7 razloga zašto koristiti bitcoine

1

Danas smo svjesni činjenice da je Internet postao ‘svijet za sebe’. Zbog toga 2009. godine nije zvučala čudno pojava prve decentralizirane digitalne valute. Te godine je jedan digitalni novčić, odnosno jedan bitcoin, vrijedio samo 14 lipa. U ovom trenutku se vrijednost 1 bitcoina popela na nevjerojatnih 2700 kuna.

Trenutno se u svijetu digitalnom valutom koristi više od 2 milijuna ljudi. U našoj zemlji bitcoin još uvijek nije dosegao veću razinu popularnosti, ali se procjenjuje da ga koristi oko tisuću Hrvata. Prije više od godinu dana je u Zagrebu postavljen i prvi bitcoin bankomat u Hrvatskoj. Ako ste još uvijek skeptični prema korištenju ovog digitalnog zlata, kako ga mnogi nazivaju, upoznajte se s njegovim prednostima koje ga izdvajaju u sferi novčanih valuta.

Višestruka korisnost koncepta
Svatko tko je prisutan na Internetu može postati dio ove priče. Prvo se naravno trebate informirati o samom procesu, odabrati i skinuti virtualni novčanik te krenuti kupovati bitcoine ili možete ‘rudariti‘. Bitcoin je zapravo datoteka koja je pohranjena u računalu ili smartphoneu svojih korisnika. Instaliranjem aplikacije koja sadrži određene informacije u sebi rješavaju se razni kompleksni matematički problemi. Upravo u tom procesu vaše računalo sudjeluje u stvaranju bitcoina. Dakle procesom ‘rudarenja‘, odnosno davanjem procesorske snage i računalnih resursa vašeg računala, vi u zamjenu dobivate dio bitcoina, a da zapravo niste ništa posebno i poduzeli.

‘Sam svoja banka’
Ne postoji način da se vlada, banke ili drugi financijski posrednici umiješaju, oporezivaju, prate uplate i isplate, prekinu vaše korisničke transakcije ili čak zamrznu vaš bitcoin račun. Dakle korisnici s digitalnim valutama imaju veći stupanj slobode nego s nacionalnim valutama. S bitcoinima imate “banku u džepu” putem smartphonea. Ta banka je otvorena 24/7 i nikada ne morate tražiti dopuštenje da bi obavili transakciju bilo koje vrste. To također olakšava prijenos novca na bilo koji kraj svijeta, jer vam samo treba pristup Internetu.

Ne postoji inflacija
Jedan od najvećih problema s valutama diljem svijeta su inflacije. Tijekom vremena većina je novčanih valuta izgubila svoju pravu vrijednost uglavnom zbog odluke vlade o ispisivanju više novca. Na primjer, u jednom trenutku vrijednost dva dolara postane jednaka vrijednosti od prije godinu dana jednog dolara i zbog toga dolazi do porasta cijena proizvoda i usluga. Bitcoin je zbog toga odredio maksimalan broj kovanica – 21 milijun (dosezanje ovog broja se očekuje tek negdje 2140. godine). To znači da nakon toga, broj bitcoina neće rasti, tako da je pojava inflacije nemoguća.

Brza i jeftina transakcija
Kada plaćate ček s jedne na drugu banku, transfer može potrajati i nekoliko dana. Bitcoin transakcije su puno brže. Transakcije mogu biti trenutne ako se ne traži potvrda transakcije, ili mogu potrajati oko 10 minuta, ako trgovac ipak zahtijeva potvrdu. Prilikom bitcoin prijenosa naknade su izuzetno niske ili ih niti nema u usporedbi s konvencionalnim metodama kretanja novca. Bitcoin naknada po prijenosu iznosi 0,0005 BTC (4 lipe), a u nekim slučajevima je i besplatna.

Nemogućnost krađe
Prilikom internetske kupovine online obrasci zahtijevaju od vas da unesete razne tajne podatke (broj kreditne kartice, datum isteka…) u web obrazac. Bitcoin transakcije, međutim, ne zahtijevaju od vas da se odrekne bilo kojeg tajnog podatka. Umjesto toga, oni koriste dvije stvari: javni ključ i privatni. Svatko može vidjeti vaš javni ključ (koji je zapravo vaša bitcoin adresa), ali privatni ključ je tajna. Kada šaljete bitcoin, transakcija kombinira javne i privatne ključeve zajedno i time se stvara certifikat koji dokazuje odakle dolazi transakcija. Sve dok nikome ne odajete privatni ključ vaš bitcoin račun je na sigurnom.

Anonimnost
Bitcoin je anoniman sustav plaćanja, no vaše transakcije su u sustavu vidljive i moguće ih je povezati samo s vašom osobnom adresom koja ne sadržava identitet osoba u stvarnom svijetu. Za razliku od klasičnog bankarstva koji transakcije zadržava privatnima, u bitcoinovom sustavu adrese su privatne, ali transakcije javne.

Raznolika mogućnost trošenja
Popularnost ove digitalne valute vidljiva je i po brojki lokacija na svijetu koje omogućuju da se bitcoinima plaćaju njihovi proizvodi i usluge. Do lipnja ove godine u svijetu je tu vrstu usluge omogućilo čak 6072 lokacije koje možete pronaći na Coinmapi ili na Usebitcoin. Osim toga o načinima trgovanja s bitcoinima nedavno smo pisali i na našem portalu pa više o tome saznajte u članku Kako trgovati bitcoinima?.

Share.

About Author

Communicology and sociology student @CentreForCroatianStudies. Journalist, assistant editor & community manager @PRglas. Journalist & PR @Crobitcoin. Interested in social media, PR, marketing, creative design, tech & startups.

1 Comment

  1. Vidreven on

    Hvala na članku. Osobno bitcoin koristim jer mi je praktičan za online plaćanje. Jednostavno mi je skenirati QR kod mobitelom i platiti. Veliki plus je i to što ne moram nikome ostavljati svoje podatke te u slučaju hackiranja ne postoji opasnost krađe identiteta.
    Danas sam taman čitao transakript govora nekog lika iz EU kako će do 2017. cijela EU imati SEPA-u i instanto plaćanje. Ne kao bitcoin, ali nije loše 🙂

Leave A Reply

X