Američki senatori ne žele da olimpijci koriste kineski CBDC

0

Tri američka senatora potpisala su pismo u kojem pozivaju olimpijske dužnosnike da zabrane američkim sportašima upotrebu digitalnog juana (kineskog CBDC-a) tijekom Zimskih igara u Pekingu 2022. godine.

Praćenje sportaša putem digitalnog juana?

U pismu od ponedjeljka predsjednici uprave američkog Olimpijskog i Paraolimpijskog odbora Susanne Lyons, republikanski senatori Marsha Blackburn, Roger Wicker i Cynthia Lummis zatražili su od dužnosnika da spriječe američke sportaše u korištenju ili prihvaćanju digitalnog juana, s obzirom na njihovu tvrdnju da ga može Narodna banka Kine ili PBoC “pratiti”. Njih su trojica tvrdili da bi kineska komunistička partija mogla koristiti digitalnu valutu za nadzor gostujućih sportaša i po povratku u Sjedinjene Države.

Senatori su rekli da je kineska vlada nedavno uvela nove značajke za digitalni juan, dajući dužnosnicima mogućnost “da znaju točne detalje što je netko kupio i gdje”. Kao primjer naveli su aplikaciju za razmjenu poruka i plaćanje WeChat, tvrdeći da se platforma “već koristi za nadzor, prijetnje i uhićenje kineskih građana“.

Lummis, Blackburn i Wicker zatražili su sastanak o toj temi za Senatski odbor za trgovinu, znanost i promet u roku od 30 dana. Pozvali su Olimpijski odbor na suradnju sa saveznim agencijama “kako bi zaštitili privatnost američkih sportaša od kineske komunističke vlade”.

Kinin CBDC već aktivan u određenim poljima

Ovo se odvilo nakon što je Kina izjavila kako želi dopustiti strancima da koriste digitalni juan na Zimskim olimpijskim igrama 2022. godine. Kina je započela pilotska ispitivanja svog digitalnog juana u travnju 2020. godine, dajući stanovnicima u različitim gradovima digitalnu valutu središnje banke (CBDC) vrijednu tisuće dolara. Iz PBoC su također izjavili da istražuju dopuštanje stranim sportašima i posjetiteljima da koriste CBDC tijekom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine, što bi navodno bio prvi takav test na stranim državljanima u Kini.

Iako su ljetne olimpijske igre 2020. u Tokiju odgođene za godinu dana zbog pandemije COVID-19, Peking je navodno još uvijek u tijeku priprema za zimske igre, koje bi trebale započeti u veljači 2022. Kinesko nacionalno zdravstveno povjerenstvo dosljedno je izvještavalo o manje od 200 novih dnevnih slučajeva bolesti COVID-19 od ožujka 2020, ali neka izvješća sugeriraju da je vlada odgovorna za kampanju punu dezinformacija u vezi s pandemijom.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X