Binance preuzima konkurentski FTX kako bi spriječio kolaps tržišta

0

Kripto div Binance potpisao je ugovor o kupnji FTX-a kako bi pokrio “krizu likvidnosti” na burzi kriptovaluta.

Iznenadni potez izazvao je novu zabrinutost u vezi s rizicima s kojima se ulagači suočavaju na nestabilnom kripto tržištu.

Ovo je poprilično zapanjujući ishod koji je uslijedio nakon špekulacija da su FTX i sestrinska firma Alameda Research suočeni s krizom likvidnosti.

Početkom ove godine FTX je procijenjen na 32 milijarde dolara, a Binance je najveća kripto burza po količini. Financijski uvjeti transakcije nisu objavljeni, no poznato je da odjel FTX-a za SAD, zaseban entitet poznat kao FTX US, nije uključen u ovaj dogovor.

Izvršni direktor Binancea, Changpeng Zhao, rekao je u tweetu da je FTX, kojeg vodi milijarder Sam Bankman-Fried, zatražio njihovu pomoć nakon “značajne krize likvidnosti”.

“Kako bismo zaštitili korisnike, potpisali smo neobvezujuće pismo namjere, s namjerom da u potpunosti preuzmemo FTX.com i pomognemo u pokrivanju krize likvidnosti. Kao sljedeći korak prema akviziciji FTX-a, provest ćemo punu dubinsku analizu (engl. due diligence) u narednih nekoliko dana.”

U jednom od prijašnjih tweetova, Bankman-Fried je rekao da operacije Binancea i FTX-a u SAD-u nisu bile dio dogovora, no na kraju su ipak postigli dogovor o strateškoj transakciji s Binanceom.

“Stvari su se zaokružile, a prvi i posljednji investitori FTX.com-a su isti: postigli smo dogovor o strateškoj transakciji s Binanceom za FTX.com”, napisao je CEO FTX-a, Sam Bankman-Fried.

“Već je neko vrijeme javna tajna da su FTX i Binance bili u egzistencijalnoj konkurenciji; jedino iznenađenje danas je da su stvari tako brzo eskalirale do prividnog zaključka. Ovaj bi potez trebao kratkoročno olakšati potrošače, ali dugoročno stvara niz drugih pitanja”, rekao je Joseph Edwards, investicijski savjetnik u Securitize Capitalu.

Kriza likvidnosti proganja kripto tržište

Kriza likvidnosti u FTX-u, koji je 2022. otkupljivao problematične kripto platforme, nagovještava potencijalnu veću prodaju kriptovaluta.

Kripto tržište doživjelo je žestoku rasprodaju. Bitcoin je također porastao nakon što je bio pod pritiskom prije nego što je pao na novu najnižu razinu u posljednje dvije godine – 17.300 dolara. U vrijeme pisanja ovog članka, cijena Bitcoina iznosi 17.973 dolara.

“Ovo je vrlo dinamična situacija i mi procjenjujemo situaciju u stvarnom vremenu. Binance ima diskrecijsko pravo povući se iz dogovora u bilo kojem trenutku”, dodao je Zhao. “Očekujemo da će FTT biti vrlo volatilan u nadolazećim danima kako se stvari budu razvijale.”

Manja kripto imovina povezana s Alamedom, tvrtkom u vlasništvu Sama Bankman-Frieda, pretrpjela je veće gubitke. FTX token (FTT), izvorni token FTX platforme za trgovanje, potonuo je za čak 76,5%. Token je vezan za Ethereumovog konkurenta Solanu, čiji je veliki pokrovitelj Alameda, izgubio je 28,4%.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X