Kako kupiti bitcoin preko Bitcoin mjenjačnice?

Donosimo vam tutorial, odnosno upute kako možete na najjednostavniji način kupiti svoj prvi Bitcoin preko platforme Bitcoin mjenjačnica

Zašto kupovati preko platforme Bitcoin mjenjačnica?

Bitcoin mjenjačnica je izuzetno jednostavan, relativno brz i možda i najpovoljniji način kupnje Bitcoina netbankingom ili gotovinskom uplatom na šalteru bilo koje banke, u poslovnicama Hrvatske Pošte ili u poslovnicama Fine.

Je li Bitcoin mjenjačnica sigurna?

Bitcoin mjenjačnica se u više od 5 godina poslovanja u Hrvatskoj i Europi pokazala kao potpuno pouzdana brokerska tvrtka, koja podliježe svim zakonima RH i Europske Unije.

Kako Bitcoin mjenjačnica radi?

Bitcoin mjenjačnica od vas prima HRK na svoj žiro račun putem standardnog bankovnog uplatnog naloga. Odmah po primitku HRK, na vašu željenu BTC ili ETH adresu šalju BTC ili ETH, što god da ste konkretno kupili.
Cijeli proces može biti trenutan ako novac uplaćujete u banci u kojoj i Bitcoin mjenjačnica ima račun (njihov aktualni račun uvijek dobijete kad pokrenete kupnju), ili traje najdulje do sljedećeg radnog dana prijepodne, ako uplaćujete između banaka nakon radnog vremena banaka. Sama Bitcoin mjenjačnica radi od 0 do 24 sata svih 7 dana u tjednu – kupnju ili prodaju možete pokrenuti uvijek.
Sučelje Bitcoin mjenjačnice je jednostavno što i kupovinu Bitcoina čini vrlo jednostavno, osobito za one koji prvi puta kupuju Bitcoin. Sve što vam je potrebno su e-mail adresa, OIB te BTC adresa na koju želite primiti Bitcoin (instalirajte neki od naših preporučenih novčanika). Jedina metoda kupovine je kunskom uplatom na žiro račun njihove tvrtke, ali moguće je i uplatiti gotovinu na njihov račun u poslovnicama Fine, Pošte ili bilo koje banke.

Kakve su naknade za kupovinu?

Bitcoin mjenjačnica ima prodajni/kupovni tečaj koji odstupa od tržišnog BTC/EUR tečaja (pomnoženo s HRK/EUR tečajem za cijenu u kunama) za prosječno 3 do 4%. Tečaj im se mijenja iz trenutka u trenutak, prateći tržišni tečaj, a aktualna cijena uvijek se preračunava u realnom vremenu u njihovom formularu za kupnju. Cijena koju vam prikazuje Bitcoin mjenjačnica uključuje sve njihove marže i troškove, nema dodatnih naknada za kupovinu ili prodaju Bitcoina – iznosi koje ugledate na ekranu su upravo oni koje trebate uplatiti i za tu vrijednost ćete dobiti točno onaj iznos Bitcoina koji piše na ekranu. Tečaj se zamrzava čim otvorite kupnju, tako da neovisno o tome kada će Bitcoin mjenjačnica primiti HRK (zbog, recimo, radnog vremena banaka), vi uvijek kupujete po tečaju kakav je bio kad ste kupnju i otvorili, te dobivate garantiran iznos BTC/ETH.

Kakvi su limiti?

Minimalni iznos pojedinačne kupnje na web stranicama Bitcoin mjenjačnice je 15 kuna. Maksimalni iznos za kupnju web stranicom je 300.000 kuna, a za prodaju 1.000.000 kuna. No moguće ih je prethodno kontaktirati i za veće iznose.

Kako kupiti Bitcoin?

Da biste mogli kupiti bitcoine preko Bitcoin mjenjačnice potrebno je imati:
– bitcoin novčanik (eng. Wallet), a više o tome po čemu se razlikuju i kako ga otvoriti, možete pronaći ovdje:
– e-mail adresu
– po mogućnosti aktivirano net ili mobilno bankarstvo (iako uplatu možete izvršiti i gotovinskom uplatom u banci, Fini ili pošti)
Kako kupiti Bitcoin preko Bitcoin mjenjačnice?
Posjetite https://bitcoin-mjenjacnica.hr

Čim otvorite web stranicu dočekat će vas početna stranica mjenjačnice Mijenjaj u kojoj odabirete koju kriptovalutu želite kupiti. Prvotno postavljena valuta je Bticoin, no ukoliko kliknete na ikonu Bitcoina otvorit će vam se logotipovi svih kriptovaluta koje možete kupiti u Bitcoin mjenjačnici.

1.Korak – Početna stranica Bitcoin mjenjačnice

2. Korak – Odabir kriptovalute

Ukolko želite prodati određenu kriptovaluta, na početnoj stranici Bitcoin mjenjačnice, nakon što kliknete Mijenjaj kliknite na Bankovni transfer i odaberite koju kriptovalutu želite prodati (mi smo odabrali bitcoin) iz svojeg novčanika. U nastavku je prikaz u kojem se vidi kako to izgleda dok želite prodati kritpovalutu.

3. Korak Prodaja kriptovaluta

 

Nastavimo dalje sa primjerom kupnje kriptovalute bitcoin.

Klikom na označenu valutu (u ovom slučaju bitcoin) otvorit će se novi prozor u kojem se kupuje ova kriptovaluta.

U našem primjeru mi kupujemo bitocin, a da bi to mogli potrebno je upisati BTC adresu, vaš OIB i email. Više o tome kako popuniti koje polje pročitajte u nastavku.

4. Korak – Kupnja kriptovaluta

U formular možete unijeti ili željenu količinu bitcoina koju želite kupiti (BTC – drugo polje) ili željenu količinu kuna koju ste spremni potrošiti (HRK – prvo polje). Koje god polje odaberete za unos, u drugom će se automatski preračunati točan protuiznos prema aktualnom tečaju mjenjačnice.

1. opcija – unos željene količine bitcoina

2. opcija – unos kunske vrijednosti

Nakon što je definiran iznos kupnje, otvorite svoj bitcoin novčanik na računalu ili mobilnom telefonu i odaberite opciju primanja bitcoina. U novčaniku će biti generirana bitcoin adresa (niz velikih i malih slova i brojeva) koju je potrebno kopirati te zalijepiti u polje bitcoin adresa u formularu Bitcoin mjenjačnice. To je adresa na koju će vam Bitcoin mjenjačnica isporučiti vaš bitcoin, odmah nakon što prime vašu kunsku uplatu.

Kopirajte adresu iz novčanika u polje bitcoin adresa.

5.  Korak – Popuniti polje s adresom novčanika

Bitcoin mjenjačnica od vas traži da upišete svoj OIB ovdje iz razloga što se želi spriječiti pranje novca preko kriptovaluta na tržištu.

Preostaje još samo unos e-mail adrese na koju će stići potvrda o zaprimanju i provođenju kupnje. U tom mailu (i svim narednima koji prate proces kupnje) se nalazi i link putem kojeg se u svakom trenutku može saznati u kojoj je fazi vaša kupnja bitcoina. Potrebno je još samo kliknuti na bijeli kvadratić kojim dokazujete da niste robot i proces kupnje će biti pokrenut.

Na vaš e-mail će stići obavijest (kroz koji trenutak od klika) da je kupovina pokrenuta. Uzmite u obzir da još nije i potvrđena. Sada tek kreće i vremenski okvir od 15 minuta za vrijeme kojeg trebate uplatiti novac (najbrže je putem net ili mbankinga) na žiro račun Bitcoin mjenjačnice prema uputama koje su vam pristigle i u mailu, a vidljive su i na ekranu, a zatim kliknuti na gumb “Uplaćeno” na web stranici kupnje.

Prilikom uplate svakako pazite da u polje “model” stavite 00 ili 99, a u polje “poziv na broj” stavite broj otvorene kupnje (1234-5678-9012, uvijek jedinstveni broj koji se nalazi na vrhu web stranice vaše kupnje, u naslovu e-mailova koje vam šalje mjenjačnica, kao i u samim uputama za uplatu). Taj broj možete, po želji, staviti i u opis plaćanja, ali bitno je da bude prisutan u vašem platnom nalogu kako bi mjenjačnica mogla identificirati da je pristigla uplata vezana za baš vaš bitcoin.

6. Korak – Čekanje uplate

Ako vam je iz nekog razloga potrebno više od 15 minuta za dovršetak kupovine, odgovorite na dobiveni e-mail i zamolite da vam se produži vrijeme kupnje, ekipa iz Bitcoin mjenjačnice je uglavnom vrlo uviđavna.

Nakon izvršenja uplate, potrebno je kliknuti na gumb “Uplaćeno” na web stranici kupnje, kako biste dali do znanja Bitcoin mjenjačnici da ste ozbiljan kupac te da ste napravili uplatu, nakon čega će vaš iznos BTC biti rezerviran i automatski isporučen po primitku HRK. Ako zaboravite kliknuti na gumb “Uplaćeno”, vaša kupnja će biti automatski otkazana. Bitcoin mjenjačnica će primiti vaše kune, no neće vam moći garantirati tečaj koji ste odabrali prilikom otvaranja, pogotovo ako s njima propust ne iskomunicirate pravovremeno.

Nakon što potvrdite uplatu klikom na gumb “Uplaćeno”, status kupnje postat će plav (“korisnik je potvrdio uplatu”, a istovremeno će vam na email stići obavijest kojom se potvrđuje kupnja.

7. Korak – Uplata je napravljena i potvrđena s vaše strane

Sada ne preostaje drugo nego pričekati da uplata bude vidljiva na bankovnom računu Bitcoin mjenjačnice. Čim im uplata bude vidljiva, što ovisi uglavnom o radnom vremenu banaka i vremenu vašeg platnog naloga, bitcoin će biti poslan na vašu željenu adresu.

Od Bitcoin mjenjačnice ćete dobiti mail u kojem piše da ste izvršili uplatu te ćete doiti link na kojem možete pratiti u kojem statusu je vaša kupnja.

8. Korak – Uplata je potvrđena

Ukoliko kliknete na link koji ste dobili u mailu od mjenjačnice, dobit ćete sljedeći pregled u kojem možete vidjeti da je vaša kupnja dovršena i sredstva su poslana u vaš novčanik.

9. Korak – Kupnja je riješena

Ako kupujete kao tvrtka, u ovom trenutku možete odgovoriti na e-mail koji potvrđuje vašu kupnju, te Bitcoin mjenjačnici najaviti da želite R1 račun, nakon čega će vas ekipa mjenjačnice obavijestiti o daljnjim koracima (morat ćete popuniti narudžbenicu, a Bitcoin mjenjačnica će vam potom moći izdati R1 račun). Usput, da – kupnja bitcoina je oslobođena PDV-a.

Račun za obavljenu transakciju bit će naknadno dostupan na web stranici konkretne kupnje (link je uvijek u emailu) nakon što je cijeli proces kupnje dovršen.

Sažetak

Kao zaključak, sažmimo cijeli proces kupovine bitcoina preko https://bitcoin-mjenjacnica.hr:

  1. Instalirajte bitcoin novčanik
  2. Posjetite https://bitcoin-mjenjacnica.hr i odaberite Mijenjaj
  3. Popunite formular sa željenim iznosom, svojom e-mail adresom,OIB-om te vašom adresom za primanje BTC iz koraka 5.
  4. Uplatite novac na žiro račun Bitcoin mjenjačnice koristeći upute koje ste dobili na ekranu i putem e-maila. Pazite na poziv na broj!
  5. Pričekajte da im uplata stigne, nakon čega ćete primiti svoj bitcoin na adresu.

Također, možete pogledati kompletan video koji vas vodi kroz proces kupovine od strane kolega sa Ucionica.net

 

X