Osuđen na doživotni zatvor zbog rudarenja Bitcoina

0

Kineski dužnosnik Xiao Yi optužen je 22. kolovoza za zlouporabu ovlasti i korupciju u upravljanju poduzećem za rudarenje Bitcoina vrijednim 329 milijuna dolara.

Dužnosnik kineske vlade osuđen je na doživotni zatvor zbog nelegitimnih poslovnih operacija povezanih s upravljanjem poduzeća za rudarenje Bitcoina vrijednog 2,4 milijarde kineskih juana (329 milijuna dolara) i za nepovezane optužbe za korupciju.

Mito i korupcija na kineski način

Optužbe za korupciju proizlaze iz aktivnosti podmićivanja u trajanju od od 2008. do 2021. godine, a koje nisu povezane s kriptom. Optužbe za zlouporabu ovlasti, koje datiraju od 2017. do 2021., proizlaze iz davanja financijskih subvencija i subvencija za električnu energiju Jiumu Group Genesis Technology, tvrtki sa sjedištem u gradu Fuzhou koja je u jednom trenutku upravljala s više od 160 000 strojeva za rudarenje Bitcoina.

Tužitelji kažu da je Yi “zataškao” operaciju rudarenja tako što je naložio relevantnim odjelima da naprave statistička izvješća i prilagode klasifikaciju potrošnje električne energije. Od 2017. do 2020., Jiumuova potrošnja električne energije činila je 10% ukupne potrošnje električne energije u Fuzhouu.

“Yi je priznao krivnju i pokajao se, aktivno je vratio ukradena sredstva, a sav mito i njihova dobit su zaplijenjeni”, napisao je vladajući sudac Narodnog suda u Hangzhouu.

Kina trenutno zabranjuje sve oblike transakcija kriptovalutama, mjenjačke operacije i fiat-to-crypto onboarding, ali nije zabranila izravno vlasništvo. U odluci od 3. kolovoza, kineski sud presudio je da je ugovor o posudbi Bitcoina u iznosu od 10 milijuna dolara nevažeći na temelju zabrane Bitcoina u zemlji bez mogućnosti pravnog povrata duga.

Dana 14. kolovoza kineski državljanin osuđen je na devet mjeseci zatvora jer je pomogao poznaniku kupiti Tether, zaradivši 20 USD od transakcije.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X