Objavljeni detalji zakona kojim Rusija planira regulirati kripto valute

2

Dokument kojim Rusija planira regulirati kripto valute i ICO-e je spreman, a regulatori su odlučili podijeliti neke detalje ove regulacije.

Regulacija je razvijena od strane centralnih banaka i ministarstava financija nekoliko država. Između svega ostaloga ovom regulacijom se planiraju oporezivati i aktivnosti rudarenja.

Prezentacija Ruskog nacrta regulacije

Rusko ministarstvo financija i Ruska banka (Bank of Rusia) su u četvrtak zajedno prezentirali nacrt regulacije. Regulacija bi navodno trebala biti prihvaćena u Ožujku 2018-te godine, tako barem tvrdi Anatoly Aksakov iz State Duma Financial Markets Committee. Iako, Ruski predsjednik Vladimir Putin je ranije izjavio da će regulacija biti finalizirana do Srpnja iduće godine.

Predstavnica centralne banke, Olga Skorobogatova je rekla da banke neće prihvatiti kripto valute kao legitimno sredstvo plaćanja. Dok je predstavnik ministarstva financija izjavio da će kripto valute biti “druga imovina”, što znači da će biti dozvoljeno kupovati kripto valute te ih zamijeniti za neku drugu imovinu, kao na primjer tokene od nekog ICO-a.

Odustaje se od Cryptoruble

Iako se često raspravljalo o mogućnosti da Rusija izda svoju nacionalnu kripto valutu, na ovoj prezentaciji su i ministarstvo financija ali i centralna banka dali negativne izjave oko potrebe ili podrške za ovakvim korakom.

Moiseev je izjavio da ministarstvo financija ne vidi potrebu za kreiranjem nacionalne valute. Dok predstavnici centralne banke vjeruju da je veća potreba za kreiranjem kripto valute na razini nekoliko država, već kreiranje digitalne valute na razini jedne nacije.

Regulacija ICO-a

Ova regulacija će dozvoliti ICO ali će ga limitirani na nekoliko načina. Navodno će limitirati osobe koje nisu kvalificirani investitori na maksimalan iznos od 50 tisuća ruskih rublja ($869). A raspravlja se i o limitima na maksimalno mogući iznos koji se prikuplja, koji bi navodno iznosio 1 milijardu rublja ($17.4 milijuna).

Predsjednik ruske udruge za kripto valute i blockchain (RABIC), Yuri Pripachkin, se ne slaže s limitiranjem maksimalnog iznosa, jer ICO može privući jako puno kapitala iz inozemstva u Rusiju za financiranje ruskih projekata.

Oporezivanje rudara

Moiseev je rekao novinarima da će individualci i poduzeća koje žele rudariti moći legalno nastaviti s tim aktivnostima, a navodno će se oporezivati na isti način kako se oporezuju već sada poslovne transakcije.

Ovo je bilo očekivano, primijenit će se vjerojatno porez na dobit koja je ostvarena rudarenjem, ali više detalja o tome u narednim mjesecima.

Kakva regulacija čeka Hrvatsku?

Ovo je trenutno samo nacrt ugovora, a vjerujemo da će se neke stvari do provođenja još promijeniti, ali je dobro vidjeti što se može očekivati od regulatora.

Kada u Hrvatsku dođe neka od regulacije, vrlo vjerojatno će imati neke (ako ne i sve) stavke kao što su u ovome nacrtu. Iako, nismo sigurni radi li netko u Hrvatskoj na regulaciji ili barem nacrtu regulacije, ali vrlo vjerojatno će slična regulacija biti donesena na razini Europske unije, a to znači da će se i kod nas primjenjivati.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: News Bitcoin

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

2 Comments

  1. Hmmmm kod nas bi sve oporezovali nekoliko puta. npr. rudarenjem trošiš struju u dosta velikim količinama i naravno platiš ju po punoj cijeni s porezom, zatim bi ti uzeli porez na drugi dohodak, gradski porez itd… što nikako nije moralno. Ako ću već plaćati porez na dobit onda nek drugačije reguliraju račune za struju koju potroše mineri. Zaboravio sam da porez platiš i kad uzmeš opremu u dućanu. Ispadamo zečevi. Baš me zanima da li itko na sportaše gleda ko na rudare? Oni su uredno u velikoj većini prijavljeni u poreznim oazama, možda ako nam se posreći sa zaradom i mi učinimo isto 🙂

    Odličan članak …

  2. Pingback: Rusija ne želi i neće zabraniti kripto valute - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X