Kako početi?

Update puno detaljnije verzije možete naći u našem novom Bitcoin vodiču ili pročitajte naš članak kako najednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

1. korak : digitalan novčanik (digital wallet)

U ovom trenutku možete izabrati između mnoštva web, softwerskih(PC, laptop) i mobilnih digitalnih novčanika, a mi ćemo navesti nekolicinu najpopularnijih i najsigurnijih.

Web novčanici (Web wallets)

Najjednostavniji i najlakši način da postavite svoj digitalni novčanik je upravo preko web pružatelja ove usluge. Potencijalno su manje sigurniji nego softwerski, ali zato nude više mogućnosti i mobilnosti pristupa.

Svaki od njih ima drugačije karakteristike (dizajn, mogućnosti) te ovisno o vašim preferencijama možete izabrati kojeg želite. Međutim, svi rade na istom principu: postave vam adresu novčanika/računa na kojem dalje možete obavljati transakcije.

Softwerski novčanici (Software wallets)

Softwerski novčanici instalirani su na vašem računalu, daju vam kompletnu kontrolu nad novčanikom te su općenito smatrani mnogo sigurnijima budući da ne ovise o 3rd party servisima. Vi ste odgovorni za sigurnost svojih bitcoinova (malware,spyware) i izradu backupa, odnosno sigurnosnih kopija, u slučaju da vam se dogodi neočekivana pogreška (brisanje, formatiranje, reinstalacija OS).

Mobilni novčanici ( Mobile wallets)

Mobilni novčanici omogućuju vam baš to – mobilnost. Možete ponijeti svoje bitcoinove gdje god krenete te s njima jednostavno plaćati u fizičkim trgovinama skenirajući QR kod adrese ili koristeći NFC.

2. korak: Bitcoinovi!

Sljedeći korak je, naravno, nabaviti bitcoinove. Nudi vam se nekoliko mogućnosti kako biste došli do bitcoina.

Kupovina bitcoina

Vjerojatno najlakši način da dođete u posjed svojih prvih bitcoinova jest da ih kupite. Kupiti bitcoinove možete na nekim od sljedećih lokacija:

 • BitKonan – mjenjačnica/burza sa sjedištem u Splitu, Hrvatska 
 • LocalBitcoins.com – na ovom servisu možete pronaći ljude u Vašoj blizini koji će Vam direktno prodati bitcoinove
 • BitStamp – bitcoin mjenjačnica locirana u Sloveniji (Visoko rangirani)
 • Justcoin – bitcoin mjenjačnica locirana u Norveškoj (Dobra podrška i sigurnosni protokoli)

Prepostavljamo da će većina naših čitatelja biti iz Hrvatske te tim putem možemo savjetovati da je daleko najbolji i najisplativiji način za kupit bitcoin na Hrvatskoj burzi BitKonan. Ako imate račun u hrvatskim bankama, ovo će vam biti najjeftinija opcija, budući da ne postoje transakcijski troškovi te procesiranje uplate traje maksimalno 2 dana, ovisno o banci koju koristite (ukoliko je to PBZ vjerojatno će vam uplata biti procesirana već isti dan).

Ako se odlučite za kupovanje bitcoina preko neke od navedenih stranih bitcoin mjenjačnica, imajte na umu da Hrvatska još nije članica SEPA (Single Euro Payments Area) te se transferi novaca na banke u EU gledaju kao internacionalni transferi varirajući u transakcijskim troškovima i trajanju obrade transakcija.

 Zaradite bitcoin

Mnogi ljudi se također odlučuju za ovu opciju te jednostavno uvode plaćanje bitcoinom za svoje usluge i dobra. Ako imate trgovinu ili se bavite nekim uslužnim djelatnostima, svojim klijentima možete ponuditi mogućnost kupovine bitcoinom. Da biste to učinili, razvijeni su sustavi koji vam omogućuju da uvedete takav sistem te šaljete predračune vašim klijetima.

 • BitPay (Visoko rangiran i preporučen)
 • Coinbase – servisi za trgovce

Rudarenje bitcoina

Ako se opet odlučite na ovu soluciju za “generiranje” bitcoina, tada morate investirati u za to odgovarajuću opremu. Treba naglasiti da je rudarenje bitcoina danas jako kompetitivno te treba dobro ukalkulirati odnos investicije u opremu, troškove i planiranu zaradu. Ne odgovaramo za bilo kakve loše poslovne i poduzetničke poduhvate! Neki od proizvođača koji prodaju opremu za rudarenje su:

3. korak: potrošnja bitcoina

Sada kada imate bitcoin u vašem digitalnom novčaniku, otvara vam se mogućnost za njegovu potrošnju. Naravno, vi možete s njim raditi što god vam se prohtije, od trošenja, investiranja pa sve do čuvanja, ako smatrate da će mu vrijednost rasti.

Trgovci koji prihvaćaju bitcoin

Poklon bonovi

Najveći servis koji vam omogućuje kupovinu poklon bonova sa bitcoinom je Gyft.com, a možete ih potrošiti na:

 • Amazon
 • CVS Pharamcy
 • Target
 • Staples
 • Banana Republic
 • Sears

Dobrotvorne ustanove

 • Bitcoin Foundation – bave se standardizacijom, razvojem sigurnosnih protokola, promocijom Bitcoin kriptovalute za dobrobit cijele Bitcoin zajednice
 • BitGive – neprofitna organizacija koja prihvaća donacije iz Bitcoin zajednice te ih usmjeruje u  dobrotvorne svrhe
 • Bitcoin Development Fund – fond za razvoj Bitcoin OpenSource sustava koji pomaže developerima u bržem razvijanju i integriranju novih i boljih ideja

Ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Sources:

X