Otvorite wallet

Na prvom koraku vodiča otvorit ćemo račun na wallet servisu. Glavni razlog zašto to radimo jest što želimo čuvati novac na sigurnom, tj. nakon što kupimo bitcoin, ovdje ćemo ga preseliti. Neki bi sada mogli reći, a zašto ne ostavimo novac na burzi/mjenjačnici? U detaljniju diskusiju o ovome nećemo ulaziti, međutim mjenjačnica može propasti i u tom procesu vi uglavnom gubite sav novac (MtGox). Prednost čuvanja neke svote novca na mjenjačnici ide u korist samo onima koji su u intenzivnoj trgovini i sam premještaj novca sa walleta stvara nepotreban gubitak sredstva i vremena.

Ukoliko niste, pročitajte stranicu o walletima, kakvih sve ima i koje su im mogućnosti na stranici: Wallets

Mi ćemo koristiti blockchain wallet

Razlog tome je što je blockchain trenutno jedan od najpouzdanijih walleta, možete ga integrirati sa svojim mobilnim uređajem i u stalnim je procesima unaprjeđenja. Također nudi brojne opcije i statistike koje nam daju uvid u cijelu situaciju na tržištu. Vi ste naravno slobodni koristiti bilo koji drugi wallet.

Adresa Blockchaina: https://blockchain.info/

Registracija na wallet servis

Kod dolaska na Blockchain prvo što vidite su transakcije koje se trenutno odvijaju i gdje Vam servis nudi pretragu određene transakcije (ukoliko znate barem jedan faktor- adresa, hash, ip…).

Nas trenutno zanima wallet te odabiremo opciju „wallet“ i „start a new wallet“.

S1 - Novi wallet

S1 – Novi wallet

Tijekom registracije budite vrlo oprezni jer ukoliko zaboravite podatke koje ste unijeli ne možete više vratiti wallet. Drugim riječima sva sredstva koja ste na njemu imali su izgubljena!

Blockchain zahtjeva password od barem 10 znakova kako bi se osigurala sigurnost čak i ako je njihova baza kompromitirana, pa je preporuka da pažljivo odaberete password i da on sadrži barem brojke i slova. Naravno, što je više znakova i što su oni raznovrsniji to bolje po Vas. Isto tako odaberite email adresu za koju znate da nitko drugi nema pristup.

S2 - Registracija

S2 – Registracija

Nakon poslane registracije pojavljuje se „Wallet Recover Mnemonic“. Ovo Vam je sigurnost pomoću koje možete, ukoliko ste zaboravili baš sve, vratiti vaš wallet. Preporuka je da se ovaj mnemonic isprinta ili negdje zapiše, dalje od digitalnog svijeta, kako nitko ne bi bio u mogućnosti ukrasti ga.

S3 - Mnemonic

S3 – Mnemonic

Sljedeći korak je verifikacija računa i login. Na email adresu koju se stavili kao registracijsku dobili ste mail u kojem su linkovi za login i verifikaciju. Prvo kliknite na link za verifikaciju kako bi potvrdili da je to prava email adresa i da ste vi učinili prethodne korake.

Drugo, vratite se na mail i kliknite na link za login. Sada ste vraćeni na Blockchain login stranicu gdje je automatski postavljen Vaš „identifier“. To je ništa drugo nego Vaše „korisničko ime“ koje je zbog sigurnosti „ružno“. Kako bi ste se ulogirali, upišite password koji ste prije odredili.

S4 - Prvi login

S4 – Prvi login

Kada ste se ulogirali vidite prozor na kojem se nalaze osnovne opcije zajedno sa Vašom adresom walleta. Na tu adresu trebate poslati bitcoin kako bi Vam dospio na taj wallet. U donjem desnom kutu možete vidjeti opcije za backup walleta, što svakako preporučamo. Naravno, treba biti jako oprezan s čim sve povezujete wallet, jer svaka nova veza stvara i veći sigurnosni rizik.

S5 - Wallet

S5 – Wallet

Na sam wallet ćemo se vratiti kada ćemo raditi prvu transakciju i tijekom prve kupovine. Za sada predlažemo da proučite opcije koje wallet nudi kako bi dobili osjećaj o okruženju.

Sljedeći korak nam je odabir mjenjačnice. Na samom početku je spomenuto kako mjenjačnica može služiti kao novčanik ali nije pouzdana, međutim kupovina i prodaja se ne mogu vršiti preko novčanika osim ako nemate kupca koji će Vam direktno na ruke isplatiti novac.

Mjenjačnica i wallet dva su osnovna sredstva, uz novac naravno, koja su Vam potrebna u svijetu bitcoina.

Prethodni korak  Sljedeći korak