Bitcoin je ključ za uspjeh malih poduzeća

2

Mala i srednja poduzeća su osnovica ekonomije i gospodarstva neke zemlje.  Uzmimo za primjer SAD gdje je više od polovice radnika zaposleno od strane poduzeća sa manje od 500 zaposlenika. Povrh toga, mala i srednja poduzeća stvaraju 66 % novih poslova.

Unatoč njihovoj važnosti za ekonomiju, mala poduzeća se susreću s ozbiljnim preprekama kada dolazi do kompetitivnosti na Internetu. Bitcoin ima potencijal da ih konačno osnaži i generira njihov rast i razvoj, no prvo je potrebno osigurati valutu kroz pametne regulacije.

Poduzetnici koji danas žele pokrenuti novu tvrtku imaju pristup mnogim efektivnim platformama koje mogu iskoristiti za pretvorbu vizije u realnost. Flextronics ubrzava razvoj proizvoda tako što pomaže poduzećima kroz menadžment njihovog supply chaina. Jednom uspostavljen, poduzeća mogu prodavati svoje proizvode kroz Amazon Web Services, gdje s lakoćom mogu skalirati serverske resurse po potrebi.

Pronalazak klijenata je puno lakši zbog prisutnosti društvenih mreža poput Facebooka i Twittera koji pružaju alate za integraciju s potencijalnim klijentima. Konačno, kada su korisnici spremni, nude im se FedEx i UPS kao logistički servisi koji se brinu da se proizvodi dostave na vrijeme.

Iako su malim poduzećima ovi aspekti i platforme dostupni već godinama, jedno područje još uvijek “kiksa”: plaćanje, točnije online plaćanje. Današnja financijska infrastruktura nepogodna je za online i mobilno plaćanje, a možemo sa sigurnošću reći da je taj aspekt jedan od temeljnih dijelova biznisa.

Problemi poput krađe identiteta i prijevare duboko štete malim poduzećima koja ne mogu najjednostavnije upravljati financijskim rizikom. “Chargeback” (povrat novca) s kreditnim karticama imao je smisla kada je trgovanje bilo lokalno i na osobnoj bazi. Danas u globaliziranom svijetu to više nije pogodno.

No, sa Bitcoin protokolom imamo platnu infrastrukturu koja u kombinaciji s ostalim infrastrukturama (serveri, klijenti, dostava) može pružiti potrebnu snagu da bi se mogli agresivno natjecati na tržištu.

Ta “ekonomija nerazmjera” (eng. Economies of unscale) znači da bi poduzetnici od San Francisa do Mumbaija mogli kreirati biznise koji su u mogućnosti rapidno rasti sa samo šačicom ljudi.

Od industrijskog doba “razmjer”, odnosno veličina je bila ključna riječ za izgradnju profitabilnih kompanija, a samim time takve kompanije i korporacije možete vidjeti i danas, gdje drže znatan dio tržišnog udjela te je za malog poduzetnika poprilično teško probiti se u taj monopol.

No, svijet ekonomije je na rubu transformacije i da bi došli do “obećane zemlje”, Bitcoin poduzetnici i entuzijasti moraju poduzeti drugačiji pristup kriptovalutama i pri tome se aktivno angažirati kod regulativa da bi se klijenti, a i poduzetnici, mogli valjano zaštititi.

Ako možemo izgraditi povjerenje u Bitcoin, tada možemo početi osnaživati ekonomije nerazmjera koje će osigurati da to stanje povjerenja dosegne razinu koju uživa Visa ili Mastercard. To će značiti da poduzetnici diljem svijeta mogu prihvaćati online plaćanje od bilo koga, sa limitiranim i niskim naknadama i to sve uz manje glavobolje. To je revolucija za mala poduzeća, a samim time i našu ekonomiju.

 

Izvori:

Share.

About Author

A dude with passion towards technology. Constantly searching for new things and knowledge from all corners of the world. Recently most occupied with Blockchains and Crypto where I'm striving to build a great community around this great thing. Blockchain is a technology that in his very own nature suits perfectly the environment of Internet in the means of development and online transfer of value. Because of that I believe it will soon become a part of our daily lives. If you have any ideas, suggestions or critics you are more then welcome to contact me: luka.klancir@crobitcoin.com

2 Comments

  1. Pa kod nas bi trebali definitvno početi sa time…pogotovo u regiji (Srbija) gdje su rigorozni zakoni što se općenito tiče online plaćanja tako da mislim da bi bitcoin tu bio pun pogodak. Da ne spominjem da još ni SEPA nije uvedena ( nisam siguran za OTP banku) tako da svako poslovanje i posao koji bude plaćen sa inozemnog računa automatski gubi znatan postotak 🙂

Leave A Reply

X