Beskonačno tiskanje gotovine je najveći argument za Bitcoin!

1

Predsjednik Federal Reserve banke Minneapolisa, Neel Kashkari, rekao je da Federal Reserve ima “beskonačnu količinu gotovine“, ta izjava došla je kao odgovor na zabrinutosti zbog kolapsa cijena dionica.

Neopravdano izdavanje gotovine za sprječavanje ekonomskog kolapsa!

Govoreći u emisiji “60 minuta”, Kashkari je rekao: 

“U financijskom sustavu ima dovoljno novca, a u Federalnim rezervama postoji beskonačna količina novca. Učinit ćemo sve što trebamo učiniti kako bismo osigurali da ima dovoljno novca u bankarskom sustavu.”

Na ovu izjavu reagirali su mnogi iz kripto industrije koji smatraju da je ovakav način funkcioniranja financijskog sustava fascinantan. Tako je Alan Silbert, direktor INX-a izjavio da je ovakav scenarij moguć upravo iz razloga nepokrivenosti fiat valuta. Fiat valute više nemaju podlogu u određenoj imovini (npr. zlatu) te se trenutno provodi zloupotreba neopravdanog tiskanja novca. Vladine mjere ne mogu spasiti američko gospodarstvo, a trenutna kriza samo je dovela do toga da je ispis novca jedini preostali alat za privremeni spas ekonomije. Bilijuni (eng. Trillions) američkih dolara će bez pokrića biti tiskani u budućem razdoblju.

Silbert je nadodao kako misli da će nakon što se prašina od likvidacija, margin callova i otvorene panike slegne, Bitcoin početi pokazati svoju snagu naspram fiat valuta.

S tim se složio i Mati Greenspan, osnivač Quantum Economics-a.

 “To je u osnovi razlog stvaranja Bitcoina”, rekao je. “Jedan od glavnih ciljeva Bitcoina je suprotstavljanje ideji da stvaranje novca može biti neiscrpno.”

Bitcoin vs gotovina

Bitcoin je ograničen na 21 milijun komada, a u algoritmu je zapisano da se količina novo izrudarenih Bitcoina prepolovi svake četiri godine dok se ne proizvedu minimalni iznosi. Taj je postupak poznat kao halving Bitcoina.

Tradicionalna tržišta su u teškoj situaciji. S&P 500 se spustio na razine koje se nisu vidjele od 2017., a Dow Jones pao je na najniže razine od 2016. Kao odgovor, FED čini sve što je u njihovim mogućnostima kako bi zaustavio ovaj financijski pokolj, obećavajući jedan bilijun dolara u dnevnim Repo operacijama ( zajmovi bankama) i daljnje kvantitativno ublažavanje, odnosno stavljanje više novca u sustav.

“Fiat je uvijek bio beskonačan”, rekao je izvršni direktor Shapeshift-a Erik Voorhees za Decrypt. Središnje banke ga nikada ne prestaju stvarati i zato ono gubi na vrijednosti svake godine, zauvijek. Ono što se sada promijenilo je brzina stvaranja. Centralne banke trenutno stvaraju što je moguće više gotovine.

Do sada je cijena Bitcoina pozitivno odgovorila na najnovije najave fiskalnih poticaja. Iako su burze nastavile padati, cijena Bitcoina vraća se natrag. Trenutno je porastao za 37% od najnižeg nivoa prošlog tjedna. Bit će zanimljivo pratiti daljnji razvoj situacije te korelaciju između kretanja cijena na tradicionalnoj burzi i kripto burzi.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png
* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

1 Comment

  1. A koja je razlika izmešu štampanja gotovine i štanjcanaja bitcoina?
    Ako ikad bitocin postane mainstream, biti će ista stvar kao i sda sa fiat novcem.
    Čovječanstvo nije jedino evoluiralo, tu su samo mikropoacai i varijacije na istu temu.

Leave A Reply

X