Red Pulse

Iz Kine nam počinju dolaziti vrlo impresivni Blockchain projekti, tako je nedavno, taman u vrijeme kada je Kina banirala ICO-e došao Red Pulse. Poznatiji kao prvi ICO nad NEO blockchainom.

Red Pulse ICO započeo je 8. listopada 2017, a završio već u prvome satu. Prikupljeno je impresivnih 405 844 NEO tokena, odnosno dostignut je njihov hard cap koji je iznosio $15M. Osim što je ICO završio već u prvome satu, zanimljivo je da je tim prikupio 1.2 milijuna NEO tokena, što je 3 puta više nego su planirali, ali su vratili investitorima višak tokena koji je poslan.

Što je Red Pulse?

Red Pulse je kompanija bazirana u Hong Kongu, u Kini, a osnovana je 2015-te godine kada se odvojila od konzultantske kompanije Z-Ben Advisors i nastavila samostalno. Za razliku od mnogih drugih blockchain projekata, ova kompanije je već bila stabilna i imala je svoj proizvod prije nego li su krenuli raditi ICO. Istina da njihov proizvod nije imao nikakve veze s blockchainom, ali su već imali veliki broj korisnika, a sada žele napraviti platformu koja radi sličnu stvar ali preko blockchaina.

Ali što je to zapravo Red Pulse? Čime se ta kompanija zapravo bavi? Red Pulse istražuje i analizira kompanije, industrije i cijelu ekonomiju u Kini, te na temelju podataka donosi nekakve zaključke, rade reporte te ih dostavljaju onima koji su zainteresirani za ekonomsko kretanje Kine. Njihov cilj je da ljudi koji žive unutar Kine i koji imaju pristup određenim informacijama, te znaju što se u državi događa, prikupe te podatke te ih dostave onima koji primarno žive izvan Kine, a htjeli bi investirati u Kinu ili samo pratiti što se na tržištu događa.

Klijenti su im uglavnom investitori i financijske institucije koje ove podatke smatraju korisnima. Kineska ekonomija raste, i dosta brzo se kreće, te informacije koje Red Pulse pronađe budu velike kvalitete i od velike koristi za investitore. Red Pulse ima svoju mobilnu aplikaciju preko koje investitorima dostavljaju formatirane i strukturirane informacije.

Red Pulse radi platformu za kreiranje sadržaja

Long story short, Red Pulse gradi istraživačku platformu za kreiranje sadržaja vezanog za ekonomska kretanja Kineskog tržišta. Korisnici koji će kreirati sadržaj će biti nagrađeni sa RPX tokenima (tokeni od kompanije Red Pulse). Tako će se motivirati nove ljude da istražuju i kreiraju sadržaj koji bi se potom plasirao investitorima kao kvalitetne informacije na temelju kojih bi mogli donositi investicijske odluke.

RPX tokeni bi bili glavno ‘financijsko’ sredstvo koje bi kreiralo ekonomiju u ovoj zajednici. Odnosno tokenima će motivirati razne strane da kreiraju sadržaj, dok će investitori moći zatražiti određene reporte i istraživanja. Tako će netko moći napraviti istraživanje kompanije, neku dionicu ili nešto treće u ekonomiji kine i za to biti nagrađen. Dok će s druge strane investitori dobiti informacije koje trebaju.

Nagrade za one koji će kreirati sadržaj

Kao što smo već ranije napomenuli RPX tokeni će biti korišteni od strane onih koji pišu sadržaj ali i od strane onih koji ga koriste. Bolji rezultati istraživanje te veća kvaliteta sadržaja će rezultirati s većom nagradom za onoga koji je istu napravio.

Da bi se osiguralo da kvaliteta ipak dobije veću nagradu, postojat će mehanizam glasanja u kojemu će sadržaj s više glasova biti u prednosti kod količine RPX tokena koje će netko dobiti. Ako netko uputi zahtjev za nekim istraživanjem, kreatori će se moći natjecati odnosno slati svoje ponude za koliko RPX tokena će pribaviti potrebne informacije.

Platforma će biti dostupna na dva jezika, a to su engleski i kineski. Iz tog razloga će i oni koji će prevoditi reporte i istraživanje s jednog jezika na drugi biti isti tako nagrađeni sa RPX tokenima. Naravno, da bi sve bilo fer, i u ovome procesu će postojati mehanizam glasanje prema kojima će se odlučiti koliku nagradu će netko dobiti za svoj prijevod.

Oni koji će koristiti sadržaj na platformi

RPX je glavni pokretač Red Pulse ekosustava, pa je jako bitno da sve strane moraju njega koristiti za svoje usluge. Oni koji konzumiraju sadržaj će primarno biti odgovorni da odluče koliko dodatnih RPX tokena treba netko dobiti na temelju sadržaja koji je kreirao. Postojat će neki minimum koji svatko dobije za svoj sadržaj, ali će oni koji konzumiraju taj sadržaj moći povećati nagradu ako su zadovoljni s onim što su dobili.

Ovaj tip korisnika će imati dodatne pogodnosti ako posjeduju RPX tokene. Jedna od tih pogodnosti je veće glasačko pravo, a to će moći koristiti kako bi ocijenili neki sadržaj. Na primjer, korisnici koji će biti verificirani tj. potvrđeni da predstavljaju neku financijsku instituciju će imati snagu svog glasa u odnosu 10 prema 1. U prijevodu, njihov će glas vrijediti 10 puta više nego od običnog korisnika, koji nije predstavnik neke financijske institucije. Još jedna od dodatnih pogodnosti je da će oni koji posjeduju određeni broj RPX tokena moći dobiti pristup nekim sadržajima prije ostalih korisnika, tako će neki prvi saznati što se događa u Kineskoj ekonomiji, pa na temelju toga moći djelovati prije ostalih.

Red Pulse već ima proizvod

Kao što smo ranije napomenuli, Red Pulse je kompanija osnovana 2015-te godine, te su od tada u poslovanje ovoga tipa (kreiranje sadržaja). Trenutno postoji operativna istraživačko-sadržajna platforma kojoj možete pristupiti na www.red-pulse.com te uz to imaju iOS mobilnu aplikaciju koja služi za čitanje sadržaja. Fokus im je prikupljati informacije o kretanjima na kineskom tržištu i kineskoj ekonomiji. Prenose sadržaj i događaje koji su vezani za makroekonomiju, regulativu, korporacije, industrije itd…

Za sada već imaju nekoliko velikih firmi među svojim klijentima, a na slici ispod pogledajte neke od njih.

Trenutno na platformi sadržaj kreiraju zaposlenici kompanije, koji istražuju tržište te objavljuju članke vezane za njega. A njihovi klijenti dobivaju te članke. Cilj je od ovoga što trenutno imaju napraviti otvorenu istraživačku platformu u kojoj će svatko moći sudjelovati, a RPX tokeni će biti glavni pokretači cijelog ekosustava.

Slična platforma kao steemit

Postoji već sličan projekt Red Pulsu, zapravo nije skroz sličan jer im je fokus sadržaja drugačiji, ali princip na kojemu funkcionira je sličan. Sigurno ste čuli za blockchain platformu steemit.com, što je nešto tipa “medium na blockchainu”. Tamo korisnici pišu članke te budu nagrađeni sa STEEM kripto valutom, koja je glavni pokretač njihove ekonomije.

Osnivač NEO blockchaina im je savjetnik

Poznato je da je Red Pulse u jako dobrim vezama s timom koji stoji iza NEO blockchaina. A to potvrđuje i činjenica da Hongfei Da savjetuju tim koji stoji iza Red Pulsa. Ovakvo dobri odnosi su sigurno nastali zbog toga što je Red Pulse ipak bio prvi ICO koji se radio nad NEO blockchainom, a svi se nadaju da će još puno takvih projekata krenuti ovime putem.

U svakom slučaju, ovo može samo biti pozitivno jer ipak NEO ekipa najbolje zna kako iskoristiti njihovu platformu na najbolji mogući način.

Ako vas zanima više informacija, pročitajte Red Pulse whitepaper te posjetite njihovu web stranicu.

X