Australija korak bliže uspostavi digitalne valute središnje banke

0

Središnja banka Australije (RBA) najavila je pokretanje pilot faze za svoju digitalnu valutu eAUD, čime je Australija postala korak bliže mogućnosti uspostave digitalne valute središnje banke (CBDC). U suradnji s Australskim istraživačkim centrom za digitalne financije, RBA pozvala je nekoliko tvrtki, uključujući ANZ i Mastercard, da sudjeluju u istraživanju 14 slučajeva upotrebe eAUD-a.

eAUD: Pilot faza digitalnog australskog dolara

Pilot faza i paralelna istraživačka studija imaju za cilj pridonijeti praktičnom učenju i povećati razumijevanje kreatora politike o tome kako bi CBDC mogao potencijalno koristiti australskom financijskom sustavu i gospodarstvu.

Dokumenti koje je prikupio The Australian Financial Review prema zakonima o slobodi informacija navodno otkrivaju da vlada namjerava objaviti konzultacijske dokumente u drugom tromjesečju 2023. godine.

Druga tvrtka uključena u najavu je Canvas Digital, layer 2 blockchain izgrađen na ethereumu koji koristi ZK tehnologiju (Zero Knowledge Proof Protocol) kako bi olakšao transakcije. Canvas će koristiti Circleov USDC stablecoin i eAUD kako bi pilotirao namire deviznih transakcija. Tehnologija ZK-rollupova koristi se za povećanje učinkovitosti temeljnog blockchaina i smanjenje vremena namire i transakcijskih troškova.

Australsko Ministarstvo financija vjeruje da je nakon kolapsa FTX-a potražnja za kriptovalutama “značajno oslabila”, što bi moglo dati više vremena za rješavanje propisa.

“Ministarstvo financija smatra da su ove zabrinutosti donekle ublažene trenutnim tržišnim uvjetima koji rezultiraju manjom potražnjom potrošača za kripto imovinom; i potrebom da se dovrši mapiranje tokena kako bi se razjasnilo kako će svaki novi okvir licenciranja funkcionirati u praksi.”

U rujnu prošle godine, istraživanje australske kripto burze Swyftx otkrilo je da 4,2 milijuna Australaca posjeduje kriptovalute, dok približno milijun Australaca planira kupiti kriptovalute po prvi put u sljedećih 12 mjeseci.

Više od 10 zemalja već je pokrenulo CBDC, a 89 zemalja ili pilotira, razvija ili istražuje CBDC, prema web stranici američkog Atlantic Councila. Primjerice, u SAD-u, Federalne rezerve godinama istražuju koncept izdavanja vlastitog tokeniziranog dolara, a nedavno je objavljeno zapošljavanje pojedinaca koji bi mogli pomoći u dizajniranju i razvoju digitalne verzije američkog dolara.

Međutim, postoje i neki koji su protiv izdavanja CBDC-a, kao što je predstavnik republikanske većine u Zastupničkom domu, Tom Emmer, koji tvrdi da bi to oduzelo pravo Amerikancima na financijsku privatnost.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X