2017 – godina kada je Bitcoin postao asset za investiranje

0

w2017-ta je bila značajna godina za kripto, ako ne i najvažnija do sada, godina kada je Bitcoin probio $20 000, a Ethereum $800.

Kapitalizacija (market cap) cijelog kripto tržišta je narasla s 15 milijardi dolara koliko je iznosila u siječnju 2017, do 600 milijardi dolara koliko iznosi danas, siječanj 2018. U procesu prikupljanja toliko kapitala, kripto valute su napravile transformaciju i postale nešto što nitko više ne može tako lagano ignorirati ili odbijati.

Sigurno se mnogi od vas sjećaju da je u svibnju 2017, po prvi puta 24 satni volumen trgovanja s kripto valutama probio milijardu dolara, te se od tada samo nastavio povećavati, a danas iznosi 24 milijarde dolara. Usporedimo li volumen trgovanja na prvi dan 2017 godine, kada je iznosio samo 150 milijuna, s ovim danas od 25 milijarde dolara možemo jasno vidjeti koliko se povećao kapital s kojim osobe na dnevnoj bazi trguju. Nije ovdje toliko bitan kapital koliko se radi o tome da je puno više ljudi uključeno u ovu trgovinu, nego što je to bilo početkom prošle godine.

Dolazak novih investitora

Dolazak novih investitora na tržište je glavni razlog za ovoliku kapitalizaciju, no postavlja se pitanje kakav je profil osobe koja se odluči investirati u ovo nestabilno tržište?

Profil osoba je uistinu raznovrstan. Ovdje pričamo o tinejdžerima koji svoj džeparac investiraju i nadaju se velikim profitima. Ovdje pričamo o zaposlenim osobama koje razmišljaju o ulaganju u bolju budućnost pa sada ulažu u kripto valute. Također ovdje pričamo i o bogatim ljudima koji žele imati dio svoje imovine u ovome assetu koji ima najveće povrate.

Zašto ovoliko novih investitora ulazi u tržište? Pa zapravo je vrlo jednostavno. Naslovnice medija su pune članaka koji govore o fascinantnim pričama gdje su mnogi pojedinci preko noći postali milijunaši i time se zbrinuli za cijeli svoj životni vijek. Do sada je pojam “overnight success” postojao samo u teoriji, ali s kriptom je taj dio teorije postao praksa.

Istina je da su se mnogi ovdje obogatili, istina je i da će se mnogi koji još nisu obogatiti, no isto tako treba biti svjestan da su mnogi izgubili sve što su imali, a još više njih će u narednim godinama izgubiti.

Kripto valute i blockchain tehnologija su tek u svojim ranim fazama i zasigurno nas čeka još nekoliko turbulentnih godina dok cijelo tržište ne postane dovoljno zrelo za stabilizaciju. Sve u svemu, ova godina je bila ključna i transformirala je kripto valute iz neke “geek” igračke, u jako važno i jako poželjno investicijsko sredstvo.

Bitcoin gubi monopol

Do sada je svake godine Bitcoin držao oko 85% kapitalizacije, no s dolaskom više valuta, ove godine je Bitcoin izgubio monopol na tržištu. Naravno, Bitcoin je i dalje dominantan, te drži najveći dio kapitala ali ostale valute i drugi blockchain bazirani projekti preuzimaju dio tržišta.

Ovo je zapravo dobro za tržište, ne ovisi sve o jednom assetu već sada ovdje pričamo o hrpi drugih asseta. Naravno, nisu sve valute toliko fascinantne i uopće ne doprinose svojom inovativnosti razvoju tržišta, no mnoge od njih jesu.

Bitno je napomenuti da ovaj gubitak dominacije u kapitalizaciji ne znači da je Bitcoin izgubio na vrijednosti, on je i dalje ostvario rast veći od 1000% kroz 2017-tu godinu. Na današnji dan postoji 11 kripto valuta koje imaju kapitalizaciju veću od 5 milijardi američkih dolara, dok je u siječnju 2017 jedino Bitcoin imao kapitalizaciju veću od milijardu dolara, a Ethereum je bio odmah iza njega sa samo 700 milijuna dolara.

Top 12 kripto valuta – siječanj 2018

Na prvi dan u 2018-toj, 12 kripto valuta ima kapitalizaciju veću od 5 milijardi dolara, a samo dvije od njih trenutno vrijede manje od $1. Koliku dominaciju i dalje drži Bitcoin je vidljivo iz priložene slike (ispod) gdje se vidi da Bitcoinova kapitalizacija iznosi 224 milijarde dolara, dok niti jedna druga još nije probila ni 100 milijardi. Najbliži je tu Ripple sa 85 milijardi dolara koji je nedavno prestigao Ethereum i bacio ga na treće mjesto.

Top 12 kripto valuta – siječanj 2017

Prije ravno godinu dana (1.1.2017) osim Bitcoina, niti jedna druga kripto valuta nije imala kapitalizaciju niti blizu milijardu dolara, a danas ih 34 imaju iznad milijardu. Zanimljivo je usporediti cijene ovih 7 valuta koje su i nakon godinu dana ostale u top 12 (Bitcoin, Ethereum, Ripple, Litecoin, Monero, Dash, Nem), upravo se ovom usporednom može vidjeti zašto su kripto valute toliko primamljivo sredstvo za investiranje.

Ovo je bila značajna godina

Long story short, ova godina je bila zanimljiva. Danas kada sjednete u neki lokal, nerijetko čujete da stol do vas raspravlja o Bitcoinu, Ethereumu ili nekoj drugoj kripto valuti. Sada svi pričaju o tome, a oni koji ne pričaju će vjerojatno početi u ovoj godini.

Kao što smo rekli, kripto valute više nisu igraćke, sada je to “investicijsko sredstvo” i mnogi ulaze u tržište s nadom da će se obogatiti. Ali napominjemo, tržište je nestabilno i ako želite uložiti investirajte samo ono što ste spremni izgubiti.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.
Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

Leave A Reply

X