Rudarenje 1 BTC-a u Libanonu 783 puta jeftinije nego u Italiji

0

Prema izvješću CoinGecka, Europa je dom 9 od 10 najmanje profitabilnih zemalja za rudarenje bitcoina, na temelju troškova električne energije u kućanstvima.

Postoji značajan svjetski kontrast u troškovima električne energije u kućanstvima za pojedinačne Bitcoin rudare. Dok proizvodnja jednog bitcoina u Italiji košta 208 560 dolara, u Libanonu je približno 783 puta jeftinija, pokazalo je nedavno izvješće.

Objavljeno 17. kolovoza, izvješće CoinGecka pokazalo je da je samo 65 zemalja isplativo za solo rudare Bitcoina. Među njima su 34 zemlje u Aziji, dok ih je u Europi samo pet.

Međutim, solo rudari Bitcoina nalaze se u suprotnosti sa svjetskim prosjekom za troškove električne energije u kućanstvima.

Prosječna cijena električne energije u kućanstvu za rudarenje 1 bitcoina iznosi 46 291,24 USD, što je 35% više od prosječne dnevne cijene 1 BTC-a u srpnju 2023. (30 090,08 USD).

Izvješće je identificiralo Italiju kao najskuplju zemlju za rudarenje bitcoina u kućanstvima s 208 560 dolara po bitcoinu. U vrijeme objave, to sugerira da je cijena rudarenja jednog bitcoina u Italiji jednaka vrijednosti otprilike osam bitcoina. Slijede Austrija sa 184.352 dolara i Belgija sa 172.382 dolara.

Europa najmanje profitabilna za rudarenje bitcoina

U međuvremenu, cijena električne energije za kućanstva u Libanonu omogućuje pojedinačnim rudarima da generiraju jedan bitcoin za samo 266 dolara. Na temelju ovih podataka, to je otprilike 783 puta jeftinije od cijene rudarenja Bitcoina u Italiji.

Slijedi Iran s troškovima proizvodnje od 532 dolara po Bitcoinu. Međutim, unatoč tome što je Iran legalizirao rudarenje bitcoina 2019., zemlja je od tada u nekoliko navrata zabranila legalne operacije, navodeći kao razlog problem s elektroenergetskim mrežama tijekom zime.

Cointelegraph je 4. siječnja izvijestio da je oko 150.000 komada opreme za rudarenje kriptovaluta zaplijenila iranska Organizacija za prikupljanje i prodaju imovine u državnom vlasništvu.

Dana 19. kolovoza, glavni izvršni direktor Binancea Changpeng CZ Zhao objavio je snimku podataka iz ovog izvješća na X (nekadašnji Twitter), ispitujući svojih 8,6 milijuna sljedbenika zašto pojedinci u ovim zemljama s malom snagom ne bi rudarili Bitcoin.

“Izvješće vjerojatno nije razmatralo izvedivost i drugu logistiku. Ali ako su podaci točni, definitivno se čini da postoje neke potencijalne mogućnosti”, CZ je ostao skeptičan prema izvješću.

CZ se složio s jednim korisnikom koji je istaknuo da većina tih zemalja suočava se s nedostatkom struje i obično zatvara svoju tešku industriju ljeti ili tijekom sezone.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X