Bitcoin i Ethereum u porastu, kripto tržišna kapitalizacija premašila bilijun dolara

0

Tržište kriptovaluta napokon je u porastu. Cijena Bitcoina premašila je 20,000 dolara, a Ethereum je porastao iznad 1,500 dolara po prvi put nakon prelaska na POS (proof-of-stake). Kripto tržišna kapitalizacija premašila je bilijun dolara.

Bitcoin je porastao za 5%, a druga najveća kriptovaluta Ethereum porasla je čak 12%. U vrijeme pisanja ovog članka, cijena Bitcoina iznosi 20,587.28 dolara, a Ethereuma 1,546.09 dolara.

Osim ove dvije vodeće kriptovalute, u porastu su i neki značajni altcoini, uključujući Solanu koja je porasla za 12% i sada je na 32 dolara. Cardano je porastao za 14 posto na 0,41 dolar, a Polkadot za gotovo 11 posto na 6,50 dolara.

U usporedbi s najvišim iznosom koji je u studenom 2021. iznosio 4,600 USD, ETH je sada ukupno pao za više od 67%.

Iako neki analitičari predviđaju da će ETH ponovno probiti psihološku barijeru od 2000 dolara prije kraja ove godine, volatilnost kriptovalute može otežati precizno određivanje takvih predviđanja cijena.

Prema podacima dostupnim na CoinGecku, ukupno tržište kriptovaluta sada ima ukupnu kapitalizaciju od 1,03 bilijuna dolara, što je rast veći od 6%. Ovo je ujedno i prvi put da je tržište dostigo granicu od bilijun dolara od 4. listopada.

Što je uzrokovalo porast kriptovaluta?

Analitičari ukazuju na makroekonomske trendove i dioničko tržište koje je također u porastu jer sve više velikih kompanija izvještava o zaradi. Edward Moya, viši tržišni analitičar OANDA-e, također se nada da će američka središnja banka uskoro smanjiti svoj agresivni plan povećanja kamatnih stopa.

“I bitcoin i ethereum dobivaju na zamahu dok Wall Street raste. Gospodarstvo pokazuje daljnje znakove slabljenja i to pomaže ulagačima da ojačaju uvjerenje da će FED biti u boljoj poziciji da smanji tempo pooštravanja nakon FOMC sastanka sljedećeg tjedna”, izjavio je Moya.

Ako kamatne stope počnu padati kasnije ove godine, neki analitičari vjeruju da bismo mogli vidjeti ubrzani rast kriptovaluta u 2023. godini.

Gospodarstvo je nedvojbeno usporilo u određenim ključnim područjima, a budući da je FED kasno reagirao na početni porast inflacije, moguće je da su cijene pale više nego što podaci pokazuju.

S obzirom na trenutnu situaciju, Bitcoin, Ethereum i Cardano mogle bi biti među najboljim kriptovalutama kad tržište ponovno postane bikovsko.

Naravno, s bilo kojim visokorizičnim ulaganjem poput kriptovalute, ulagači bi trebali ostati svjesni rizika, biti spremni na promjenjivu prirodu ovih ulaganja te ne ulagati više nego od onoga što su spremni izgubiti. Treba biti svjestan kratkoročnih rizika, ali i pripaziti na to gdje će se kriptovaluta nalaziti za pet do deset godina.

Izvor: Decrypt

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Tech journalist interested in cryptocurrencies. Passionately curious about the ways technology is changing how we live, think and interact.

Leave A Reply

X