Big tech je veća prijetnja ekonomskom sustavu od kriptovaluta

0

Volumen kripto trgovanja i dalje se povećava, ali središnje banke nekih zemalja to ignoriraju te smatraju kako kripto nije nešto što može ugroziti trenutni financijski ekosustav. Danska je posljednja zemlja koja se pridružila narativu “kripto je zanemariv”. Lars Rohde, guverner središnje banke u Danskoj, rast kripto trgovine ne vidi kao ozbiljnu ekonomsku prijetnju.

“Mogao bih doći u napast da to ignoriram”, rekao je Bloombergu. “Mislim da se ovdje izraz valuta loše koristi. Većina valuta pohranjuje vrijednost ili je sredstvo transakcije. Nema stabilnosti, nema jamstva o vrijednosti kriptovaluta. “

Kriptovalute su u najboljem slučaju špekulativna imovina, dodao je. Na pitanje o potezima središnjih banaka za smanjenje špekulativnog suparništva s kriptovalutama, priznao je da se više boji poteza glavnih tehnoloških tvrtki na polju plaćanja. Invazija “big techa” u valutno područje iznimno je zanimljivija, ocijenio je.

“Ako tehnološki giganti dođu do sredstava za transakcije, to bi moglo biti stvarna prijetnja autonomiji i neovisnosti središnjih banaka.”

Danska je bila jedna od najranijih zemalja koja je istražila mogućnost digitalne valute središnje banke ili CBDC-a. Nacionalna banka Danske odbacila je tu ideju nakon jednogodišnje studije tijekom 2016. i 2017. godine, odlučivši da CBDC rješenje ne može znatno poboljšati trenutnu financijsku infrastrukturu zemlje.

Čini se da mišljenje ove središnje banke nije imalo puno utjecaja na druge banke u Danskoj. Na primjer, ovog je tjedna danska Saxo banka objavila da lansira novi kripto FX proizvod. To će omogućiti korisnicima s Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, odnosno regije MENA, da trguju derivatima glavnih kriptovaluta poput Bitcoina, Ethereuma i Litecoina za fiat valute s jednog margin računa.

Druge središnje banke širom svijeta izrazile su različite stavove o kriptovalutama. Središnja banka Kuvajta izdala je upozorenje o korištenju kripta prošlog tjedna, dok je kanadska središnja banka rekla da Bitcoin i drugu kripto imovinu smatra visokim rizikom “jer je njihovu vlastitu vrijednost teško utvrditi”.

De Nederlandsche Bank NV, nizozemska središnja banka, zauzela je neutralan stav o kripto trgovanju u nedavnoj izjavi u kojoj je istaknuto: „Kripto ne predstavlja ništa. To nije udio ni u čemu. To nije zajam koji se vraća s kamatama.”

Zanimljivo je da iako ove središnje banke nemaju pozitivan stav prema kriptovalutama, većina njih radi na razvoju vlastitih CBDC-ova.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X