Bitcoin je tek mala riba u moru

1

Iznos kapitala na tržištu kripto valuta je jučer probio 300 milijardi dolara, to je u isto vrijeme uzbudljivo i zastrašujuće, no Bitcoin je tek mala riba.

Tržište kripto valuta je mlađe od 10 godina, i moglo bi se reći da je iznos kapitala od 300 milijardi dolara logičan s obzirom na to da je tržište tu 10 godina, no ono što je zastrašujuće je činjenica da je u zadnjih 11 mjeseci tržište naraslo s 18 milijardi na trenutnih 309 milijardi dolara. Tako je, dobro ste pročitali, prema coinmaerketcapu od jučer do danas je još 9 milijuna dolara ubačeno na ovo mlado tržište.

Ove godine Bitcoin je narastao sa $800 na trenutnih $9950, a imamo još više od mjesec dana do kraja godine. Sasvim je sigurno da će Bitcoin narasti preko $10000 prije nove godine, a kapital na tržištu će možda čak doseći do tada i 400 milijardi dolara.

Možemo reći da je Bitcoin investicijsko sredstvo koje ima najveći ROI (return of investment), nikada niti jedno sredstvo u koje se ulagalo nije imalo rast kao što to trenutno ima Bitcoin. Hoće li Bitcoin zauzeti svijet i postati vodeća opcija za sve nove investitore? Teško je reći, no ono što možemo reći na temelju ukupnog kapitala na tržištu je činjenica da je Bitcoin tek mala ribica u moru.

Bitcoin ili zlato?

Pogledamo li na tradicionalna tržišta u koja možemo ulagati, i usporedimo li kapital na kripto tržištu s ostalima možemo odmah zaključiti da je kripto tržište mala riba, a Bitcoin ne predstavlja ništa drugo već malu ribicu.

Zlato, koje je navodno najbolja alternativa Bitcoin za ulaganje vašeg kapitala, ima tržište od 6 trilijuna američkih dolara. Također je bitno napomenuti da je samo petina zlatnih rezervi na raspolaganju za privatne investicije, a ostatak je u nakitu ili u državnim rezervama. Što znači da kada bude na tržištu 7 trilijuna dolara vrijednog zlata, samo 1.6 trilijuna će biti na raspolaganju za privatne investitore. Pročitajte našu analizu zašto je bolje ulagati u Bitcoin nego u zlato.

Bitcoin uopće nije precijenjen

Stalno gledamo naslovnice novina gdje se Bitcoin naziva balonom koji će se uskoro raspuknuti. Svi oni govore kako je nevjerojatno da njegova vrijednost raste ovom brzinom, i navodno činjenica njegovog brzog rasta je dovoljna da ga etiketiraju kao balon.

Istina da Bitcoin raste brže od svega s čime smo do sada upoznati, ali da bi bio balon bitna je veličina kapitala na tržištu i prati li ona povećanje vrijednosti, a kod Bitcoina prati i netočno je da je precijenjen. Bitcoinu raste vrijednost i nastavit će rast sukladno kapitalu koji se ulaže u njega. Ako investitori masovno krenu povlačiti sredstva s kapitala tada će njegova cijena pasti, ali ono čemu svi svjedočimo je činjenica da ne pada, jer nitko ne povlači kapital već svi samo ulažu još više kapitala. Bitcoin nije balon, barem nije trenutno i nema naznaka da će se uskoro pretvoriti u jedan.

Je li Bitcoin balon koji će se uskoro raspuknuti ili je tek mala ribica u moru koja ima još puno vremena prije nego postane veća riba? Zaključite sami.

Pridružite se Telegram kanalu od Hrvatskog Bitcoin Portala kako bi saznali za novi članak čim ga objavimo. A ako ste spremni investirati u kripto valute pogledajte naš članak sa detaljnim koracima kako najjednostavnije i najbrže kupiti Bitcoin.

Izvor: cointelegraph

Share.

About Author

A guy with huge interests in technology and sharing his knowledge with interested people. Amazed with blockchain, bitcoin and he believes this technology will change the world.

1 Comment

  1. Pingback: Bitcoin je ono što je email bio 1994-te - Hrvatski Bitcoin Portal

Leave A Reply

X