MtGox (STEČAJ)

mtgox

Mt. Gox, punog imena Magic The Gathering Online Exchange, kojoj je trenutni izvršni direktor Mark Karpeles, najkorištenija je burza u svijetu kriptovaluta od kada je pokrenuta. Burza omogućuje trgovinu između bitcoina (BTC) i američkih dolara (USD) te transfer novca iz nacionalne banke trgovca na Mt. Gox wallet.

Trgovina na burzi Mt. Gox izvršava se direktno iz walleta, što prouzrokuje gotovo instantnu razmjenu u usporedbi s ostalim Bitcoin burzama gdje se nagodbe postižu pomoću „dogovora“ između dvije stranke. Mana tog sustava je što se trećoj strani moraju povjeriti novci u trenutku izmjene.

Trgovina

Kupoprodaja

Kupovina i prodaja je poprilično jednostavna. Kupovna narudžba se izvrši kada postavljena cijena i količina odgovaraju jednoj od prodajnih ponuda na burzi. Isto vrijedi i za prodajnu narudžbu, samo što u tom slučaju vi postavite količinu i cijenu i čekate dok kupac ne naiđe. Narudžbe koje ne pronađu svoj komplement odmah, čekaju u knjizi narudžba (Order book) dok se ne izvrše.

Također, postoji i opcija kupovine ako nemate dovoljno novaca. Primjerice, možete izdati narudžbu za 1BTC unatoč tome što na računu imate novaca za kupovinu samo 0,5BTC. Burza će probati izvršiti barem dio te narudžbe (za onoliko sredstva kojeg posjedujete). Ako kasnije stavite sredstva na račun, burza će automatski izvršiti narudžbu, u cijelosti (ako nije bila izvršena djelomično), ili djelomično (ako se jedan dio narudžbe već izvršio). Naravno, to vrijedi ako narudžbu niste povukli s burze.

Trošarine

Mt. Gox uzima 0,6 % od svake uspješne trgovine obavljene na burzi. Trošarine se pojavljuju u povjesti transakcija (eng. History) odmah pored same transakcije na koju se odnosi. Trošarine su smanjene s obzirom na broj trgovina koje obavite, tako da oni veći kupci imaju „isplativije“ trgovanje.

Trošarine su automatski oduzete od transakcije u trenutku kada se obavi. Ako kupujete 1BTC, u trenutku izvršenja kupovine, na račun ćete dobiti 0,994BTC, kada je trošarina 0,6 %.

Dodavanje i oduzimanje s računa

Što se tiče bitcoinova (BTC), ne postoje naknade za dodavanje ni oduzimanje s Mt. Gox računa, a novac za trgovanje je dostupan nakon 6 odrađenih blokova (više-manje standard na svim burzama), što može potrajati do 1h.

Također, postoje kuponi koji se mogu dobiti na raznoraznim bitcoin stranicama koji u sebi nose određeni iznos te ih se može iskoristiti pri trgovanju. Uplata se može izvršiti i pomoću QR koda koji se ne mijenja kod svake uplate.

Kod povlačenja sredstava sa računa, dnevni limit iznosi $1000, dok mjesečni limit iznosi $10 000. Naravno, to vrijedi za manje trgovce i one s neverificiranim računom. Trgovci koji imaju verificirani račun imaju veće limite, dok oni koji imaju Trusted status imaju najveći limit (Trusted status se dobiva konstantnom trgovinom u većim iznosima).

Burza je privremeno zatvorena od 25. veljače 2014. zbog internih problema i rekonstrukcije.

Budući da je ova stranica namijenjena opisu same burze, događanja na toj burzi pokrivena su pod rubrikom Vijesti, Home.

Za više informacija svakako posjetite Mt. Gox stranicu: https://www.mtgox.com/

X