Ledger Nano S recenzija (VIDEO)

Gdje spremate svoje kripto valute? Jesu li dovoljno sigurne ako ih ostavite na mjenjačnici? Naravno da nisu, no je li hardverski novčanik dovoljno siguran? U ovom članku smo napravili recenziju Ledger Nano S uređaja s kojim mi štitimo svoje valute.

Nakon Digital Bitbox recenzije, nabavili smo još jedan hardverski novčanik za pohranu kripto valuta, ovoga puta Ledger Nano S. Do sada smo za ovaj uređaj čuli samo riječi hvale, ali nismo bili sigurni u njegovu kvalitetu te smo ga jednostavno morali nabaviti i uvjeriti se u to.

Sve više ljudi kupuje Bitcoin, Ethereum, Litecoin ili neku drugu kripto valutu i realno svako malo se dogodi hakerski napad gdje netko izgubi svoje kripto valute. Internet je pun različitih napada, lažnih web stranica, virusa koji pokušavaju na sve moguće načine iskoristiti propuste i domoći se vaših privatnih ključeva. Nemojte im to dozvoliti i nabavite si neki hardverski novčanik.

Zašto je Nano S naš top izbor?

Do sada smo isprobali nekoliko hardverskih walleta no privatno smo se odlučili koristiti baš Ledger Nano S. Shvatili smo da između svih ostalih, Nano S najviše zadovoljava naše potrebe. To ne znači da su ostali lošiji, naime, sigurnosno su svi na gotovo jednakoj razini i svi su ultra sigurni, ali nama se ovaj najviše sviđa.

Nano S omogućuje pohranu različitih kripto valuta, pa na istom uređaju možete imati Bitcoin, Ethereum, Dash, Ripple, ZCash, Litecoin, NEO, Bitcoin Cash i mnoge druge. Ledger Nano S je također integriran sa MyEtherWallet pa tako možete s njim zaštititi sve ERC20 tokene.

Možete imati veći broj adresa za svaku kripto valutu, pa preko ovoga uređaja možete imati pohranjene svoje valute, ali i od svojih prijatelja ili članova obitelji (naravno ako ste vi ti koji ste ih uveli u kripto svijet pa vama vjeruju i daju na čuvanje). Jednostavno nazovete nekako drugačije adresu npr “Markov novčanik” te njegova valute držite na njemu, dok svoj nazovete “Moj novčanik” i svoje valute tamo držite.

Ledgeru ne pristupate preko desktop aplikacije već preko google chrome ekstenzije, tako možete pristupiti svojim sredstvima s bilo kojega računala koje ima google chrome preglednik.

Kao i sa svim drugim novčanicima, možete primati sredstva bez da vam je uređaj online, odnosno uštekan u računalo.

Recovery na top razini

Kada aktivirate svoj Nano S, pojavit će vam se na zaslonu od uređaja recovery phrase od 24 riječi. Obavezno zapišite te riječi na posebnu karticu koju će te pronaći u pakiranju.

Pomoću tih riječi ćete biti u mogućnosti aktivirati novi Nano S ako izgubite svoj stari ili vam bude ukraden. Naime, pri aktiviranju uređaja birate hoćete li konfigurirati novi uređaj ili aktivirati stari, te ako odaberete aktivaciju staroga tražit će vas unos tih riječi. Kada ih unesete opet će te moći pristupiti svojim sredstvima ali ovoga puta s novog uređaja.

Ako vam netko hakira računalo, nema veze

Hardverski novčanici su puno bolji od desktop novčanika, zato što ako vam netko hakira računalo, ne može apsolutno ništa napraviti s vašim sredstvima jer haker nema fizički pristup vašem uređaju. Kod Nano S-a je potrebno potvrditi svaku odlaznu transakciju s pritiskom tipke na uređaju, bez toga vam nitko ne može sredstva maknuti s vaše adrese.

Privatni ključ od vaših novčanika je pohranjen na uređaju i nikada ga ne napušta, te tako bez fizičkog pristupa vašem Nano S-u je nemoguće da haker dođe do vašeg privatnog ključa, a bez njega ne može pristupiti vašim sredstvima.

Možete instalirati više aplikacija na sam uređaj

Nano S radi malo na drugačijem principu od recimo Digital Bitboxa, kod ovoga novčanika instalirate zasebnu aplikaciju za drugu kripto valutu. Odnosno preko ekstenzije za Google Chrome upravljate sa aplikacijama koje su instalirane na vaš uređaj, te ako ga želite koristiti za neku drugu valutu morate instalirati još jednu aplikaciju.

Na slici iznad su samo neke od aplikacija, lista je puno duža, a kompletnu listu kripto valuta koje možete zaštiti s ovim uređajem pogledajte na službenim stranicama od proizvoda.

Kako izgleda sučelje?

Kao i sam uređaj, sučelje je impresivno dizajnirano te su se stvarno potrudili da sve opcije naprave što je jednostavnije moguće. Svaka aplikacija odnosno aplikacija za svaku kripto valutu izgleda identično, tako da kada naučite baratati s jednom, znat ćete sa svim ostalima.

Dvije najbitnije opcije u svakom novčaniku su slanje i primanje neke kripto valute, i to su jedine dvije opcije koje u ovom jednostavnom novčaniku možete koristiti.

Naravno, kao i svi ostali novčanici i Nano S nudi opciju sa skeniranjem QR koda pri zaprimanju transakcija.

Zašto je Nano S pravi izbor?

Od kada smo nabavili svoj Nano S mirno spavamo jer smo sigurni da su naše kripto valute na sigurnome. Ranije smo napomenuli da je ovaj uređaj idealan za naše potrebe, a te je prvobitno zato što možemo gotovo sve kripto valute zaštiti samo s jednim uređajem, te možemo bolje upravljati sa svojim sredstvima zbog mogućnosti da kreiramo za svaku kripto valutu više različitih novčanika i tako imati bolju evidenciju koliko sredstava smo iz kojeg izvora primili.

Video recenzija

Gdje nabaviti?

Svoj Ledger Nano S možete nabaviti na nekoliko lokacija u Hrvatskoj. Trgovine koje ga kod nas prodaju su redom: HG SpotInstar Informatika te Links. Savjetujemo vam da posjetite najbližu poslovnicu te nabavite svoj uređaj. Ako ne želite napuštati udobnost svoga doma, možete ga naručiti preko interneta sa službenih stranica kompanije Ledger Nano S Webshop.

Ledger Nano S - The secure hardware wallet

Ako ste spremni kupiti svoj prvi Bitcoin, pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako ga najjednostavnije i najbrže kupiti

X