Bakkt, tehnički uzroci ili Trump? Teorije o iznenadnom padu bitcoina

0

Bitcoin (BTC) je pao preko 13% u razdoblju od samo 24h, nakon čega se pojavilo nekoliko interpretacija o tome što je moglo pokrenuti pad.

Cijena bitcoina kreće se oko razine od 8.091 dolara (u vrijeme pisanja vijesti), što predstavlja ogroman gubitak od 21,3% na tjednoj razini.

Je li kriv Bakkt?

Među najpopularnijim teorijama je razočaranje tržišta zbog lošeg starta Bakktovih (trgovinska platforma za terminske ugovore na bitcoin i druge kriptovalute) tek lansiranih bitcoin futures ugovora za institucionalne klijente.

Slab doseg ubrzo nakon lansiranja proizvoda vjerojatno je oslabio raspoloženje investitora, budući da su promatrači uvidjeli očiglednu činjenicu da institucionalna potražnja za izloženošću bitcoinima možda neće biti tako snažna kao što se ranije pretpostavljalo.

59 BTC trgovalo se na platformi tijekom 24 sata, a prema novom izvještaju agencije Reuters, tijekom 24. rujna sklopilo se ukupno 166 ugovora.

Jamie Farquhar, portfeljni menadžer kripto kompanije NKB Group iz Londona, izjavio je:

“Jedna je stvar institucionalnom novcu dati pristup BTC-u. Druga je stvar učiniti ih dovoljno komfornim da ih zapravo kupe.”

Podijeljena mišljenja

Teza o krivnji Bakkta nije dobila jednoglasnu podršku, a mnogi smatraju da je preuranjeno govoriti o nepovratnom stanju u roku od samo nekoliko dana od lansiranja proizvoda.

Drugi komentatori ukazuju na tehničke čimbenike koji utječu na pad cijene bitcoina. Ipak, dodatne teze koje se šire među trgovcima bitcoina su više makroekonomske i geopolitičke prirode, posebno vezano uz vijesti i javnim optužbama predsjednika Sjedinjenih Država, Donalda Trumpa, zbog njegovog vrlo kontroverznog poziva upućenog ukrajinskom predsjedniku Zelenskom.

Trump je u telefonskom razgovoru od Zelenskog u više navrata tražio da istraži Huntera Bidena, njegova najizglednijeg rivala u nadolazećoj predsjedničkoj utrci.

Neki su na taj način povezali slaba tržišna kretanja bitcoina sa ovom širom političkom slikom, jer tradicionalna tržišta odskaču od posljednjeg naleta američke politike.

Nekoliko kripto tržišnih analitičara smatraju da niže kamatne stope koje je Trump podržao predstavljaju “raketno gorivo” za cijenu bitcoina te da njegova kontroverzna politika ima uglavnom pozitivan utjecaj na kriptovalute.

Trump je sve glasniji u vezi s monetarnom politikom Federalnih rezervi:

“Federalne rezerve trebale bi smanjiti naše kamatne stope na 0 ili manje, a mi bismo tada trebali početi refinancirati svoj dug. Kamatni troškovi trebaju se znatno smanjiti. Imamo sjajnu valutu, snagu i bilancu.”

Ipak, središnja banka ima odmjeren pristup pa je tako prošli tjedan svoju referentnu stopu snizila na samo sramežljivih 2%.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X