Ostao bez životne ušteđevine jer je kupio kripto novčanik s eBaya

1

Životna ušteđevina jednog kripto investitora od $34 000 ukradena s Ledger nano hardverskog novčanika nakon što ga je kupio od prodavača preko eBaya.

Prema objavi na Redditu, jedan investitor je napravio veliku grešku i naručio ledger nano hardverski novčanik s eBaya, a prodavač je iskoristio njegovo nepoznavanje hardverskih novčanika. Prodavač mu je uz uređaj poslao karticu sa skupom riječi koje inače služe za ponovni pristup sredstvima ako dođe do gubitka uređaja, te je ovaj investitor njih koristio i time omogućio lopovu pristup svojim sredstvima.

Nisam koristio svoj ledger tjedan dana, danas sam išao pogledati kakvo je stanje s mojim kripto valutama XRP, Litecoin i Dash. Onda sam otkrio da mi svi novčanici prikazuju stanje 0 i da su prebačeni na nepoznatu adresu jučer oko 7:30 sati. Nisam siguran kako je to moguće s obzirom na to da nisam pristupao svom Ledgeru već više od tjedan dana. Nisam siguran što da radim jer je tamo bilo 25 000 funti, jesu li sredstva ukradena ili je nešto drugo? Osjećam se skroz izgubljeno i bolesno. Molim vas neka mi netko pomogne.

Ovaj post je odmah prikupio puno pozornosti, te su se odmah uključili Ledgerov CEO i njihov CTO te ponudili pomoć u pravnom obliku da bi se prevarant doveo pred ruku pravde.

Nemojte štedjeti na ključnim stvarima

S povećanjem vrijednosti kripto valuta i kapitala koji se nalazi u cijelom tržištu, sigurnosni propusti se događaju te se povećava potreba za sigurnosnim mehanizmima. Priče o prevarantima i krađama su česte.

Naravno, uglavnom nije problem u tehnologiji već je problem u ljudskoj grešci, a tako isto je bilo i u ovom slučaju. Bitno je da se ne štedi na novčanicima gdje pohranjujete svoje kripto valute i kupite ih od službenog prodavača, a nikada ali stvarno nikada ih nemojte kupovati od strane treće osobe, kao što su to prodavači na eBayu.

Ako ste kupili hardverski novčanik preko eBaya odmah maknite svoja sredstva s njega, također ako ste uz uređaj dobili recovery karticu koja na sebi već ima predefinirane rijeći (kao na slici ispod), odmah maknite svoja sredstva jer netko njima ima pristup.

Kartica s recovery riječima treba biti prazna, kao što je to na idućoj slici.

Nemojte kupovati s eBaya

Ako planirate kupiti neki hardverski novčanik kupite ga od službenog prodavača ili u trgovini, no nipošto nemojte od strane treće osobe. Također, pogledajte kakvo pakiranje i što sve dobijete uz Ledger uređaj u našem reviewu Ledger Nano s novčanika.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.
Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

1 Comment

  1. Pingback: Hakerski napad na Coincheck rezultirao krađom 534 milijuna dolara - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X