Bitcoin dosegnuo 50% tržišne dominacije po prvi put u 2 godine

0

Bitcoin dominance, podatak koji mjeri koliki postotak Bitcoina čini ukupnu kapitalizaciju kripto tržišta, probio je granicu od 50%.

U ponedjeljak 19. lipnja dominacija Bitcoina dosegnula je malo iznad 50% i od tada se ustalila na 49,9%, prema podacima iz TradingViewa.

To znači da sam Bitcoin čini polovicu ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta od 1,1 bilijun dolara. Prema podacima Coingecka, trenutna tržišna kapitalizacija Bitcoina iznosi 519 milijardi dolara.

Novi preokret na kripto tržištu

Tržišna dominacija Bitcoina porasla je za više od 10,5% od 27. studenog 2022., što je povećanje velikim dijelom potaknuto ulagačima koji vodeću kripto imovinu gledaju kao sigurno utočište nakon FTX krize i usred sve većeg regulatornog nadzora nad kripto imovine u Sjedinjenim Državama.

Dok je dominacija Bitcoina značajno porasla u posljednjih osam mjeseci, tržišna dominacija bila je stabilna i iznosila 20% veći dio godine. Kombinirana vrijednost Bitcoina i Ethera sada čini otprilike 70% cjelokupnog kripto tržišta.

Suosnivač MicroStrategyja i otvoreni bitcoin bull Michael Saylor vjeruje da će tržišna dominacija Bitcoina premašiti 80% u nadolazećim godinama, budući da sve veći regulatorni pritisak Komisije za vrijednosne papire (SEC) uzrokuje da stablecoini i većina druge kripto imovine “nestanu”.

“Cijela industrija je predodređena da bude racionalizirana sve do industrije usmjerene na bitcoin, s možda pola tuceta do desetak drugih tokena na Proof-of-worku”, istaknuo je Saylor.

Uz to, Saylor je za nedostatak “mega institucionalnog novca” koji ulazi u kripto prostor okrivio “zbrku i tjeskobu” koju je donijelo 25.000 drugih kriptovaluta koje su se pozicionirale kao alternative Bitcoinu.

“Bitcoin je univerzalno, globalno priznata digitalna roba u ovoj industriji,” dodao je Saylor, naglašavajući činjenicu da je Bitcoin jedina kriptovaluta koju je predsjednik SEC-a Gary Gensler označio kao robu. SEC je do sada ukupno 68 kriptovaluta proglasio vrijednosnim papirima.

Prema podacima Cointelegraph Price Indexa, Bitcoin se trenutno trguje po cijeni od 28.810 dolara. Vrijednost Bitcoina porasla je više od 3% tijekom prošlog tjedna unatoč “strahu” na kripto tržištu koji je dosegao najvišu točku u tri mjeseca.

Tvrtka za kripto istraživanje Santiment također ističe da je investicijski div Blackrock podnio zahtjev za Bitcoin spot ETF kao jedan od glavnih pokretača rasta cijene Bitcoina u posljednjih nekoliko dana.

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X