CeFi lending – najbolje platforme za stabilni pasivni prihod

0

Možda najpodcjenjeniji i nedovoljno iskorišten potencijal za kriptovalute je iskorištavanje prednosti CeFi lending platformi. Mnogi zanemaruju prilike koje se ovdje nude jer prinosi ne odgovaraju očekivanjima kada su u pitanju kriptovalute.

Mnogi ulaze u kriptovalute za onih +100% zarade u nekoliko tjedana, umjesto da zarade 10% godišnje. Međutim, za usporedbu, tradicionalno tržište dionica smatralo klasom imovine s najvišim prinosima od 7-9% godišnje. Zato ne bismo trebali zanemariti potencijalnu zaradu od kriptovaluta koje samo “sjede”.

Ako ste ovdje dugoročno, nema baš razloga da ne zarađujete dodatne prinose. Za primjer, ako ste kupili Ethereum te ga planirate držati 10 godina jer vjerujete u njega na duge staze, zašto onda ne biste zaradili tih 3-6% više godišnje.

U ovom članku proći ćemo kroz 5 najboljih centraliziranih (CeFi) lending platformi. Dobar dio zajednice više je naklonjen DeFi platformama nego centraliziranim kripto platformama, ali ove centralizirane financijske platforme imaju svoje prednosti naspram DeFi-ja. Možda najveća prednost je user-friendly sučelje i sigurnost.

Što je CeFi (centralizirane financije)?

CeFi je skraćenica od Centralizirane financije. Pojam “centralizirano” naglašava činjenicu da postoji centralizirano autoritativno tijelo koje ima konačnu kontrolu nad platformom i svim korisničkim sredstvima.. To je u suprotnosti s DeFi-jem koji je skraćenica za decentralizirane financije. Izraz “decentralizirano” naglašava činjenicu da nema središnjeg tijela, a svi koji sudjeluju u DeFi platformi imaju punu kontrolu nad svojim sredstvima, a njihov kripto se ne predaje centraliziranoj tvrtki na skrbništvo kao što je slučaj s CeFi-jem.

Celsius: CeFi za mase

Osnovao ga je 2017. Alex Mashinsky, poduzetnik sa zavidnom pozadinom. Celsius je možda jedna od najpoznatijih platformi za centralizirano financijsko posuđivanje s preko 22 milijarde dolara sredstava i preko 1,4 milijuna korisnika. Celsius platforma nudi kripto lending, kripto kreditiranje i plaćanja. Također rade na kreditnoj kartici. Celsius također ima značajke koje su posebno namijenjene tvrtkama i povrh svega toga, Celsius ima svoj token CEL.

Prvo, pogledajmo stranu pozajmljivanja i zaduživanja. Prilikom zajma uz Celsius iznos koji zaradite ovisit će o nekoliko stvari:

  • koji token posuđujete
  • koliko posuđujete
  • u kojoj valuti primate kamate

Kada lendate tokene s Celzijusom, oni će vam platiti kamate na temelju toga koliko mogu zaraditi “ponovnim posuđivanjem” vaših kovanica institucijama. Kada Celsius to učini, vraćaju vam 80% u obliku kamata, a zadržavaju ostatak.

Naravno, kamate koje dobivate stoga ovise o potražnji za određenom imovinom, kao i o ponudi. Obično se neke od najviših kamata plaćaju na stablecoine. Od Celzijusa možete zaraditi do 10,73% na svom USDC-u ako nemate sjedište u SAD-u, a svoje kamate primate u CEL tokenu. Ostale kriptovalute s visokim prinosima trenutno su SNX s 14,05%, MATIC s 9,10% i DOT s 9,02%. Za najveće kriptovalute, stope su 6,20% do 0,25 BTC i 3,05% za preko 0,25 BTC, a za ETH 5,35% do 100 ETH i 3,52% preko 100 ETH.

Ako želite posuditi kriptovalute (uzeti kredit), to možete jednostavno učiniti pomoću aplikacije Celsius. Prilikom zaduživanja možete odabrati rok kredita i kamatnu stopu. Što više date kao kolateral to je kamata niža, a dobit ćete i dodatni popust na kamatnu stopu ako plaćate u CEL-u. Celsius ima i kalkulator na kojem možete provjeriti sve prije posudbe.

Celsius planira ponuditi više značajki i čini se da pokušavaju postati platforma sve-u-jednom umjesto da se u potpunosti fokusiraju na kripto lending i kreditiranje, što je dobro za korisnike platforme. Mogućnost plaćanja putem mobilne aplikacije Celsius i kasnije mogućnost da svoju kreditnu karticu imaju na Celsiusu olakšat će donošenje odluke o polaganju kriptovaluta tamo.

Nexo: odlične kamate CeFi korisnicima

Nexo je podružnica Credissima koji je osnovan još 2007. godine. Nexo platforma je implementirana 2018. Do danas je Nexo platio više od 200 milijuna dolara u kamatama svojim korisnicima. Prikupio je preko 2,5 milijuna korisnika u preko 200 jurisdikcija i podržava 27 različitih kriptovalute. Nexo nudi lending i kreditiranje, kao i platnu karticu, što je jedna značajka koja ga razlikuje od Celsiusa. Nexo također ima svoj vlastiti izvorni token pod nazivom NEXO, i koji ima najveću tržišnu kapitalizaciju od tokena CeFi platforma.

Počevši od lendinga, Nexo ima izuzetno dobre stope i za gotovo sve tokene one su veće od onoga što nudi Celsius. Na primjer, kamata na vaš Bitcoin i Ether može doseći čak 8% ako se odlučite na određeno vrijeme zaključavanja i primate isplatu u NEXO tokenima. Ostale kamatne stope su također izuzetno visoke, DOT do 15%, a zatim AVAX i MATIC imaju ograničene vremenski povećane stope od 17% odnosno 20%.

Za stablecoine, stope su do 12%, ali ono što stvarno razlikuje Nexo je to što možete lendati i fiat novac. Trenutno je moguće lendati USD, EUR i GBP, stope su iste kao i za stablecoine. Ono što je također drugačije kod Nexo CeFi platforme je da se zarađene kamate isplaćuju dnevno, dok Celsius isplaćuje tjedno. 

BlockFi: CeFi za institucije

Još jedna CeFi lending platforma koja je dobro poznata onima koji se bave kriptovalutama. Ono što razlikuje BlockFi od dvije prethodne platforme je to što nema nativnu kriptovalutu. BlockFi je prvi krenuo tradicionalnim putem prikupljanja novca od VC-eva i pojedinaca s visokom neto vrijednosti kada je osnovan 2017. i od tada su imali nekoliko novih rundi financiranja. Pored značajki lendinga i kreditiranja, BlockFi nudi i swap tokena te platnu karticu, a također imaju zasebnu stranicu posebno za institucije.

BlockFi nažalost podržava samo 13 različitih kriptovaluta i prema onome što je dostupno na njihovoj stranici, čini se da je u svakom pogledu “slabiji”  od platformi Nexo i Celsius. Za nekoliko kriptovaluta nude dobre godišnje prinose, ali samo za male količine. Što više povećavate svoju poziciju, prinosi su sve manji i manji. Dobra stvar je ta da se kamate isplaćuju u tokenu koji lendate ili u stablecoinima, što druge platforme ne nude

YouHodler: Jedinstveni CeFi dobavljač

Posljednje tri opcije bile su prilično slične, zato za kraj imamo nešto malo drugačije. YouHodler je osnovan 2018. i razlikuje se po tome što podržava mnoštvo različitih valuta koje drugi nemaju. Druga razlika je u tome što imaju nekoliko jedinstvenih značajki, međutim, isto tako im nedostaju neke značajke poput platne kartice.

Kao i kod svih ostalih, krenimo od lendinga. YouHodler nudi konkurentne kamatne stope s 12 % na većinu stablecoina, 4,8 % na BTC i 5,5 % na ETH. Povrh toga, imaju stope na kriptovalute kao što su YFI (4,5%) i Sushi (7%). Sveukupno YouHodler podržava 39 različitih kriptovaluta. Kamata se isplaćuje tjedno u istoj valuti koju ste deponirali, što je pozitivno.

Strana posudbe također je slična po načinu funkcioniranja, ali postoji jedna velika razlika u uvjetima. Na drugim stranicama iznos koji možete posuditi uz svoj kolateral je oko 50%, dok YouHodler dopušta čak i do 90% i možete koristiti svih 20 najboljih kriptovaluta kao kolateral.

Iako ovo super može biti super, također može biti i kobno za neke korisnike. To je zato što su kriptovalute iznimno volatilne, a kolateral bi mogao lako pasti ispod posuđene vrijednosti i ostaviti vas s golemom količinom duga u usporedbi s onim što je ostalo od vašeg kolaterala. Govoreći o kolateralu, YouHodler također nudi mogućnost pružanja NFT-ova kao kolaterala. Za sada su podržani blue chip NFT-ovi kao što su BAYC i CryptoPunks.

Swissborg: CeFi i Crypto Exchange

Kao i kod YouHodlera, Swissborg se razlikuje od prethodnih platformi. Ova centralizirana financijska platforma jedino je mjesto koje se može koristiti kao burza, a također zarađivati prinose kroz dodatni bonus za stjecanje nagrada na svom portfelju. Swissborg je osnovan 2017. godine i od tada je okupio preko 500 tisuća korisnika s preko 1,6 milijardi dolara na platformi. Za razliku od drugih platformi, Swissborg ne nudi kreditiranje.

Što se tiče prinosa, kamate su dobre ako imate genesis premium plan koji povećava vašu zaradu za 2x. Ako imate genesis premium, zarađivat ćete gotovo 9% na stablecoinima, a za BTC i ETH otprilike 1% odnosno 5,6%. Uključujući gore spomenute kritpovalute, Swissborg podržava samo zaradu prinosa na 9 različitih kriptovaluta. Najveći prinos ovdje je onaj od Swissborg izvornog tokena CHSB i trenutno stopa iznosi 24%.

Dobra strana Swissborga kao burze je to što uz genesis premium dobivate niske naknade od samo 0-0,25%. Povrh toga, Swissborg nudi neke analitičke alate kao i dobru statistiku portfelja. Oni također dopuštaju trgovanje s mnogo više kriptovaluta nego što nude prinose, tako da se ne trebate brinuti o tome.

Sada na razočaravajući dio. Situacija na Swissborgu nije tako bajna za one koji nemaju Genesis premium, a nažalost, mnogi si ga ne mogu priuštiti. Da biste ga dobili, potrebno vam je 50 000 CHSB tokena koji će vas koštati oko 20 tisuća dolara u današnjim cijenama.

Druga mogućnost koju možete potražiti je premija zajednice koja zahtijeva samo 2000 CHSB tokena, odnosno oko 700 USD. Uz premiju zajednice dobivate 1,5x povećanje prinosa i 0,75% naknade za trgovanje.

Generalno, ovo je pet kredibilnih CeFi platformi, a osim njih postoji još more drugih za one koji  su skloniji riziku te višim prinosima. Kao uvijek…budite oprezni te “uposlite” svoje kriptovalute.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X