Litecoin

Što je litecoin

U 2009. godini Satoshi Nakamoto lansirao je bitcoin kao prvu kriptovalutu. Budući da je taj kod OpenSource (može se slobodno uzeti i modificirati), mnoge kriptovalute su stvorene na taj način. Kako bi postojala neka vidljiva razlika, nove valute obično se razlikuju u nekoliko karakteristika: maksimalna količina valute, nagrada po bloku, vrijeme potvrde transakcije itd. Najvažnija od svih karakteristika jest algoritam po kojem valuta radi.

Što je litecoin?

Litecoin je kriptovaluta sa istom idejom kao i Bitcoin, međutim ima drugačije karakteristike i vrijednost. Charles Lee, bivši Googleov inžinjer, najavio je Litecoin 2011. godine s ciljem da bude srebro bitcoinovom zlatu, kao što mu i sam logo govori.

Trenutno Litecoin drži najveći udio tržišta nakon Bitcoina. Koja je razlika između Litecoina i Bitcoina?

Bitcoin

Litecoin

Količina novaca

21 milijun

84 milijuna

Algoritam

SHA-256

Scrypt

Vrijeme generiranja bloka

10 minuta

2,5 minute

Težina

2016 blokova

2016 blokova

Detalji nagrade bloka

Prepolovljeno svakih 210,000 blokova

Prepolovljeno svakih 840,000 blokova

Početna nagrada

50 BTC

50 LTC

Trenutna nagrada

25 BTC

25 LTC

Istraživači bloka

Blockchain.info

Blockcypher.com

Tvorac

Satoshi Nakamoto

Charles Lee

Datum stvaranja

3.1.2009

7.10.2011

Vrijednost na tržištu

$ 10,467,596,650

$ 540,274,528

Bitecoin statistike

Litecoin statistike

Razlika između Litecoina i Bitcoina

Razlike kod transakcija

Glavna razlika jest što Litecoin potvrđuje transakcije znatno brže nego Bitcoin. Implikacije su sljedeće:

  • Litecoin može podnijeti znatno veći volumen transakcija zbog brže generacije bloka. Da bi Bitcoin to dosegnuo, trebao bi imati znatne promjene na kodu na kojem svi u Bitcoin mreži trenutno rade.
  • Negativna implikacija te brzine jest što će lanac blokova biti znatno dulji s obzirom na bitcoin.
  • Brža generacija blokova spriječava napade „duple potrošnje“ (eng. Double spending attacks), međutim to je samo u teoriji, jer da bi to vrijedilo, obje kriptovalute bi trebale imati isto hashing snagu.
  • Trgovac koji čeka potvrdu dvije transakcije treba čekati samo 5 minuta, dok će na bitcoin mreži čekati 10 minuta za jednu transakciju.

Brzina transakcije (brzina generacije blokova) i potvrda se interpretiraju kao sporna točka u bitcoin mreži, budući da će većina trgovaca dopustiti transfer bez potvrde za većinu kupovina. Važno je imati na umu da je transfer instantan, samo je potvrda ta koju je potrebno pričekati.

Razlike kod rudarenja (mininga)

Isto kao i bitcoin, litecoin se generira rudarenjem (miningom). Motivacija stvaranja litecoina je jednostavno unaprijeđenje bitcoina. Glavna razlika krajnjim korisnicima jest vrijeme generiranja bloka.

Međutim, za rudare i entuzijaste litecoin ima puno vlitecoin karakteristikeeću razliku u odnosu na bitcoin, a razlika je u „dokazu rada“, tj. u samom algoritmu. Bitcoin koristi SHA-256 hashing algoritam, gdje se računanje hasha znatno ubrzava paralelnim procesiranjem (umrežavanjem). To je karakteristika koja je i podigla ASIC tehnologiju do razine gdje je danas.

S druge strane, Litecoin koristi scrypt algoritam. Taj algoritam koristi segmente SHA 256, ali njegovo se računanje temelji na serijskom procesiranju, što zahtijeva velike količine RAM memorije umjesto čiste procesne snage.

Posljedica korištenja srypt algoritma jest što nema toliko „publike“ kao bitcoin jer rudar (miner) mora sam kupiti opremu i mora sam „kopati“ bez pomoći drugih rudara. To je rezultiralo i slabim razvojem te kriptovalute, premda će se u skorije vrijeme stvari možda promijeniti, obzirom na povećanje interesa nekih poduzeća, vjerojatno zbog propuštene prilike kod bitcoina.

Da bi se stvarno uočila razlika u hashing snazi, za vrijeme pisanja ovog posta, ukupna vrijednost hashing snage Bitcoin mreže je 20,000 terahasheva po sekundi, dok je Litecoin na samo 95,800 megahasheva po sekundi.

Trenutno litecoin rudari koriste GPU za kopanje jer GPU pokriva sve potrebe scrypt algoritma. Nekad je i bitcoin bio na toj razini, ali ASIC tehnologija je to znatno otežala.

Više o bitcoin rudarenju možete pročitati ovdje: Rudarenje (mining)

Izvori:

Litecoin info CoinDesk

Litecoin info Wiki

Litecoin logo Litecoin.org

 Litecoin CoinDesk

Litecoin Wiki

Litecoin mine pic

X