Algorand Project Review

0

Jedan od pokretača trenutnog bearish trenda na kripto tržištu je Elon Musk koji je istaknuo svoju zabrinutost oko zagađenja koje nastaje miningom Bitcoina. Bitcoin koristi Proof-of-work konsenzus algoritam koji je s velikim brojem sudionika u mreži iznimno siguran, ali isto tako zahtijeva veliku količinu energije kako bi se sustav održavao.

Ovo je jedan od razloga zašto se u zadnje vrijeme posebno intenzivno priča o proof-of-stake konsenzus algoritmu te projektima koji s ovom značajkom imaju priliku uzeti velik dio kripto kolača. Naravno, najpoznatiji budući POS projekt je Ethereum 2.0, ali uz njega postoji značajan broj obećavajućih projekta, a jedan od njih je i Algorand.

Algorand je blockchain platforma kojoj je cilj stvoriti ekonomiju bez granica kroz svoj decentralizirani javni permissionless blockchain. Drugim riječima, Algorand želi ostvariti blockchain ekosustav koji omogućuje svima da sudjeluju i uspiju. Platforma se gradi na osnovnim principima jednostavnosti, trenutnih transakcija, izravne upotrebe i usvajanja te performansi.

Algorand također preuzima jedan od najvećih izazova u blockchain industriji. Znamo da su brzina/skalabilnost i decentraliziranost obrnuto proporcionalni. Stoga je izazov izgraditi platformu koja je i brza i skalabilna, ali u isto vrijeme se ne žrtvuje decentralizacija. Tim Algoranda zna da bez skalabilnog rješenja neće biti masovnog usvajanja njihove platforme. To smo vidjeli i kod Bitcoina i Ethereuma, koji su popularni, ali ne uspijevaju biti efikasni pri značajnom povećanju broja korisnika, a upravo je to potrebno za zadovoljenje suvremene ekonomije.

Skalabilnost ne bi trebala doći na štetu decentralizacije i sigurnosti. Sva su tri pojma vitalna za uspješnu blockchain platformu, a Algorand upravo to nastoji postići te napokon riješiti blockchain trilemu. Njihova platforma će također minimalizirati transakcijske troškove, dajući svijetu skalabilnu, sigurnu, decentraliziranu platformu s niskim naknadama za transakcije.

Algorandov “čisti” Proof-of-stake

“Pure proof of stake” je permissionless konsenzus algoritam koji koristi Algorand blockchain. Potvrda novih blokova ovdje nije prepuštena nekolicini unaprijed odabranih. Umjesto toga, korisnici se biraju slučajnim odabirom kako bi potvrdili nove blokove.

Također, korisnici ne moraju stakeati svoja sredstva na određeno razdoblje da bi sudjelovali u ovom procesu. Umjesto toga, u njihovim su kripto novčanicima dostupna sredstva spremna za potrošnju u bilo kojem trenutku. Stoga se svaki korisnik može odabrati kao validator sve dok na njegovom novčaniku ima sredstava. To onemogućuje varanje jer će svatko tko vara obezvrijediti svoja sredstva. I dokle god 2/3 sudionika ostane iskreno, protokol će raditi sasvim u redu.

Kako se potvrđuje blok

Faza prijedloga i krug glasanja dvije su faze potvrde bloka. Faza prijedloga sastoji se od zahtjeva za dodavanjem novog bloka u lanac. Svaki blok ima “selekcijsko sjeme” koje određuje koji korisnici mogu glasati za njegovu potvrdu. Jednom kad postoji blok koji treba potvrditi, svaki korisnik vidi njegovo sjeme odabira.

Pri drugoj fazi, krugu glasanja, svaki korisnik ocjenjuje provjerljivu slučajnu funkciju (VRF) sa svojim tajnim ključem sudjelovanja i selekcijskim sjemenom. VRF je pseudo-slučajna funkcija koja pruža javno provjerljive dokaze ispravnosti svojih outputa. Pruža poznate ishode koji se kasnije mogu otkriti pomoću dokaza, koje može generirati samo privatni ključ.

Izvor: Algorand whitepaper

Nakon procjene ispravnosti, svaki korisnik koji je odabran za glasovanje dobiva kriptografski dokaz kojim se može koristiti za glasanje. Ako veći dio sudionika glasa za blok, on se uspješno dodaje u lanac. Slučajan odabir sudionika čini proces decentraliziranim i nemogućim za manipulaciju

ALGO token

ALGO je izvorni token Algorand blockchaina. To je utility token. ALGO se koristi za plaćanje naknada za transakcije i DApp computing. Korisnici također mogu stakeati ALGO i zarađivati pasivni prihod. Štoviše, nagrade isplaćene validatorima za proizvodnju blokova dijele se i raspodjeljuju među svim vlasnicima ALGO tokena. Cilj je pomoći bržem postizanju decentralizacije platforme. ALGO ima maksimalan broj tokena od 10 milijardi. Svi su mintani (izdani) u Genesis bloku. Planira se distribucija svih tokena do 2030. putem nagrada, transakcija, prodaje tokena, itd. 

Cijena ALGO tokena nije premašila svoj ATH iz 2019. tijekom ovog bull runa, što može pokazati kako ima još puno prostora za rast. Nedavno su institucionalni igrači pokazali zanimanje za ovaj projekt. Mreža Algorand objavila je da je Arrington Capital, upravitelj digitalne imovine, obećao financiranje u iznosu od 100 milijuna dolara namijenjenih ubrzanju dodatnog razvoja na svim aspektima platforme. Ovo bi moglo imati utjecaj na cijenu ALGO tokena.

Algorand tim i partneri

Algorand je osnovao Silvio Micali, profesor s MIT-a koji je okupio vrlo jak tim. Za razliku od nekih projekata koji se uglavnom sastoje od poduzetnika na čelu projekta, Algorand se sastoji prvenstveno od istraživača i znanstvenika. Zbog povezanosti s MIT-om, većina tima Algoranda nalazi se u Bostonu.

Uz osnovni tim Algoranda, postoji i Zaklada Algorand, koja je organizacija za upravljanje i istraživanje koja vodi razvoj Algorand platforme.

  • Silvio Micali osnivač je Algoranda. On je stručnjak za kriptografiju, sigurne protokole i pseudo-slučajno generiranje i nadgleda sva istraživanja i sigurnost povezane s Algorandom. Suizumitelj je velikog broja protokola, uključujući gore spomenuti VRD (Verifiable Random Function), zero-knowledge proof i vjerojatnosnu enkripciju.
  • Steve Kokinos je izvršni direktor u Algorandu. Prije je bio izvršni direktor globalne platforme za komunikaciju poduzeća Fuze, a u Algorand donosi bogatstvo poslovnog i poduzetničkog iskustva.
  • W. Sean Ford je glavni operativni direktor u Algorandu, a donosi i bogato poslovno iskustvo, a prethodno je bio direktor za marketing u LogMeIn-u.

Uz gore navedenu jezgru Algorand tima, postoji još nekoliko bitnih članova. Jedna od njih je Keli Callaghan, voditeljica marketinga u Algorandu. Callaghan Ima ogromno iskustvo u marketingu i odnosima s kupcima iz prethodnog iskustva u Avidu, gdje je bila odgovorna za suradničko marketinško partnerstvo s Microsoftom, kao i terenske marketinške timove i globalne strategije angažmana kupaca.

Važno je napomenuti i Sergeya Gorbunova koji je voditelj kriptografije u Algorandu. Nagrađivani je istraživač i napisao je disertaciju o izradi naprednih kriptografskih protokola pomoću kriptografije zasnovane na “rešetki”. Također ga zanimaju blockchain protokoli, računalne mreže i sigurni sustavi skaliranje.

Algorand je dobio niz investicija iz brojnih VC fondova te su u zadnje vrijeme mnogi institucionalni igrači za njega pokazali velik interes. Oni se kreću od kripto specifičnih fondova do općenitijih investitora usmjerenih na tehnologiju. Algorand je također uložio u vlastiti VC fond pod nazivom Algocapital. Ovaj je fond prikupio 100 milijuna dolara i podržat će projekte koji imaju za cilj graditi na Algorand protokolu, nešto slično kao Ethereum Foundation.

Algorand partneri

2. lipnja je Borderless Capital, stvorila fond od 25 milijuna dolara usmjeren na potporu blockchain startupima sa sjedištem u Miamiju, u razvoju rješenja za digitalno plaćanje na mreži Algorand. NFT sektor pokazuje određeni interes za Algorand nakon partnerstva s Curateom koje će omogućiti mintanje NFT-ova, kao i puštanje Curvegrid birdgea, koji će omogućiti tvrtkama da u svoje poslovanje ugrade NFT i blockchain tehnologiju.

Ostali nedavni primjeri usvajanja uključuju partnerstvo s rješenjem plaćanja zdravstvenih usluga MAPay sa sjedištem na Bermudima, koje će svoje rješenje za plaćanje hostati na Algorand blockchainu u nastojanju da poboljša učinkovitost i smanjiti troškove zdravstvene zaštite, kao i partnerstvo s Xfinite i Eros Now radi stvaranja platforma za angažiranje sadržaja zasnovana na blockchainu za 224 milijuna registriranih korisnika Eros Nowa.

Ova nova partnerstva dolaze nakon naporne godine za mrežu koja je također uključivala integraciju USD Coin (USDC) i Tether (USDT), dvija najveća stablecoina u kripto ekosustavu.

Zajednica Algorand

Tim Algoranda je prilično aktivan na različitim platformama, poput Twittera, Facebooka i Telegrama. Oni također vode blog na Mediumu i pružaju česta ažuriranja za svoju zajednicu. Posebno su dobri u pružanju detaljnih tehničkih informacija kako bi korisnici dublje razumjeli projekt i njegove ciljeve.

Na Twitteru tim ima gotovo 110.000 sljedbenika, a Facebook privatna grupa blizu je 9.000 članova. Te su brojke u redu, a timski Telegram kanal ima preko 16.800 korisnika te je zajednica iznimno aktivna. Također, Algorand ima jedan od “normalnijih” subreddita gdje ljudi ne pričaju o cijeni već o tehničkom aspektu projekta te njegovom napretku i usvajanju.

Zaključak

Algorand je stvorio visoko cijenjeni stručnjak za kriptografiju s MIT-a, a podržava ga tim svjetske klase istraživačkih znanstvenika, poslovnih i marketinških stručnjaka. Iako ovo očito donosi velika očekivanja od projekta, do sada je tim postigao izvrsne rezultate.

Token je sjajno započeo takozvanom nizozemskom aukcijom  u lipnju 2019., iako je znatno pao u odnosu na ICO cijenu. Vrijeme će pokazati koliko se token dobro drži jer tim Algoranda planira putem aukcije prodavati 600 milijuna ALGO tokena godišnje, dok ne bude puštena cijela ponuda od 10 milijardi tokena. 

Mainnet je pokrenut s impresivnih 1.000 transakcija u sekundi, a to je omogućilo timu da stvori neka snažna partnerstva, dok su ostala u financijskoj industriji i industriji nekretnina u pripremi. To pokazuje da postoji stvarna potražnja za ponudom Algorandovog proizvoda.

Algorand je već poboljšao blockchain pejzaž svojim tehnološkim razvojem, a sada se nada daljnjim poboljšanjima kroz svoj mehanizam oporavka od napade mrežne particije, što je revolucionarna metoda koja napadaču ekonomski čini neizvedivim da ometa mrežu za bilo koju značajnu količinu vrijeme.

Algorand je impresivan zbog brzine razvoja i nedostatka značajnih bugova. Baza koda, koja je objavljena tek nedavno, smatra se dobro dokumentiranom i očito napravljenom od strane ozbiljnog i profesionalnog razvojnog tima.

U ovom se trenutku čini da je Algorand i tehnički i komercijalno pozicioniran za uspjeh u blockchain prostoru. S obzirom na to da u ovom bull runu nije dosegao svoj ATH, Algorand je jedan od projekata koji tek treba biti prepoznat od strane javnosti.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X