruskih developera u blockchain ekonomiji

Unutar panela, veliku institucionalnu podršku takvim projektima iznijeli su sudionici panela, među kojima je bio i šef Ruske banke za razvoj i vanjske ekonomske poslove, Sergey Gorkov.

Samo je jedna stavka kontroverzna

Naime, stavka koja je u nacrtu regulacija kontroverzna je mogući limit na oglašavanje takvih projekata. Kao što svi znamo, kod ICOa je presudan marketing i oglašavanje, a u nacrtu postoje limiti baš oko ove kritične stavke. Prije početka javne ponude tokena, prije nego li su tokeni napravljeni se neće smjeti nuditi tokene u nikakvoj formi oglašavanja.

Ovaj nacrt još nije prihvaćen, te treba biti prihvaćen od još nekoliko državnih tijela. Do tada će se vjerojatno još neke stvari izmijeniti. Sve u svemu, Rusija aktivno radi na razvoju blockchaina i na regulacijama, hoće li prije regulaciju donijeti Rusija ili Kina, to ćemo vjerojatno uskoro saznati.

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

“Telegram"

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

1 Comment

  1. Pingback: Panika, nesigurnost, sumnja ali i pogled prema boljoj budućnosti - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X