Bitcoin Core bit će arhiviran ispod arktičkog leda

0

Microsoftova podružnica GitHub, jedna od najvećih platformi za razmjenu i objavu programerskog koda na svijetu, nedavno je otkrila svoj program arhiviranja pod nazivom “Archive Program”.

Riječ je o inicijativi koja za cilj ima očuvanje tehnologija otvorenog koda za idućih 1000 godina. Plan je pohraniti besplatan, open-source Bitcoin Core softver, ali i niz drugih blockchain projekata, uključujući Ethereum i Dogecoin codebase i Lightning Network.

Kôd blockchain mreže bit će pohranjen na filmske role i spremljen u čeličnu vremensku kapsulu

Program je zamišljen kao koncept vremenske kapsule s ciljem pohrane brojne tehnologije otvorenog koda i misijom očuvanja softvera otvorenog koda kako bi buduće generacije mogle upoznati današnju kulturu.

GitHub planira pohraniti Bitcoin codebase u dubine ledenog planinskog područja smještenog na norveškom arktičkom otoku Svalbard. Otok je inače globalno skladište sjemena, a pokraj njega se nalazi napušteni rudnik, koji će sada postati arhiva i dom otvorenom kodu.

Norveška kompanija Piql, specijalizirana za dugoročno pohranjivanje podataka, sve će snimke kodirati na filmske role posebnog materijala i tehnologije, dužine 3.500 metara i pohraniti na dubinu od 250 metara ispod zemlje.

GitHub se udružio sa institucijama poput Fondacije softverske baštine (Software Heritage Foundation), Arktičkog svjetskog arhiva (Arctic World Archive), Bodleiana knjižnicom Sveučilišta Oxford i Stanford knjižnicama kako bi osigurao dugoročno očuvanje softvera otvorenog koda koji bi u suprotnom mogao biti napušten, zaboravljen ili izgubljen.

“Zaštitit ćemo neprocjenjivo znanje pohranjivanjem višestrukih primjeraka u različite formate podataka i lokacija, uključujući dugoročnu arhivu osmišljenu da traje najmanje 1.000 godina”, piše GitHub.

Postoji značajna povijest događaja koji pokazuju da izgubljene tehnologije i napušteni kôd mogu dovesti do katastrofe. Ovaj program želi zaustaviti pogreške iz prošlosti i spriječiti da se korisne i vrijedne tehnologije nepovratno izgube. Kao i bilo koja sigurnosna kopija, GitHub Archive Program namijenjen je nepredvidivim stvarima budućnosti.

Sigurnosne kopije sigurnosnih kopija

Zbog kratkotrajne prirode većine današnjih medija za pohranu, rješenje koje nudi GitHub zahtijeva arhiviranje softvera kroz više organizacija i dugoročne oblike za pohranu. Internetski arhivisti za ovo koriste akronim LOCKSS, što je kratica za “puno kopija čuva stvari sigurnima”.

Budući da se kripto-industrija temelji na vrijednostima otvorenosti i transparentnosti, velik broj projekata objavljen je kao open-source, a njihovo glavno spremište je upravo GitHub.

Napori uloženi u stvaranje dugoročne arhive ovog kodeksa trebali bi spriječiti gubitak postojećih tehnologija, istovremeno osiguravajući da budući povjesničari i znanstvenici nauče i saznaju više o važnim projektima današnjice.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Bitcoin mjenjačnicu te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

This image has an empty alt attribute; its file name is cta-crobitcoin-final-1024x197.png

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X