BitStamp

bitstamp-logo

BitStamp je najveća Europska, a od pada MtGoxa i najveća svjetska burza. Osnovana je u Sloveniji od strane Nejc Kodriča i Damijana Merlaka, a tamo je i poslovala sve do sredine 2013 godine, kada je zbog političkih tenzija preseljena u Ujedinjeno Kraljevstvo. Namjera burze bila je služiti kao europska protuteža američkom MtGox-u.

Unatoč tome što burza trguje u američkim dolarima (USD), svima unutar SEPA-e (Single Euro Payments Area) omogućen je vrlo jeftin i brz prijenos novca na račun BitStamp-a. Kada je burza preseljena u UK, vlasnici su prišli Britanskoj vlasti za pomoć, ali zbog EU regulative da Bitcoin nije prihvaćen kao valuta, BitStamp nije prihvaćen kao burza. Umjesto toga, burza sama regulira pravila za trgovce, i krajem 2013. uvedeno je pravilo da se svaki trgovac mora verificirati pomoću osobne iskaznice i potvrde o prebivalištu.

Trgovina

Kako biste mogli trgovati, potrebno je otvoriti račun i na njega uplatiti određenu svotu novca, a za to imate dvije mogućnosti. Direktna uplata bitcoina sa već postojeće adrese ili uplata iz banke na račun BitStampa, gdje će iz vaš novac biti preračunat u američki dolar (USD) po trenutnom tečaju.

Kada na računu imate novac, možete se odlučiti na instantnu ili limitiranu narudžbu. Instantna narudžba se preporučuje trgovcima koji žele brzo obaviti trgovinu, bilo kupovina ili prodaja. Na burzi pronađete željenu narudžbu i jednostavno ju izvršite. Limitirana narudžba preporuča se već iskusnim trgovcima, jer vam nudi da sami postavite količinu i cijenu narudžbe. Kod takvih narudžba često se potkrada pogreška da se postavi pogrešna cijena koja neće ići Vama u korist. Srećom BitStamp kod narudžba gdje je cijena više od 20 % drugačija od cijene na burzi traži dodatne informacije i time naglašava na moguću pogrešku.

Vrijedi napomenuti kako je BitStamp, barem kako oni kažu, izuzetno orijentirana na trgovce i da će uvijek ići njima na ruku. Većih problema za sada nije bilo, ipak su te nedavno počeli strelovito rasti, ali takav stav pruža osjećaj sigurnosti.

Trošarine

Trošarine direktno ovise o količini novca kojim trgujete unutar 30 dana, ali početna trošarina, i više-manje stalna za sve male trgovce iznosi 0,5 %. Više o njima možete pročitati ovdje: BitStamp trošarine

Što se tiče povlačenja novca sa računa, pri svakoj transakciji iznos je drugačiji, ali za sve SEPA transakcije iznosi fiksnih 0,90€, nakon što je iznos konvertiran u eure. Minimalni iznos za SEPA povlačenje novca iznosi $10. Za internacionalna povlačenja trošarina iznosi 0,09 %, minimalna je $15, dok minimalni iznos za povlačenje iznosi $50.

Ova stranica namijenjena je opisu same burze, dok vijesti i događanja možete čitati u rubrici Vijesti, Home.

Za više informacija pogledajte službenu stranicu BitStampa: https://www.bitstamp.net/

 

X