Bitcoin je i dalje ilegalan u ove 4 države

2

Iako se Bitcoin revolucija proširila svijetom, još uvijek postoje mjesta gdje vas kupovina ili korištenje Bitcoina može poslati u zatvor.

Porastom popularnosti Bitcoina neke države su shvatile prednosti i potencijal ove decentralizirane valute za svoju ekonomiju, te su odlučile umjesto kažnjavanja uvesti restrikcije i poreze kako bi uprihodile od trgovine. Japan je uveo zakon koji je učinio Bitcoin legalnim oblikom naplate preko interneta. Australija je ukinula duplo oporezivanje kojim su bili oštećeni Bitcoin korisnici.

Ali, uz te primjere, postoje države gdje je i dalje ilegalno posjedovati, trgovati ili koristiti Bitcoine, te ostale kriptovalute. U tim državama Bitcoin nije ilegalan zbog rizika za građane tih država, već je glavni razlog činjenica da nudi alternativu za klasičan monetarni sustav i izlaz iz centraliziranih, kontroliranih sustava u nadležnosti vladajućih vlasti.

Bolivija

U svibnju, 2014, državna centralna banka, El Banco Central de Bolivia, je službeno zabranila sve valute koje nisu izdane ili regulirane od strane vlade, osobito Bitcoin, te ostale altcoinove koji ne pripadaju državi i ne pridonose njezinoj ekonomiji.

Ilegalno je svako korištenje valute koja nije izdana i kontrolirana od strane vlade ili autoriziranog entiteta.

Ekvador

Nacionalna skupština Ekvadora je u Srpnju 2014, objavila dopis s kojim su zabranili kripto valute, te odobrili vladi da jedina može izdati svoju verziju elektroničkog novca.

Kirgistan

U ovoj Azijskoj državi je zabranjeno korištenje Bitcoina za bilo kakvu naplatu. Naime, nije zabranjeno kupovati, prodavati ili koristiti Bitcoin, ali je ilegalno raditi trgovinu i plaćati s njime. U Kolovozu, 2018, nacionalna banka Kirgistana je objavila dopis kako je korištenje Bitcoina i ostalih kripto valuta u procesu plaćanja ilegalno, te je jedina valuta koja se može koristiti u tu svrhu Kirgistanski Som (KGS).

Pod legalnim okvirom Kirgistanske Republike, jedina zakonska valuta na našem teritoriju je Kirgistanski som. Korištenje “virtualne valute” Bitcoin, u svrhu plaćanja u Kirgistanskoj Republici je kršenje zakona naše države.

Bangladeš

Bitcoin nije legalan ni u Bangladešu, transakcije bilo kakvog tipa decentralizirane valute mogu vas smjestiti u zatvor do 12 godina. Takav zakon je tamo posljednje tri godine.

U Rujnu 2014, Bangladeška banka je dala mišljenje o korištenju Bitcoina i upozorila sve da će korištenje biti kažnjeno zakonom. Službenici banke su izjavili da će svatko tko bude proglašen krivim za korištenjem Bitcoina biti kažnjen zatvorskom kaznom u trajanju do 12 godina pod zakonom protiv pranja novca.

Bitcoin nije legalan način plaćanja u niti jednoj državi. Svaka transakcija napravljena s Bitcoinom ili bilo kojom drugom kripto valutom je kazneno djelo.

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

2 Comments

  1. Psihološki gledano, ovaj članak je zapravo indirektna reklama za bitcoin i ostale kriptovalute. Sve dok neka od država ne proglasi bitcoin ili slične valute legalnim sredstvom za otplatu duga, možemo samo govoriti o kladionici, a ne o valuti.

Leave A Reply

X