4 razloga zašto će 2023. biti teška godina za globalna tržišta

0

Oni koji dolaze s upozorenjima rijetko su popularni. Kada je Trojancima rekla da se čuvaju Grka i njihovog drvenog konja, Kasandra sebi nije učinila nikakvu uslugu. No, budući da su financijska tržišta suočena s neviđenim turbulencijama, važno je ozbiljno sagledati ekonomsku stvarnost.

Analitičari se slažu da se tržišta suočavaju s ozbiljnim preprekama. Međunarodni monetarni fond prognozirao je da će jedna trećina svjetskog gospodarstva biti u recesiji tijekom cijele 2023. godine. Energija je u velikoj potražnji, nedostaje je, cijene su visoke i rastu, a gospodarstva u nastajanju izlaze iz pandemije u klimavim uvjetima.

Postoji nekoliko temeljnih i međusobno povezanih pitanja koja stvaraju probleme tržištima imovine u 2023., uz razumijevanje da u nesigurnim okruženjima nema jasnih izbora za ulagače. Svaka odluka uvijek zahtijeva kompromise.

Nestašica energije

Bez dramatičnih promjena u geopolitičkom i gospodarskom krajoliku, čini se da će nestašice fosilnih goriva potrajati sve do sljedeće zime.

Ruske zalihe smanjene su sankcijama povezanima s ratom u Ukrajini, dok je europska energetska arhitektura pretrpjela nepopravljivu štetu kada je eksplozija uništila dio plinovoda Sjeverni tok 1. Nastala šteta je nepopravljiva jer izgradnja nove infrastrukture zahtijeva vrijeme i novac, a ESG mandati otežavaju energetskim kompanijama da opravdaju velike projekte fosilnih goriva.

U međuvremenu, već velika potražnja samo će se povećati kada Kina izađe iz usporavanja pandemije COVID-19. Rekordan rast obnovljivih izvora energije i električnih vozila pomogao je u potražnji energije, ali ipak postoje granice. Obnovljivi izvori energije zahtijevaju teško dostupne elemente kao što su litij, kobalt, krom i aluminij. Nuklearna energija bi ublažila pritisak, ali nove elektrane trebaju godine da se postave u pogon, a dobivanje podrške javnosti nije uvijek lak proces.

Reshoring – vraćanje proizvodnje u matičnu zemlju

Šokovi u lancu opskrbe uzrokovani pandemijom i ruskom invazijom na Ukrajinu potaknuli su apetit u velikim ekonomijama da preusmjere proizvodnju. Iako bi se to moglo pokazati kao dugoročna blagodat za domaći rast, ponovno postavljanje zahtijeva ulaganja, vrijeme i dostupnost kvalificirane radne snage.

Kratkoročno i srednjoročno, vraćanje poslova s ​​niskobudžetnih offshore lokacija potaknut će inflaciju u zemljama s visokim dohotkom jer povećava plaće za kvalificirane radnike i smanjuje korporativne profitne marže.

Inflacija

S obzirom na ove pritiske, malo je vjerojatno da će se inflacija uskoro usporiti. To predstavlja veliki izazov za središnje banke i njihov omiljeni alat za kontrolu cijena: kamatne stope. Veći troškovi zaduživanja imat će ograničenu snagu sada kada smo ušli u eru sekularne inflacije, s neravnotežom ponude i potražnje koja je posljedica raspadanja globalizacije.

Prošli inflatorni ciklusi završili su kada su cijene porasle do točke nedostupnosti, što je izazvalo pad potražnje (destrukcija potražnje). Ovaj je postupak jednostavan kada se radi o diskrecijskim kupnjama, ali problematičan kada su uključene potrepštine kao što su energija i hrana.

Budući da potrošači i tvrtke nemaju drugog izbora nego platiti veće troškove, postoji ograničen prostor za ublažavanje pritiska na povećanje, osobito s obzirom na to da mnoge vlade subvencioniraju kupnju osnovnih proizvoda potrošačima.

Ubrzavanje decentralizacije ključnih institucija i sustava

Ovu temeljnu promjenu pokreću dva čimbenika. Prvo, prestrojavanje u geopolitičkom svjetskom poretku pokrenuli su prekinuti opskrbni lanci, stroga monetarna politika i sukobi. Drugo, globalna erozija povjerenja u institucije uzrokovana kaotičnim odgovorom na COVID-19, ekonomskim problemima i raširenim dezinformacijama.

Prva točka je ključna: zemlje koje su nekad gledale na Sjedinjene Države kao na vođu javnog mnijenja i provoditelja poretka, dovode u pitanje ovo usklađivanje i popunjavaju prazninu regionalnim odnosima.

U međuvremenu raste nepovjerenje u institucije. Istraživanje koje je proveo Pew Research Center, pokazalo je da su Amerikanci sve sumnjičaviji prema bankama, Kongresu, velikim tvrtkama i zdravstvenim sustavima pa čak i jedni prema drugima. Eskalirajući prosvjedi u Nizozemskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Kanadi jasno pokazuju da je ovo globalni fenomen.

Takvo nezadovoljstvo također je potaknulo porast populističkih kandidata krajnje desnice, što smo posljednji put mogli vidjeti u Italiji, kada je izabrana premijerka Georgie Meloni.

To je također izazvalo sve veći interes za alternativne načine pristupa uslugama. Školovanje kod kuće poraslo je tijekom pandemije, a tu je i Web3, stvoren da pruži alternativu tradicionalnim sustavima.

Povijesno gledano, razdoblja ekstremne centralizacije praćena su valovima decentralizacije. Prisjetimo se raspada Rimskog Carstva na lokalne feude, uzastopnih revolucija u 18. i ranom 19. stoljeću te porastu antimonopolskih zakona diljem Zapada u 20. stoljeću. Svi su vidjeli fragmentaciju monolitnih struktura na sastavne dijelove. Tada je iznova započeo spori proces centralizacije.

Današnju tranziciju ubrzavaju revolucionarne tehnologije. Iako proces nije nov, on je razoran – kako za tržišta, tako i za društvo općenito. Svi ovi trendovi upućuju na razdoblje u kojem će preživjeti samo oprezni i oportunistički investitori. Zato vežite pojaseve i pripremite se za turbulentnu vožnju.

Izvor: Cointelegraph

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X