Otvorite wallet

Na prvom koraku vodiča otvorit ćemo wallet, odnosno digitalni novčanik. Glavni razlog zašto to radimo jest što želimo čuvati novac na sigurnom, tj. nakon što kupimo bitcoin, ovdje ćemo ga preseliti. Neki bi sada mogli reći, a zašto ne ostavimo novac na burzi/mjenjačnici? Bitno je napomenuti da u cijelom tehnološkom ekosustavu bitcoina postoje centralna mjesta poput burza i mjenjačnica koji su zapravo kompanije izgrađene nad bitcoinom protokolom. Stvaranje nekog računa kako biste koristili usluge tog servisa (recimo mjenjačnice) znači da su oni zapravo u pravom posjedu vaših bitcoina, odnosno privatnih ključeva asociranih uz digitalne novčanike. U detaljniju diskusiju o ovome nećemo ulaziti u sadržaju ovog vodiča, međutim mjenjačnica ili bilo kakav sličan servis može propasti, biti hakirana ili nešto treće i u tom procesu vi uglavnom gubite sav novac ili kriptovalute. Prednost čuvanja neke svote novca na mjenjačnici ide u korist samo onima koji su u intenzivnoj trgovini dok za one koji više gledaju na to kao investiciju, preporuka je koristiti servise za digitalne novčanike gdje ste vi u potpunoj kontroli svojih sredstava te ćemo jedan od njih opisati ovdje.

Ukoliko niste, pročitajte stranicu posvećenu digitalnim novčanicima (walletima), kakvih sve ima i koje su im mogućnosti na stranici: Wallets.

Prije nego što krenemo u detaljni raspis i opis naših prijedloga, želimo istaknuti da svi koji se odluče koristiti ove aplikacije moraju sami istražiti i biti sigurni da znaju kako koristiti tehnologiju te razumijeti osnovne koncepte kriptovaluta. Ne možemo odgovarati za eventualne pogreške ili gubitke korsničkih podataka te privatnih ključeva koji se mogu dogoditi od strane samog korisnika ili nekog eventualnog propusta u tehnologiji. Niti jedan od servisa ili tehnologija koje spomenemo nije naš proizvod već su objektivno ocijenjeni kao trenutno jedna od najboljih rješenja na tržištu no nisu jedina.

Mi ćemo koristiti Bread Wallet (Prijedlog #1)

Bread Wallet

https://breadapp.com/

Digitalan novčanik kojeg ćemo koristiti naziva se Bread te je dostupan za preuzeti na stranici https://breadapp.com/ . Bitno je napomenuti da je ovo mobilni digitalni novčanik te se koristi isključivo na mobilnim uređajima te ne postoji web ili desktop verzija istog.

Zašto smo se odlučili za Bread?

Bread wallet je karkaterističan po tome što cijelu kontrolu nad svojim bitcoinima prepušta samom korisniku. To je i dobra i loša stvar. Dobra stvar je što nitko drugi osim vas ne može do vaši privatnih ključeva. Sa druge strane to znači da ste prepušteni sami sebi, te ukoliko se niste pobrinuli da sigurno pohranite ili memorizirate svoje privatne ključeve, ne postoji nitko tko ih može za vas vratiti.

Isto tako Bread ne pohranjuje nikave podatke od vašim financijskim aktivnostima i transkacijama već se sama aplikacija uvijek sinkronizira sa blockchainom kako bi dobili zadnje stanje svih transakcija.

Uz lakoću postavljanja i instaliranja aplikacije te imajući na umu sigurnosne karakteristike, odluka je bila za Bread Wallet.

Postavljanje digitalnog novčanika

Nakon što ste skinuli ili Android ili iOS verziju Bread Walleta za vaš uređaj, slijedi jednostavn slijed nekoliko koraka koji će vam pomoći postaviti aplikaciju.

1. Stvorite novi novčanik (ili vratite stari)

Bread Wallet - Kreiranje novčanika

1. Korak

2. Napravite PIN za otključavanje novčanika

Bread Wallet - zadavanje PIN-a

2. Korak

3. Zapišite frazu za povrat novčanika (privatni ključ)

U ovom trenu je bitno da zapišete ovu frazu od 12 riječi na papir, a aplikacija će vas koracima voditi kroz dobivanje riječi potvrdu da li ste ih zapisali u dobrom redoslijedu. Ova fraza od 12 riječi vam zapravo pomaže da kroz bread novačnik uvijek dođete do svojih bitcoina u slučaju da izgubite svoj uređaj, ili nabavite novi pa želite samo napraviti “import” novčanika na neki novi uređaj.

Bread Wallet - Fraza za privatni ključ

3. Korak

Sinkronizacija blockchain mreže

Nakon što prvi puta pristupite aplikaciji, odradit će se sinkronizacija blockchaina. Ovaj proces može trajati malo dulje kod prvog puta, ali nakon toga svaka sljedeća sinkronizacija uzima samo podatke od zadnje sinkronizacije odnosno blokove koji do tada još nisu bili u blockchainu.

Bread Wallet - sinkronizacija blockchaina

3. Korak

Nakon što se sinkronizacija odradila, spremni ste za odraditi prve transakcije. To su opcije send i receive koje su poprilično jasne unutar same aplikacije i njenog sučelja.

Send (pošalji bitcoine )

Sve što vam je potrebno za poslati bitcoine koje imate na svojem novčaniku su adresa primatelja iznos koji želite poslati. Ti podaci se upisuju u sljedeća polja:

Bread Wallet - pošalji bitcoine

Bitno je napomenuti da u trenutku slanja određene sume bitcoina na neku adresu, bread novčanik će vam automatski predložiti transakcijsku naknadu (Network Fee). U trenutku pisanja ovog teksta ona je iznosila cca. $10, no sa opterećenjem bitcoin mreže ona varira tako da su u ovom trenu moguće pogotovo skupe transakcije. Svakako morate imati na umu da su bitcoin transakcije trenutno dosta visoke (cca 70-150kn) po jednoj no to je boljka vezana u dublju obradu činjenica zašto je to tako.

Receive (primi bitcoine)

Ukoliko želite primiti neke bitcoine, ovo je adresa odnoso QR kod kojeg možete pokazati nekoj drugoj osobi koja vam ih šalje odnosno poslati samu adresu za primitak. Isto tako, ovu adresu koristite kad šaljete bitcoine sa mjenjačnice ili nekog drugog servisa gdje ste ih kupili ili zaradili.

Bread Wallet - primi bitcoine

 

Sljedeći korak nam je odabir mjenjačnice. Na samom početku je spomenuto kako mjenjačnica može služiti kao novčanik ali nije pouzdana. Mjenjačnica i wallet dva su osnovna sredstva preko kojih možete pristupiti svijetu bitcoina i kriptovaluta. Ukoliko imate prijatelje ili kolege koji su spremni vam poslati neki dio bitcoina kako biste isprobali same funkcionalnosti novčanika i općenito transakcija, tada možete dobiti iskustvo i bez mjenjačnice. Ako ne, onda imamo više informacija za vas na sljedećem koraku.

Prethodni korak  Sljedeći korak

Hardverski novčanik – Ledger Nano S (Prijedlog #2)

Ukoliko želite extra sigurnost, tada je hardverski novčanik rješenje za vas. Do sada smo isprobali nekoliko hardverskih walleta no privatno smo se odlučili koristiti baš Ledger Nano S. Shvatili smo da između svih ostalih, Nano S najviše zadovoljava naše potrebe. To ne znači da su ostali lošiji, naime, sigurnosno su svi na gotovo jednakoj razini i svi su ultra sigurni, ali nama se ovaj najviše sviđa.

Za detalje uporabe i postavljanja hardverskog novčanika, pročitajte našu recenziju i vodič ovdje.

X