10 novih tehnologija koje će oblikovati budućnost

0

Otkrijte 10 novih tehnologija u računalnoj znanosti koje će oblikovati budućnost, uključujući kvantno računalstvo, proširenu stvarnost i robotiku.

Tehnologija je moćna sila koja je značajno utjecala na budućnost. Obogatila je naše živote na bezbroj načina, od povećanja produktivnosti i učinkovitosti do prevladavanja geografskih udaljenosti. Umjetna inteligencija (AI), strojno učenje (ML), robotika i 5G mreže polako i sigurno preoblikuju razne industrije i mijenjaju naš način života.

Primjerice, precizna medicina omogućuje terapije specifične za pacijenta, a vozila bez vozača utječu na smanjenje prometnih nesreća i povećavaju mobilnost. Međutim, tehnologija postavlja nove izazove poput kibernetičke sigurnosti, ali uz dobro planiranje i upravljanje, tehnologija može nastaviti napredovati i pomoći u stvaranju bolje budućnosti za sve nas.

Donosimo 10 novi(ji)h i obećavajućih tehnologija u računalnim znanostima koje će utjecati na budućnost.

Umjetna inteligencija i strojno učenje

AI i ML mijenjaju način na koji ljudi komuniciraju s tehnologijom. Oni pokreću automatizaciju, stvaraju inteligentne sustave i omogućuju nove primjene u područjima kao što su zdravstvo, financije i transport.

Umjetna inteligencija i strojno učenje mogu se koristiti na lancima blokova u različite svrhe, kao što su otkrivanje prijevara, procjena rizika i prediktivna analitika. AI i ML algoritmi mogu analizirati velike količine blockchain podataka kako bi otkrili sumnjive aktivnosti i anomalije te dali predviđanja o budućim trendovima. Također se mogu koristiti za automatizaciju određenih procesa, poput pametnog izvršenja ugovora i upravljanja imovinom.

Kvantno računalstvo

Obećanje kvantnih računala je da će se moći uhvatiti u koštac s problemima koje tradicionalna računala ne mogu. Oni koriste kvantne bitove (qubits) za izvođenje izračuna istovremeno i eksponencijalno brže od konvencionalnih računala.

Jedan potencijalni slučaj upotrebe kvantnih računala je u području kriptografije, gdje bi se mogla koristiti za razbijanje određenih vrsta enkripcije koje se trenutno smatraju sigurnima na klasičnim računalima. To je zato što kvantna računala mogu izvesti određene izračune znatno brže od konvencionalnih računala.

Blockchain tehnologija

Primarna uporaba blockchain tehnologije je stvaranje decentraliziranih i sigurnih digitalnih zapisa koji se mogu koristiti u različite svrhe. Jedna od najpoznatijih primjena blockchain tehnologije je stvaranje kriptovaluta poput Bitcoina koji su digitalna imovina koja se može koristiti kao sredstvo razmjene.

Budući da lanci blokova pružaju nepouzdane i decentralizirane sustave, oni omogućuju sigurne i učinkovitije transakcije, posebno u bankarstvu, zdravstvu i upravljanju opskrbnim lancem.

Internet stvari (IoT)

IoT (Internet se odnosi na proces povezivanja fizičkih objekata s internetom kako bi mogli komunicirati i prikupljati podatke. Ima primjenu u područjima kao što su proizvodnja i zdravstvena njega, a može se pronaći u pametnim domovima i nosivoj tehnologiji.

Biometrija

Biometrija uključuje korištenje fizičkih karakteristika ili karakteristika ponašanja, kao što su otisci prstiju ili prepoznavanje lica, za identifikaciju i autentifikaciju. Ima potencijalne primjene u područjima poput bankarstva, zdravstva, metaverzuma i provedbe zakona.

5G mreža

Sljedeća generacija bežičnih mreža ili 5G mreža nudi veću brzinu i smanjenu latenciju od 4G mreža. Imaju potencijal za omogućavanje novih aplikacija poput robotske kirurgije i pametnih transportnih sustava.

Proširena stvarnost (AR) i virtualna stvarnost (VR)

Proširena stvarnost i virtualna stvarnost imaju potencijal za poboljšanje korisničkog iskustva u raznim područjima, uključujući videoigre, obrazovanje, edukaciju i zabavu. Korisnici u stvarnom svijetu mogu komunicirati s digitalnim stvarima koristeći AR tehnologiju i potpuno uroniti u virtualno okruženje koristeći VR tehnologiju.

AR i VR mogu se primijeniti za poboljšanje kontakta s kupcima i angažmana s robom i uslugama. Primjerice, AR se može koristiti u sektoru maloprodaje za stvaranje virtualnih prikaza proizvoda, dok se VR može koristiti u sektoru putovanja za generiranje virtualnih obilazaka lokacija.

Rubno računalstvo (engl. edge computing)

Umjesto isporuke podataka središnjem poslužitelju, rubno računalstvo ih obrađuje na rubu mreže. To ga čini idealnim za aplikacije kao što su samovozeći automobili i pametni gradovi jer može rezultirati bržim vremenom obrade i manjim zagušenjem mreže.

Rubno računalstvo posebno je prikladno za samovozeće automobile jer omogućuje obradu golemih količina podataka koje generiraju automobilski senzori i kamere u stvarnom vremenu. Može obraditi te podatke lokalno, na “rubu” mreže, omogućujući automobilu da donosi brže i točnije odluke, poboljšavajući sigurnost i pouzdanost. Osim toga, rubno računalstvo može omogućiti samovozećim automobilima da funkcioniraju čak i u područjima s lošom vezom jer može raditi neovisno o oblaku.

Proširena stvarnost (XR)

XR, koji obuhvaća tehnologije virtualne, proširene i mješovite stvarnosti, ima potencijal oblikovati budućnost rada na nekoliko načina:

  • Remote suradnja: Tzv. suradnja na daljinu lakša je uz korištenje XR tehnologije, čak i kada su članovi tima daleko. Udaljeni timovi mogu surađivati ​​u zajedničkom virtualnom radnom prostoru koristeći virtualnu stvarnost i proširenu stvarnost, što nudi impresivnije iskustvo od videokonferencije.
  • Učenje i obrazovanje: XR se može koristiti za stvaranje okruženja za učenje koje učenicima omogućuje da usavrše svoje sposobnosti u sigurnom okruženju. To može biti posebno korisno u industrijama kao što su proizvodnja ili medicina, gdje se VR i AR mogu koristiti za simulaciju operacija i pružanje edukacije na radnom mjestu.
  • Dizajn i izrada prototipova: XR tehnologija također se može koristiti za dizajn proizvoda i izradu prototipova. Primjerice, virtualni prototipovi mogu se izraditi s VR-om, omogućujući dizajnerima da vide i testiraju svoje koncepte u 3D okruženju.
  • Angažman korisnika: XR također nudi teatralnija iskustva za korisnike. Dok se VR može koristiti za, primjerice, virtualne obilaske nekretnina ili turističkih lokacija, AR se može koristiti za stvaranje interaktivnih prikaza proizvoda.
  • Pristupačnost: XR tehnologija može određena radna iskustva učiniti dostupnijima osobama s invaliditetom. Za one koji ne mogu putovati zbog fizičkih ograničenja, VR se može koristiti za stvaranje virtualnih iskustava putovanja.

Robotika

Robotika uključuje dizajn, konstrukciju i rad robota koji mogu obavljati zadatke autonomno ili uz ljudsko vodstvo. Iako se robotika najčešće koristi u proizvodnji i logistici, ima potencijalnu primjenu u industrijama, uključujući zdravstvo, poljoprivredu i istraživanje.

Korištenje autonomnih dronova za praćenje i upravljanje usjevima jedan je od primjera kako se robotika koristi u poljoprivredi. Ovi dronovi mogu biti opremljeni kamerama i senzorima za prikupljanje podataka o usjevima, kao što su stope rasta, sadržaj vlage u tlu i zdravlje biljaka.

Algoritmi strojnog učenja zatim se koriste za ispitivanje tih podataka kako bi se poboljšale tehnike upravljanja usjevima poput primjene gnojiva i pesticida. Dronovi se također mogu koristiti za sadnju i žetvu usjeva, čime se smanjuje potražnja za ručnim radom i povećava produktivnost. Roboti općenito obećavaju povećanje poljoprivredne proizvodnje i održivosti uz istovremeno smanjenje troškova i povećanje prinosa.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X