51%-tni napad opet izvršen nad Bitcoin Goldom!

0

Blockchain Bitcoin Golda (BTG) pretrpio je 51%-tni napad , što je rezultiralo dvostrukim trošenjem BTG-a u vrijednosti 70.000 dolara. Prema GitHub-ovom objavi Jamesa Lovejoya, istraživača MIT-ove inicijative za digitalnu valutu, ovaj hard fork Bitcoina pogođen je s dvije jake reorganizacije u više od 10 blokova, što se zbilo 23. i 24. siječnja.

Napad od 51% je situacija u kojoj jedan entitet ili grupa kontrolira više od polovice hashpower-a koji osigurava blockchain. To entitetu omogućava kontrolu nad potvrđivanjem novih transakcija i moć reverzibilnosti transakcija, omogućavajući dvostruko trošenje kriptovaluta.

Dva napada od 51% u šest sati

U prvom napadu, nešto iza 18 sati, 23. siječnja, 14 blokova je uklonjeno iz blockchaina, a 13 je dodano. Tada je 1.900 BTG u vrijednosti od oko 19.000 dolara dvostruko potrošeno u preusmjeravanje jedne transakcije.

Nešto više od šest sati kasnije, u ranim satima 24. siječnja, drugi napad uklonio je 15 blokova, a dodao 16. Dvostruko je potrošeno 5.267 BTG (tada 53.000 dolara) u tri transakcije koje su preusmjerene.

Koliko je 51%-tni napad isplativ?

Bitcoin Gold koristi algoritam Equihash poznat pod nazivom Zhash, koji omogućuje mining putem grafičkih kartica. Na temelju Nicehash tržišnih cijena za Zhash, procijenjeni trošak svakog napada na bitcoin gold blockchain bio je oko 1.700 dolara.

Napadač bi povratio istu vrijednosti u block rewardu, što znači da su napadači minimalno zaradili koliko su potrošili, a dalje su profitirali ako se dvostruka potrošnja uspješno izvuče iz sustava.

Nakon napada, cijena bitcoin gold-a porasla je. Kriptovaluta je 26. siječnja u nekoliko sati prešla s 10,42 na 11,60 dolara u cijeni. U vrijeme pisanja članka, bitcoin gold je porastao gotovo 14% u zadnjih 24 sata, a trguje na 11,74 dolara, prema CoinMarketCap-u.

Binance povećao broj potrebnih potvrda!

U vrijeme napada, najveća kripto burza Binance dopustila je trgovanje BTG-om, ali uz dodatne mjere opreza. Omogućili su depozite nakon šest potvrda, a povlačenje (withdrawal) sredstava nakon 12 potvrda. Usprkos povećanju broja potvrda, napad koji je izvršio reorganizaciju od 14 do 15 blokova i dalje je izbjegao ove mjere zaštite.

Tada je Binance povećao potreban broj potvrda na 20 blokova za povlačenje sredstava, iako to još uvijek ne isključuje mogućnost da 51%-tni napad bude financijski održiv.

Bitcoin gold bio je predmet ovakvih napada više puta, a najveći 51%-tni napad na bitcoin gold dogodio se u svibnju 2018. godine. Tada je procijenjena šteta iznosila otprilike 18 milijuna američkih dolara, nakon čega je kripto burza Bittrex izbacila bitcoin gold iz svoje ponude.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X