Bitcoin je službeno nova klasa imovine!

0

Od 13. svibnja nalazimo se u velikoj korekciji kripto tržišta. Mnogi su nagađali da je krenuo bear market, ali čini se da jedan od najjačih igrača u financijskom sektoru ne misli tako. Iz Goldman Sachsa su izjavili kako je vrijeme da se Bitcoin ozbiljnije shvati kao investicijsko sredstvo. Ovo je veliki događaj za Bitcoin pošto ga je GS nazvao novom klasom imovine.

“Bitcoin se sada smatra imovinom u koju se može investirati. Ima svoj vlastiti idiosinkratski rizik, dijelom i zato što je još uvijek relativno nov i prolazi kroz fazu usvajanja”, rekao je Mathew McDermott, globalni voditelj digitalne imovine Goldmana Sachsa, u novom istraživanju.

S kojom klasom imovine možemo usporediti Bitcoin?

Izjavili su kako se Bitcoin ne ponaša kako bi se intuitivno očekivalo u odnosu na drugu imovinu s obzirom na analogiju s digitalnim zlatom; do danas se uglavnom “poklapa” s rizičnijom imovinom. Ali klijenti ga uglavnom tretiraju kao novu klasu imovine, što je značajno jer ne svjedočimo često nastanku nove klase imovine. 

Unatoč Goldmanovom odobrenju Bitcoina kao nove klase imovine, mnogi sudionici tradicionalnog tržišta smatraju da se zbog volatilnosti ne može staviti u istu košaru kao dionice kredibilnih kompanija. Trenutno ga zbog toga uspoređuju sa penny stocksima (malim volatilnim dionicama osjetljivim na najmanju vijest sa tržišta). 

Tijekom ove korekcije, cijena Bitcoina pala je na 32.652 dolara, što je pad za oko 50% od ATH-a koji je dosegnut sredinom travnja te je iznosio 64.829 dolara. Ether je bio u goroj situaciji u Bitcoina. Njegov pad s ATH-a koji je bio ranije ovog mjeseca iznosio je približno 60%. Iako se trenutno tržište kriptovaluta oporavlja, analitičari napominju da treba biti na oprezu jer bi ovo mogao biti “dead cat bounce”.

‘Ključna briga su nedosljedne regulatorne akcije’

Ozbiljna korekcija cijena kriptovaluta dolazi usred nagomilavanja negativnih vijesti uglavnom od državnih dužnosnika širom svijeta, odnosno pogrešne interpretacije vijesti od strane medija. Često u zadnje vrijeme čujemo kako Kina zabranjuje kriptovalute, ali to je samo iteracija zakona iz 2013. i 2017. godine. Ali kako je velik broj novih sudionika tržišta, ova vijest opet je uzrokovala paniku na tržištu među onima koji ovo nisu prije prošli.

 Iz Goldmana priznaju da je regulacija kripto tržišta donosi faktor neizvjesnosti te predstavlja značajan rizik za daljnju aprecijaciju cijena kriptovaluta.

“Ključna zabrinutost su nedosljedne regulatorne akcije širom svijeta koje ometaju daljnji razvoj kripto prostora ili sposobnost više reguliranih entiteta da se uključe u njega. Čini se da je regulatorni ton postao konstruktivniji, ali tek ćemo vidjeti što će se dogoditi”, rekao je McDermott.

Čak i suočen s takvim rizikom, McDermott je rekao da institucionalni klijenti i dalje žele dodati neki oblik kripto izloženosti svojim portfeljima.

“U cjelini, rasprave s institucionalnim klijentima vrte se oko toga kako mogu saznati više o toj temi i dobiti pristup prostoru – za razliku od pitanja o tome što su Bitcoin ili kriptovalute – što je doista bila glavna tema prije samo nekoliko godina. Ali osim toga, asset menadžere i hedge fondove zanima hoće li se kripto uklopiti u njihove portfelje, a ako hoće, kako doći do “fizičke” izloženosti ili pak izloženosti drugim vrstama proizvoda, obično derivatima,” objasnio je McDermott. 

Hedge fondovi su iznenađujuće aktivni u ovom prostoru i posebno su zainteresirani za zaradu od strukturne igre likvidnosti svojstvene kripto tržištu.

Mislite li da će priznanje Bitcoina kao nove klase imovine donijeti još jedan pozitivan zamah kripto tržištu?

Ako ste spremni investirati u kripto valute posjetite Coinbase te brzo i jednostavno kupite Bitcoin.

* indicates required

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp’s privacy practices here.

Share.

About Author

Economy student whose biggest interest at the moment is blockchain technology and its' influence on the global economy.

Leave A Reply

X