Binance pod povećalom Reutersa i istragom SEC-a zbog sumnjivih kripto aktivnosti

0

Američka financijska agencija SEC navodno sumnja da je najveća svjetska kripto burza prodavala neregistrirane tokene, a novinska agencija Reuters izvukla je neke stare slučajeve koji navode da je Binance središte hakera, prevaranata i trgovaca drogom.

Komisija za burze i vrijednosnice Sjedinjenih Država istražuje je li Binance Holdings prekršio pravila o vrijednosnim papirima kada je prije pet godina lansirao svoj BNB token kroz inicijalnu ponudu “kovanica” (ICO). BNB je trenutno peta najveća kriptovaluta.

Prema navodima Bloomberga, barem je jedan stanovnik SAD-a tvrdi da je sudjelovao u ICO-u 2017. godine, što bi mogla biti ključna činjenica za SEC, koji je već pokrenuo više slučajeva protiv brojnih ICO projekata.

Reuters razotkriva Binance

Početkom svibnja, Reuters je objavio poduže posebno izvješće u kojem se navodi da je Binance obradio najmanje 2,35 milijardi dolara transakcija od hakiranja, raznih prijevara i prodaje narkotika između 2017. i 2021. te da je u to vrijeme imao slabe Know Your Customer (KYC) i Anti-Money Laundering (AML) zaštite.

Istraživanje Reutersa je pokazalo da je najveća svjetska burza kriptovaluta punih pet godina služila kao kanal za pranje najmanje 2,35 milijardi dolara ilegalnih sredstava.

Među ostalim slučajevima, Reuters spominje hakiranje Eterbasea, pri čemu je dio prihoda preko Binancea prala sjevernokorejska hakerska grupa Lazarus te Binanceovu povezanost s ruskim narkomarketom Hydra.

U rujnu 2020., sjevernokorejska hakerska grupa poznata kao Lazarus provalila je u malu slovačku kripto burzu Eterbase i ukrala kriptovalue u vrijednosti oko 5,4 milijuna dolara. Bila je to jedna u nizu Lazarusovih cyber pljački za koje je Washington rekao da su usmjerene na financiranje sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja.

Nekoliko sati kasnije, hakeri su otvorili najmanje dvadesetak anonimnih računa na Binanceu, što im je omogućilo da konvertiraju ukradena sredstva i prikriju trag novca, stoji u prepisci između slovačke nacionalne policije i Binancea.

U svega devet minuta, koristeći samo šifrirane adrese e-pošte kao identifikaciju, Lazarus hakeri kreirali su Binance račune i trgovali kriptovalutama ukradenim sa slovačke burze Eterbase.

Binance osporava Reutersove navode

“Zbog anonimne prirode računa Binance nije imao pojma tko prenosi novac putem njihove mjenjačnice”, rekao je suosnivač Eterbasea Robert Auxt, čija tvrtka nije uspjela povratiti sredstva.

Ovaj izgubljeni novac dio je bujice nezakonitih sredstava koja je tekla kroz Binance od 2017. do 2021. godine, pokazalo je istraživanje Reutersa.

Tijekom tog razdoblja, Binance je obradio transakcije u ukupnom iznosu od najmanje 2,35 milijardi dolara proizašle iz hakova, prijevara i ilegalne prodaje droga, izračunao je Reuters pregledom sudskih zapisa, izjava tijela za provedbu zakona i podataka o blockchainu, koje su za novinsku agenciju prikupile dvije tvrtke za analizu blockchaina.

Glasnogovornik Binancea osporio je Reutersove navode, a burza je u priopćenju za Forbes navela da je izvješće “užasno dezinformirano te da koristi zastarjele i neprovjerene informacije iz 2019. i godine” te se o svemu izjasnila u blog postu na svojoj internetskoj stranici.

Binance je već predmet nekoliko američkih saveznih istraga, a navedeno istraživanje Reutersa samo će dodatno baciti sjednu na Binance koji će biti pod još većim povećalom SEC-a.

Agencija za nadzor financijskih usluga (FCA) naložila je Binance Markets, njegovoj podružnici u Ujedinjenom Kraljevstvu da prekine aktivnosti nakon revizije poslovanja prošle godine. Osim toga, Binanceu je naređeno da prestane s radom u Ontariju u lipnju prošle godine, iako je ostao aktivan u kanadskoj provinciji do ožujka ove godine.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X