Secret Network Project Review

0

Jedan od glavnih ciljeva kripto sektora je naći balans između transparentnosti i privatnosti. Nekada je ovo bilo jednostavno, transakcije na blockchainu su bile javno vidljive, ali ljudi koji stoje iza adresa koje su izvršili te transakcije bili su anonimni.

Danas postoji mnogo tvrtki koje su specijalizirane za analizu ovih transakcija. Neke vlade su čak na korak od toga da uvedu obvezu vezanja osobnog identiteta za kripto novčanik. Mnogi u kripto prostoru s pravom smatraju da je ovo neprihvatljivo te se kosi s jednim od glavnih temelja kripto sektora.

Međutim, činjenica je da je određeni stupanj nadzora neophodan ako će velike institucije i javnost u potpunosti prihvatiti kriptovalute. S jedne strane imamo kriptovalute usmjerene na privatnost kao što je Monero, a s druge potpuno “regulatorno” usklađene kriptovalute poput Stellara. Između njih nalazi se jedan od najbolje izbalansiranih projekata, a to je Secret Network.

Što je Secret Network?

Secret Network je prvi blockchain koji nudi potpuno privatne pametne ugovore. To znači da su svi inputi i outputi pametnih ugovora potpuno šifrirani. Transakcije napravljene na tajnim pametnim ugovorima ne mogu se čak ni vidjeti od strane nodeova koji pokreću blockchain Secret Networka.

Izvor: SCRT website

Ipak, izvorna SCRT kriptovaluta Secret Networka nije privacy coin poput Monera (XMR-a). Sve transakcije izvršene SCRT-om su javno vidljive kao i one na Bitcoinu ili Ethereumu. Nasuprot tome, Secret tokeni izdani na Secret Networku prema zadanim postavkama čuvaju privatnost poput Monera.

Secret Network vjeruje da je ta ravnoteža transparentnosti i privatnosti ono što je potrebno da bi kriptovalute ostvarile mainstream usvajanje. Također otključava višestruke slučajeve upotrebe za kriptovalute koji su prethodno bili nedostupni zbog transparentnosti blockchaina.

Secret Network izgrađen je pomoću Cosmos SDK-a. Kao takav, koristi mehanizam konsenzusa Tendermint Byzantine Fault Tolerant, Delegated Proof-of-Stake. Kao i Cosmos, Secret Network procesira blok svakih 6-7 sekundi i može obraditi blizu 10.000 transakcija u sekundi.

Secret ekosustav

Secret tokeni

Secret tokeni mogu se izraditi pomoću standarda SNIP-20. Ovaj standard tokena je poput Ethereumovog standarda ERC-20, osim što svi Secret tokeni imaju svoju privatnost očuvanu prema zadanim postavkama. Secret tokeni se koriste u secret pametnim ugovorima.

Holderi secret tokena imat će pristup nečemu što se zove Viewing Key koji se može dati trećim stranama kako bi dokazali vlasništvo nad svojim secret tokenima ako je potrebno. Svrha ovoga je omogućiti usklađivanje s regulatorima, ako je potrebno. Prvi secret token je secretSCRT.

Secret Finance

Viewing keys se također koriste u Secret Financeu, DeFi odjeljku Secret Networka. Osim korištenja Secret pametnih ugovora i izdavanja privatnih Secret tokena, sve bi to bilo uzaludno kada bi blockchain explorer sam otkrio sve financijske podatke adrese novčanika. Ono što Secret Finance radi jest da privatizira te podatke koje može vidjeti samo netko tko ima pristup viewing keysima. To je napravljeno da regulatori i revizori mogu biti zadovoljni, a da i dalje čuvaju privatnost informacija od ostalih sudionika sustava.

To također sprječava front running, gdje loši akteri mogu vidjeti kakve se transakcije događaju ili se tek trebaju dogoditi, čime se povećava naknada za transakcije kako bi bili sigurni da su njihove transakcije prve provedene. Drugi rizik je MEV, odnosno Miner Extractable Value, gdje mineri sami odlučuju koje će transakcije dodati u blockchain, dajući tako sebi prednost.

Ovo su funkcije koje vlasnici tokena mogu obavljati na Secret Finance:

  • Swap secret tokena 
  • Osiguravanje likvidnost za skupove secret tokena kako bi zaradili atraktivne yieldove
  • Privatno razmjenjujte imovinu peer-to-peer putem

Secret NFT-ovi

Secret Network također se pridružio hypeu oko NFT-ova. Ključna razlika između običnog NFT-a i onog na Secret Networku je, još jednom, naglasak na privatnosti. To znači privatne meta podatke poput otključavanja skrivenih elemenata koji povećavaju jedinstvenost (i moguću rijetkost) NFT-a i privatno vlasništvo za pojedince koji ne žele da cijeli svijet zna što posjeduju putem njihove adrese novčanika i kontrolu pristupa, što stvarateljima daje mogućnost izrade verzije NFT-a samo za prikaz koja dolazi s vodenim žigom ili minijaturom prije kupnje u odnosu na dobivanje pune verzije nakon kupnje.

Vjerojatno je ta razina sigurnosti potaknula Quentina Tarantina da pokrene svoj projekt Pulp Fiction NFT na Secret Networku. Nakon što je kroz godine stekao kultni status, film ima dovoljno “hardcore” obožavatelja da podignu cijenu NFT-a, pogotovo jer je sadržaj NFT-a dostupan za gledanje samo njegovom vlasniku. Pulp Fiction NFT-ovi sadrže posebne scene koje nisu prikazane u filmu, što je jedna od najboljih primjena NFT-ova koje smo do sada vidjeli. Secret NFT-ovi sigurno nisu za one koji traže pravo hvalisanja, već za one koji istinski cijene svoju privatnost. 

Ako ste zainteresirani za Secret NFT-ove, idite na Stashh, vlastito NFT tržište Secret Networka i nabavite neke NFT-ove s omogućenom privatnošću. Jedna od njihovih popularnijih kolekcija je Anons, gdje je svaki NFT osoba bez lica. Početna cijena je oko 670 dolara pa sve do 800.000 dolara.

Izvor: Stashh

SCRT Labs

SCRT Labs je organizacija koja gradi Secret Network. Njihova misija da stvaraju decentralizirane proizvode kojima je na prvom mjestu privatnost, što je malo drugačije u usporedbi s drugim blockchainima kao što su Solana i Avalanche, gdje je fokus više na skalabilnosti i propusnosti transakcija. To ne znači da Secret Network nije dizajniran sa skalabilnosti na umu, ali uz to fokusirani su na privatnost, što projekt čini jedinstvenim u blockchain prostoru.

Tim koji stoji iza Tajne mreže poznat je kao SCRT Labs. Na njihovoj službenoj web stranici navedeno je 8 odjela, od administracije do softverskih inženjera. Pregled njihovih LinkedIn profila pokazuje njihovu stručnost i fokus na kibernetičkoj sigurnosti.

Financiranje Secret ekosustava

Secret Labs je oko ove odlične ideje okupio bogate investitore koji su ih voljni financirati. Dana 19. siječnja 2022. najavili su financiranje svog ekosustava od 400 milijuna dolara – uključujući novi fond za ekosustav od 225 milijuna dolara i akceleratorski fond od 175 milijuna dolara – uz nova ulaganja DeFiance Capitala, Alameda Researcha, CoinFunda, HashKeya i drugih.

Ova najava nastavlja inicijativu rasta pod nazivom Shockwave, uspostavljajući Secret Network kao središte privatnosti podataka za Web3. Fond ekosustava vodi SCRT Labs i sadrži doprinose iz 25 organizacija, uključujući: DeFiance Capital, Alameda Research, CoinFund, HashKey, Hashed, Arrington Capital, Dragonfly Capital Partners, Fenbushi Capital, Skyvision Capital, Blocktower Capital, Terraform Venture Labs, , NGC Ventures, Figment, Arkstream Capital, Shima Capital, Magnus Capital, Bison Fund, Momentum6, Arca, Iconium, Huobi Ventures, Kucoin Labs i Skynet Trading. Programeri diljem svijeta sada su pozvani da se pridruže Secretu u njihovoj misiji da naprave sljedeću generaciju Secret aplikacija koje će zaštititi i osnažiti milijune globalnih korisnika. Obvezuju se podržati i mentorirati sudionike u svakoj fazi.

Zaključak

Secret Network možda je jedan od najvažnijih projekata u kripto sektoru. To je zato što su razvili protokol koji je pronašao naizgled savršenu ravnotežu između transparentnosti i privatnosti

Ako trenutno želite sačuvati svoju privatnost u prostoru kriptovaluta, kako to učiniti? Korištenje tokena za privatnost poput Monera i drugih koji skrivaju povijest transakcija i stanja po izboru ili prema zadanim postavkama. Gotovo svaka druga kriptovaluta ima potpuno javnu evidenciju svih transakcija i stanja.

Problem je u tome što ova krajnost privatnosti nije idealna jer je opcija transparentnosti neophodna da bi se regulatori i institucije uključili. Međutim, te iste institucije i regulatori također nisu previše zainteresirani za potpuno javne blockchaine jer i oni žele moći zadržati određeni stupanj privatnosti.

Još jedna od prednosti Secret Networka je u tome što je njezin SCRT token potpuno transparentan dok su sve radnje koje uključuju secret tokene ili secret ugovore potpuno privatne. Tako da je moguće obratiti se regulatorima i reći: “možete vidjeti koliko novca ulažem i koliko novca izvlačim, ali što ja radim s tim novcem unutar te mreže, to vas se ne tiče”.

Ovaj stupanj transparentnosti trebao bi biti dovoljan da zadovolji regulatore, a opet omogući tvrtkama da očuvaju i svoju privatnost. Ovo je bila glavna prodajna točka Secret Networka od samog početka, i to je vrijednost koja se ne može podcijeniti. Što se tiče razvojnog dijela projekta, imaju funkcionalan proizvod i angažiranu zajednicu.

Iako tokenomija SCRT-a nije sasvim idealna, ono što Secret Network želi postići ovdje nadilazi djelovanje cijena. Stvorili su predložak za budućnost privatnosti i transparentnosti kriptovaluta. Kako nastavljaju graditi bridgeve prema drugim blockchainima, ovaj projekt mogao bi postati standard u tom pogledu.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X